Lapsen ja vauvan korvatulehdus

Korvatulehdus on yleinen vauvojen ja pienten lasten tauti. Pienillä lapsilla korvatorvi on lyhyempi ja ahtaampi, jolloin ylähengitystieinfektiot kulkeutuvat helpommin korviin. Ylähengitystieinfektiot lisääntyvät päivähoidon alkamisen myötä ja eniten niitä sairastavat 1-3 -vuotiaat lapset. Lapsella voi olla jopa 5-10 hengitystietulehdusta vuodessa ja ne kestävät muutamasta päivästä kahteen viikkoon. Sairauden pitkittyminen lisää sairastavuutta edelleen, mikä johtaa helposti tulehduskierteeseen.

Korvatulehduksen oireet

Vauvan tai lapsen korvatulehdus liittyy yleensä virusperäiseen hengitystulehdukseen. Välikorvantulehdusta potevilla lapsilla esiintyy yleensä nuhaa ja yskää. Valtaosalla on korvakipua, joka vauvoilla ja pienillä lapsilla ilmenee ennen kaikkea yölevottomuutena. Korvatulehdus on joko bakteerin tai viruksen aiheuttama tulehdus. Se ilmaantuu yleensä flunssan, ylähengitystieinfektion jälkitautina.

Vauvan ja lapsen korvatulehduksen oireet:

  • korvakipu
  • flunssainen lapsi muuttuu kivuliaaksi ja heräilee yöllä
  • flunssa pitkittyy yli kahden viikon mittaiseksi
  • korva alkaa vuotaa märkää
  • kuulo on heikentynyt

Milloin lääkäriin?

Milloin korvatulehdus lapsella vaatii sitten lääkärissä käyntiä? Korvakipu alkaa usein yöllä. Säryn ensiapuna voidaan hyvin käyttää tulehduskipulääkkeitä. Hoito ei edellytä välitöntä lääkäriin lähtemistä, vaan käynti voidaan hyvin siirtää aamuun. Taudin pitkittyessä on lasta hyvä mennä näyttämään lääkärille, joka tarkistaa tarvittaessa myös verikokein onko kyseessä bakteeri- vai virustauti. Samalla katsotaan, onko sairaus mahdollisesti aiheuttanut märkäisen korvatulehduksen. Sen jälkitautina voi joskus kehittyä ns. liimakorva. Se tarkoittaa välikorvaan kertyvää sitkasta eritettä, joka heikentää kuuloa.

Pieniä korvapotilaita Mehiläisessä auttavat lastenlääkäriemme ohella myös yleis- sekä korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärimme. Jos tarvitset ohjeita tai lääkäriajan lapsellesi, soita Lasten Mehiläiseen puh. 010 414 0414 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min) tai varaa aika suoraan verkosta. Palvelemme puhelimitse joka päivä klo 6-22. Muistathan myös, että OmaMehiläinen-sovelluksen ja -verkkopalvelun Digiklinikalta saat apua joka päivä, ympäri vuorokauden!

Lue lisää ja lataa OmaMehiläinen-mobiiliapplikaatio

Käytä Digiklinikkaa pöytäkoneeltasi oma.mehilainen.fi -palvelussa 

Tutustu Digiklinikan palveluihin

Korvatulehduksen hoito

Korvatulehdusta hoidetaan usein antibiooteilla, mutta osa paranee ilman kuuria. Tulehdusta hoidetaan oireidenmukaisesti kipu-kuumelääkkeillä, hyvällä nesteytyksellä ja tarvittaessa nenätiehyiden avaamisella. Jos lapsen yleisvointi on hyvä, suositellaan hoitamista oireenmukaisesti kotona 2-4 ensimmäisenä sairauspäivänä. Toistuvissa korvatulehduksissa on hyvä kääntyä erikoislääkärin puoleen. Usein toistuvissa korvatulehduksissa päädytään usein korvien putkitukseen. Usein myös nenänielussa sijaitsevan kitarisan koko tarkistetaan ja kitarisa poistetaan tarvittaessa.

Korvien putkitus

Korvien putkitusta käytetään yleensä silloin, kun kyseessä on korvatulehduskierre tai lapselle kehittyy liimakorvatauti. Lapsi ohjataan tällöin korvatautien erikoislääkärille. Tärykalvojen läpi asetetaan pienet putket, jotka auttavat välikorvan ilmastoinnissa.

Toimenpiteessä lapsi nukutetaan nukutusmaskilla anestesiologian erikoislääkärin toimesta. Vanhemmat saavat olla lapsen vieressä nukutushetkellä. Lapsen nukahdettua vanhemmat siirtyvät odotushuoneeseen ja korvatautien erikoislääkäri jatkaa toimenpidettä. Korvien putkituksessa lääkäri tekee lapsen tärykalvoon noin millimetrin viillon. Välikorvassa esiintyvä erite imetään pois ja tärykalvoputki asetetaan paikoilleen. Toimenpide kestää noin 10 minuuttia.

Lapsi viedään heräämöön, jonne myös vanhemmat voivat tulla odottamaan lapsen heräämistä. Siellä lapsen vointia seurataan n.tunnin ajan. Perhe voi palata kotiin samana päivänä ja lapsen vointi normaalistuu viimeistenkin nukutusaineiden haihtuessa elimistöstä. Putkitushoidon onnistumista seurataan kontrollikäynneillä, jotka tapahtuvat 3-4 kuukauden välein.

Asiantuntijat

Visa Lautamatti
LL,lastentautien ja lasten kliin.fysiol.erik.lääk.
9.8
Morag Tolvi
Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri
Jaana Rahiala
Lastentautien erikoislääkäri
Seppo Kuttila
LT, Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoisl.
9.9
Katso muut asiantuntijat