Märkärupi

Märkärupi on yleinen, ihon pinnallinen bakteeritulehdus. Märkärupi lapsella on yleistä, sillä märkärupi leviää helposti päiväkotiryhmässä tai urheiluharrastuksen parissa. Märkärupea voi esiintyä lapsella tai vauvalla. Märkäruven hoito tapahtuu antibiooteilla.

Varaa aika ihotautilääkärille

Märkärupi - oireet

Märkäruven tyypillisiä oireita ovat iholle muodostuvat erittävät ja rupeutuvat ihottuma-alueet. Märkärupi voi tyypillisesti:

  • olla karstaista
  • erittää kudosnestettä
  • muodostaa iholle rakkuloita
  • aiheuttaa kutinaa

Märkärupi ja sen oireet alkaa usein kasvojen alueelta suun läheltä. Ihottuma leviää helposti eri puolille kehoa ja oireileva ihoalue voi laajeta. Märkärupi tarttuu helposti toisiin ihmisiin.

Märkärupi - hoito

Mikäli märkäruven aiheuttama tulehdus on paikallinen, eli kyseessä on pieni yhtenevä läiskä, märkäruven hoito tapahtuu paikallisella antibioottivoiteella. Mikäli märkärupi laajenee tai sitä esiintyy kehossa usealla eri alueella, tarvitaan märkäruven hoidoksi suun kautta otettava lääke.

Märkärupea sairastavaa lasta ei saa viedä päivähoitoon. Hoitava lääkäri kertoo, milloin lapsi voi palata päivähoitoon.

Mistä märkärupi lapsella johtuu?

Märkärupi aiheutuu bakteeri-infektiosta, jonka aiheuttaa tavallisimmin stafylokokki, A-streptokokki tai molemmat yhdessä.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin tulee hakeutua, mikäli epäilee, että iho-oire on märkäruven aiheuttama. Märkärupi on tarttuva tauti, ja sen hoitoon tarvitaan lääkärin määräämä antibioottivoide tai -lääkekuuri.

Varaa aika ihotautilääkärille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min).

Varaa aika ihotautilääkärille

Mikäli iho-oire on paikallinen ja siitä saa hyvän valokuvan, voi lääkäriin olla aluksi yhteydessä myös Digiklinikan kautta. Digiklinikan hoitava lääkäri ohjaa tarvittaessa vastaanotolle.

Siirry digiklinikalle

Tutustu Mehiläisen ihotautilääkäreihin.

Artikkelissa asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri, LT Maarit Vaalamo.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Pekka Autio
DOS, ihotautien erikoislääkäri
Viktoria Danielsson
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.7
Håkan Granlund
Ihotautien erikoislääkäri
9.4
Anna Haahtela
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.8

Lisää aiheesta