Häpyhuulten muovausleikkaus eli labioplastia

Genitaalialueen esteettisen kirurgian tarpeen syynä voi olla fyysinen haitta tai esteettinen ongelma. Tyypillisesti toimenpiteessä pyritään korjaamaan häpyhuulten epäsymmetrisyyttä tai pienentämään häpyhuulten kokoa. Häpyhuulten koko vaihtelee naisilla suuresti, ja kookkaat häpyhuulet voivat aiheuttaa ongelmia ihon hankautuessa rikki esim. urheillessa tai vaatteita vasten. Ne voivat häiritä myös yhdynnässä.

Häpyhuulten muovausleikkaus eli labioplastia tarkoittaa sisempien (labia minora) tai ulompien (labia majora) häpyhuulten pienennystä kirurgisesti. Yleisimmin häpyhuulten epämieluisa muoto voi olla synnynnäinen vaiva, tai häpy on voinut epämuodostua tapaturman tai esimerkiksi suuren painonpudotuksen seurauksena.

Oireet häpyhuulissa

Tavallisimpia fyysisiä oireita ovat häpyhuulten kipu ja arkuus erilaisissa tilanteissa. Epäsymmetrisyys häpyhuulissa voi näin ollen aiheuttaa ison kirjon ongelmia naisen elämään. Se voi vaikeuttaa perushygienian ylläpitoa erityisesti kuukautisten aikaan tai aiheuttaa ikävää hankausta tiettyjä housumalleja pitäessä. Genitaalialueen tulehdusriski voi kasvaa, jonka lisäksi potilas voi kärsiä myös monihaaraisesta virtsasuihkusta.

Häpyhuulten suurella kokoerolla voi olla negatiivinen vaikutus myös seksielämään: tätä kautta vaivalla voi olla hyvin negatiivisia vaikutuksia itsetuntoon.

Ota nämä asiat huomioon ennen häpyhuulten muovausleikkausta

Minkä tahansa ulkoisiin sukuelimiin liittyvän esteettisen toimenpiteen yhteydessä on tärkeää, että genitaalialue on muutoin hyvässä kunnossa. On hyvä voida poissulkea sellaiset sairaudet, joiden hoitaminen menisi suunnittelemaasi leikkausta edelle. Myös se on hyvä huomioida, että häpyhuulten kudos, joka aiotaan poistaa, on seksuaalisesti herkkää aluetta. Ensikäynnillä on tärkeää keskustella asiakkaan toiveista ja odotuksista.

Häpyhuulten muovausleikkaus tehdään paikallispuudutuksessa

Sisäiset häpyhuulet voidaan helposti korjata toivottuun muotoon ja kokoon muokkausleikkauksella. Tässä operaatiossa ylimääräinen kudos poistetaan sisäisistä häpyhuulista ja usein pienen kielekkeen poisto riittääkin. Häpyhuulten muovausleikkaus voidaan useimmiten tehdä paikallispuudutuksessa. Toimenpiteen aikana potilaan on mahdollisuus saada kipulääkettä ja rauhoittavaa lääkitystä. Muovausleikkaus kestää noin 30 minuuttia. Muutaman tunnin levon jälkeen potilas voi lähteä kotiin klinikalta.

Paraneminen on yleensä nopeaa, eikä komplikaatioita juuri esiinny. Leikkauksessa käytettävät langat ovat hyvin ohuita ja itsestään sulavia, joten niitä ei tarvitse jälkikäteen poistaa. Muutaman päivän sairasloma voi olla tarpeen leikkauksen laajuudesta ja potilaan olosta riippuen.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Stephan Dietz
Plastiikkakirurgi,kirurgian erikoislääkäri
9.6
Timo Halonen
LL, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
9.7
Sarianna Joukainen
LL, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Terhi Järvinen
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri
9.8