Suoliston ongelmat lapsilla

Joskus lapsen vatsakipu voi johtua suolistoon liittyvästä ongelmasta. Suolistoon liittyviä ongelmia ovat esimerkiksi:

  • suolistotulehdus
  • suolen tuppeuma
  • umpilisäketulehdus

Suolistotulehdus on tavallinen lasten sairaus

Suolistotulehdus eli gastroenteriitti on tavallinen lasten sairaus. Puolet alle kaksivuotiaista lapsista sairastaa ainakin kerran suolistotulehduksen. Suolistotulehdukseen voivat sairastua kaiken ikäiset, ja usein koko perhe sairastaa saman taudin kerralla.

Suolistotulehduksen syy on lähes aina virusinfektio, joka aiheuttaa usein ripulitaudin. Rotavirus on tyypillinen suolistotulehduksen aiheuttaja. Se aiheuttaa 1–3-vuotiaille lapsille kuumetta, voimakasoireista ripulia sekä oksentelua. Rotavirustulehduksen ehkäisemikseksi on kehitetty kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluva rokote, joka ehkäisee tehokkaasti rotaviruksen aiheuttamaa suolistotulehdusta.

Muita suolistotulehduksen aiheuttavia viruksia ovat adenovirukset sekä kalikivirukset. Bakteerien, kuten salmonellan, aiheuttamat suolisto-ongelmat ja ripulit ovat lapsilla harvinaisia.

Lue myös: Lasten vatsatauti

Suolen tuppeuma on pikkulasten tauti

Suolen tuppeumassa eli invaginaatiossa ohutsuolen loppuosa tunketutuu paksusuolen sisään ja aiheuttaa siten tukoksen. Suolen tuppeumaa esiintyy eniten alle puolitoistavuotiailla lapsilla. Tautia esiintyy useammin poikalapsilla.

Suolen tuppeuma aiheuttaa äkillistä, kovaa ja aaltomaista kipua. Ulosteen seassa voi olla verensekaista limaa. Kipukohtausten välillä lapsi saattaa olla hyväkuntoinen.

Suolen tuppeumaa hoidetaan useimmiten peräaukon kautta annettavalla ilmalla ja vain pieni osa tapauksista vaatii leikkaushoitoa.

Umpisuolentulehdus lapsella

Äkillisen voimakkaan vatsakivun taustalla voi olla umpilisäkkeen tulehdus eli appendisiitti. Noin kaksi lasta tuhannesta sairastuu vuosittain umpisuolentulehdukseen. Useimmiten umpisuolentulehdukseen sairastunut lapsi on yli viisivuotias.

Umpisuolentulehduksen oireita ovat kuume, vatsakipu ja oksennus. Alavatsaa painellessa vatsa on arka oikealta puolelta.

Umpisuolta epäiltäessä lapselta otetaan laboratoriokokeita ja tehdään vatsan ultraäänitutkimus. Umpisuolentulehdus vaatii leikkaushoitoa. Lapsi toipuu leikkauksesta yleensä muutamassa päivässä.

Milloin lääkäriin?

Lasten suolisto-ongelmiin liittyy yleensä voimakasta vatsakipua. Jos lapsen yleistila on hyvä, voi tilannetta seurata kotona muutaman tunnin ajan. Tällöin kyse on ohimenevästä vaivasta ja useimmiten muusta kuin suolistoon liittyvästä ongelmasta. Jos kipu jatkuu yli kuusi tuntia, on hyvä hakeutua päivystävälle lääkärille.

Varaa aika lastenlääkärille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla ajanvaraukseen 010 414 00 (0,084 €/min).

Tutustu Mehiläisen lastenlääkäreihin.

Artikkelissa asiantuntijana lastentautien erikoislääkäri, LT Petri Koponen.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Aaltonen
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.7
Henrikka Aito
LT, lastentautien erikoislääkäri
Minna Aromaa
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.8
Justin Bejedi
LL, lastentautien erikoislääkäri