Märkärupi

Märkärupi on yleinen, ihon pinnallinen bakteeritulehdus. Märkärupea esiintyy useasti lapsilla, sillä se leviää helposti päiväkotiryhmässä tai urheiluharrastuksen parissa.

Märkäruven oireet

Märkäruven tyypillisiä oireita ovat iholle muodostuvat erittävät ja rupeutuvat ihottuma-alueet. Märkärupi voi tyypillisesti:

  • olla karstaista
  • erittää kudosnestettä
  • muodostaa iholle rakkuloita
  • aiheuttaa kutinaa

Märkärupi alkaa usein kasvojen alueelta suun läheltä. Ihottuma leviää helposti eri puolille kehoa ja oireileva ihoalue voi laajeta. Märkärupi tarttuu helposti toisiin ihmisiin.

Mistä märkärupi johtuu?

Märkärupi aiheutuu bakteeri-infektiosta, jonka aiheuttaa tavallisimmin stafylokokki, A-streptokokki tai molemmat yhdessä.

Miten märkärupea hoidetaan?

Mikäli märkäruven aiheuttama tulehdus on paikallinen, eli kyseessä on pieni yhtenevä läiskä, riittää hoidoksi paikallinen antibioottivoide. Mikäli märkärupi laajenee tai sitä esiintyy kehossa usealla eri alueella, tarvitaan hoidoksi suun kautta otettava lääke.

Märkärupea sairastavaa lasta ei saa viedä päivähoitoon. Hoitava lääkäri kertoo, milloin lapsi voi palata päivähoitoon.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin tulee hakeutua, mikäli epäilee, että iho-oire on märkäruven aiheuttama. Märkärupi on tarttuva tauti, ja sen hoitoon tarvitaan lääkärin määräämä antibioottivoide tai -lääkekuuri.

Varaa aika ihotautilääkärille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta  tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min).

Mikäli iho-oire on paikallinen ja siitä saa hyvän valokuvan, voi lääkäriin olla aluksi yhteydessä myös Digiklinikan kautta. Digiklinikan hoitava lääkäri ohjaa tarvittaessa vastaanotolle.

Tutustu Mehiläisen ihotautilääkäreihin.

Artikkelissa asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri, LT Maarit Vaalamo.

Asiantuntijat

Tuula Sihvonen
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
Kaisa Pitkonen
LL, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.7
Mari Karjalainen
Ihotauteihin erikoistuva lääkäri
Katriina Lehtinen
LL, Iho- ja sukupuolitautien erik.lääkäri
9.8
Katso muut asiantuntijat