Lasten ja nuorten luun murtumat

Lapsen murtumat

Lasten ja nuorten murtumat ovat monella tapaa haitallisia vammoja. Murtumat ovat kipeitä ja aiheuttavat akuutissa vaiheessa toimintakyvyn alenemista ja ulkopuolisen avun tarvetta. Mehiläiseen voit tulla kaikissa tapaturmissa, murtumissa ja muissa vammoissa. Mikäli kyseessä on runsaasti vuotava haava tai avomurtumia, soita hätänumeroon 112. Suurimmassa osassa toimipisteissämme on lisäksi päivystys ajanvarauksella tai ilman ajanvarausta.

Lasten murtumien hoito

Murtuma vaikuttaa lapsen ja nuoren elämänlaatuun sekä koko perheen elämään haitallisesti. Vaikka lapsen murtuma yleensä luutuu hyvin, murtuneen luun asento voi muuttua ja sen kasvu häiriintyä.

- Lasten ja nuorten murtumien hoidossa ihan olennaista on tuntea ja ymmärtää luun kasvun mekanismit ja rakenteet. Virheelliseen asentoon parantuva murtuma tai vaurioitunut kasvurusto voivat johtaa loppuiäksi haittaavaan virheasentoon, ja sitä pitää hyvällä hoidolla kaikin keinoin välttää, lastenortopedi, LT Juha-Jaakko Sinikumpu kertoo.

Murtuma voi myös yltää niveleeseen, mikä voi edesauttaa myöhempiä nivelongelmia. Nuorella iällä syntynyt nivelpinnan pykälä tai muu epämuotoisuus voi johtaa ennenaikaiseen ruston kulumiseen ja oireiluun, Sinikumpu sanoo.

Lasten murtumien yleisyys

Lasten murtumien yleisyydestä on tutkimustietoa eri maista ja maanosista. Eri tutkimusten murtumia on noin 200-350 lapsella jokaista 10 000 lasta (<16-v) kohden vuodessa. Pojat saavat luunmurtuman useammin kuin tytöt (60:40).

- Kasvuikäisten murtumien ilmaantuvuudesta voidaan ajatella, että yläraajan murtumat ovat yleisempiä kuin alaraajan murtumat ja kaikki muut murtumat yhdessä ovat harvinaisempia kuin raajamurtumat yhteensä, Juha-Jaakko Sinikumpu sanoo.

Lasten yleisimmät luunmurtumat

Ainakin Skandinaviassa lasten murtumien esiintyvyydessä on selkeä kausivaihtelu, niin että uusia murtumia tapahtuu eniten keväällä sekä loppukesällä. Keväällä on eniten alaraajamurtumia - kesällä eniten yläraajamurtumia.

- Keväällä nuorison murtumat liittyvät usein talviurheilulajeihin - kesämurtumat liittyvät sitten trampoliiniin, rulla- ja potkulautailuun, ratsastukseen sekä muihin kesäharrastuksiin, Sinikumpu toteaa.

Lasten murtumien paraneminen

Sinikummun tutkimusryhmä on selvittänyt lasten ja nuorten eri murtumien erilaisten leikkaushoitojen sekä kipsaushoitojen tuloksia lyhyellä ja pitkällä aikavälillä, ja tuloksia on raportoitu useissa kansainvälisissä tiedefoorumeissa.

- Huomaan monesti virheellisesti ajateltavan, että lapsen tai nuoren kasvu korjaa vamman aiheuttamat virheet ajan myötä. Tämä kansanviisaus on osittain totta, niin että lasten ja nuorten luuvammoissa on yhtä lailla vältettävä "ylihoitoa" tuntemalla kipsihoidon ja leikkaushoidon sekä kaikkien toimenpiteiden käyttöaiheet kuin vältettävä "alihoitamistakin". Niinpä kasvuikäisen tapaturmissa kannattaa kohtuullisen herkästi hakeutua asiaan perehtyneiden erityisasiantuntijoiden puoleen, lastenortopedi Sinikumpu toteaa.

Lasten ja nuorten tukirankaongelmien ja vammojen parhaita asiantuntijoita ovat lastenortopediasta ja -traumatologiasta erityispätevyyden hankkineet lastenortopedit.

Artikkelin on kirjoittanut lastenortopedi ja lastenkirurgi Juha-Jaakko Sinikumpu.

Lue lisää:

Asiantuntijat ja toimipisteet

Petteri Antonen
LL, ortopedian-ja traumatol. erikoislääkäri
9.8
Niclas Borgmästars
Ortopedian ja traumatologian erik.lääk.
9.8
Helena Ervasti
LL, ortopedian ja traumatologian erik.lääkäri
9.6
Peter Ess
LL,ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri
9.7

Lisää aiheesta