Tuhkarokko

Tuhkarokko on paramyksoviruksen aiheuttama erittäin herkästi tarttuva infektio. Kattavien rokotusten vuoksi tuhkarokko on Suomessa erittäin harvinainen. Yksittäisiä tuhkarokkotapauksia tai pieniä tautiryppäitä esiintyy kuitenkin vuosittain rokottamattomien joukossa. Tuhkarokko tarttuu kosketus- ja pisaratartuntana ja ilmateitse. Itämisaika on 7–14 vrk.

Tuhkarokon oireet:

  • korkea kuume
  • hengitystietulehdus
  • silmätulehdus
  • yskä
  • ihottuma kasvoihin, joka leviää koko vartaloon
  • Tuhkarokon yleisimpiä komplikaatioita ovat bakteerien aiheuttamat infektiotaudit, kuten keuhkokuume ja välikorvatulehdus. Harvinaisempi komplikaatio on aivokuume.

Tuhkarokon hoito:

Ota aina yhteys lääkäriin, jos epäilet tuhkarokkoa itselläsi tai lapsella. Taudin osoittautuessa tuhkarokoksi, on sairastuneen kanssa samoissa tiloissa olleet selvitettävä. Ne jotka eivät ole tuhkarokkoa sairastaneet ja joita ei ole rokotettu, on suojattava rokotuksella. Itse tautiin ei ole hoitoa, mutta lisätauteihin niitä on saatavilla.

Jos epäilet lapsellasi tuhkarokkoa, varaa aika lastenlääkärille. Tuhkarokkoepäilystä kannatta kertoa henkilökunnalle jo vastaanotolle ilmoittautuessa, muiden tartuttamisen välttämiseksi. Muistathan myös, että OmaMehiläinen-sovelluksen ja -verkkopalvelun Digiklinikalta saat apua joka päivä, ympäri vuorokauden!

Lue lisää ja lataa OmaMehiläinen-mobiiliapplikaatio

Käytä Digiklinikkaa pöytäkoneeltasi oma.mehilainen.fi -palvelussa 

Tutustu Digiklinikan palveluihin

Asiantuntijat

Tiina Hyvärinen
Lastentautien ja yleislääk. erikoislääkäri
Tiina Kauppila
LL, Lastentauteihin erikoistuva
Merja Möttönen
Lastentautien erikoislääkäri
Hannu Heiskala
Lastentautien erik.lääkäri,lasten neur.dos.
Katso muut asiantuntijat