Minnesotan kultakimpale Mikko Koivu pelikuntoon Mehiläisen Urheiluklinikalla

Ortopedi Juha Ranne tutkii jääkiekkoilija Mikko Koivun olkapäätä.Viime kausi oli Minnesota Wildin kapteenille Mikko Koivulle epäonninen sekä olkapään että polven vuoksi. Polven vamma syntyi marraskuussa, olkapää loukkaantui taklaustilanteessa tammikuussa.

− Kumpikaan vamma ei haitannut erityisesti normaalielämää, mutta kauden päätyttyä lääkärintarkastuksessa todettiin sekä olkapään että polven vammojen vaativan leikkaushoitoa. Joukkueen oma lääkäri arvioi magneettikuvausten perusteella leikkaustarpeen ja sitten ryhdyttiin pohtimaan leikkauspaikkaa ja leikkaajaa, muistelee Koivu.

NHL-kapteenia ei leikkaa kuka tahansa

− Otimme selvää kuka on paras mahdollinen ortopedi leikkaamaan olkapään. Olen todella iloinen, että joukkueen johto teki päätöksen, että leikkaus voitiin tehdä täällä Turussa, kotikaupungissa ja että leikkauksen tekijäksi saatiin olkapäihin erikoistunut huippuammattilainen, ortopedi Juha Ranne, kertoo leikkauksesta hyvin toipunut Mikko Koivu.

Samalla leikkauskäynnillä saatiin hoidettua myös polvi, kun professori Sakari Orava siivosi polven nivelkierukan pelikuntoon ennen olkapääoperaatiota.

Loukkaantumiset kuuluvat ammattiurheilijan työn riskeihin. Miltä loukkaantumisen mahdollisuus tuntuu?

− Kyllähän ne riskit tiedostaa, mutta ei loukkaantumisia voi koko aikaa pelätä eikä yrittää varoa. Kun sitten kolahtaa, tunne on ankea, mutta sitä ei yleensä voi jäädä potemaan. Tietysti sitä miettii, saadaanko vammat korjattua, mutta siinäkään ei voi muuta kuin luottaa ammattilaisiin. Täällä osaaminen näyttää olevan erinomaisessa kunnossa, kiittää Koivu.

Yhteistyö tärkeää

Urheilijat ovat ortopedi Juha Ranteelle tuttuja potilaita jo vanhastaan. Aikanaan hän on toiminut TPS:n lääkärinäkin. Myös yhteistyö urheilijoiden joukkueiden lääkärien kanssa on tuttua puuhaa. Yhteyttä pidetään tiiviisti, sillä NHL-tähtiä ei anneta kenen tahansa operoitaviksi. Tällä kertaa yhteys toimi Minnesotaan NHL-joukkueen oman lääkärin kanssa sekä ennen leikkausta että sen jälkeen. Ennen leikkausta oli käytettävissä potilaan magneettikuvat, joita tutkittiin yhdessä.

− Tarkasti sieltä selvitettiin onko täällä valmiuksia tehdä vaativia olkapääoperaatioita, mutta osaamiseni tuntui tyydyttävän, koska lupa kultakimpaleen leikkaukselle myönnettiin, naurahtaa Juha Rinne.

Mikko Koivu kiittelee Mehiläisen järjestelyhaluja ja hoitoa kaikin puolin.

− Leikkausaika järjestyi loistavasti oltuani vasta muutaman päivän Suomessa. Polvi operoitiin ensin ja herättyäni anestesiasta oli olkapääkin jo leikattu. Olkapää ei kipuillut pahasti ennen operaatiota kuin ääriasennoissa eikä se ole ollut juuri kipeä leikkauksen jälkeen. Kipulääkityksen saatoin lopettaa muutaman päivän kuluttua. Nukkumisen kanssa oli pientä järjestelyä alussa, mutta kaiken kaikkiaan toipuminen on sujunut hyvin.

Toipuminen sujuu hyvin

Ortopedi Juha Rinne korjasi tähystysleikkauksella Koivun olkapäästä urheiluvammoille tyypillisen rustorenkaan eli labrumin pahan repeämän. Vamma oli ehkä odotettua pahempi, mutta hyvin ammattilaisen korjattavissa. Kuntoutuminen vastaavantyyppisestä vammasta kestää yleensä kolmisen kuukautta. Suurin haaste on operaation jälkeinen jäykkyys, jota voidaan harjoittelulla kuitenkin ehkäistä.

Neljä viikkoa leikkauksen jälkeen sekä potilas että leikannut lääkäri vaikuttavat molemmat tyytyväisiltä tilanteeseen:

− Kovakuntoisena urheilijana Mikko Koivu näyttää toipuvan 1-2 viikkoa etuajassa. Yläraaja kestää nyt jo siviilikäyttöä, mutta kovemmista treeneistä, kuten puntin nostoista, on vielä syytä pidättäytyä kunnes rustorengas on kiinnittynyt kunnolla, arvioi Ranne jälkitarkastuksessa.

− Yhteistyö Juha Ranteen ja oman fysioterapeuttini Jari Hemlingin kanssa on ollut ehdottoman tärkeä tuki kuntoutumiselleni. Olen saanut selkeitä ohjeita ja päivittäistä harjoittelua on valvottu tarkasti, mikä on ollut myös itselleni turvallista. Nyt voin keskittyä pitämään harvinaista lomaa, kun normaalin kuntojakson rakentamisen aloitusta täytyy siirtää. Nyt mennään olkapään ehdoilla. Kesäkuntolajini golf ja sulkapallo saavat vielä odottaa jonkin aikaa, koska näissä peleissä tarvittava ulkokierto on vielä pannassa.

Näillä näkymin Koivun olkapään ja polven pitäisi olla kunnossa syyskuun puolivälissä, jolloin vuorossa on Minnesotan harjoitusleiri. Odotukset ensi kaudelle ovat kaikin puolin toiveikkaat.

− Viime kausi, jolloin emme päässeet play-offseihin, oli pettymys. Joukkueessa tapahtui paljon muutoksia johtoa myöten, mutta nyt olemme toivottavasti osanneet oppia virheistä, pohtii Koivu.