Terveystarkastukset tuovat turvaa myös urheilijalle - HJK:n pelaajien UEFA-tarkastukset tehtiin Urheilu Mehiläisessä

Euroopan jalkapalloliito UEFA valvoo pakollisten terveystarkastusten avulla, että sen järjestämiin kilpailuihin osallistuvat pelaajat ovat terveydellisten seikkojen osalta pelikelpoisia. HJK:n edustusjoukkueiden pelaajien terveystarkastukset toteutettiin Töölön Urheilu Mehiläisessä maaliskuussa 2021.

- Terveystarkastuksella on tärkeä rooli kauden alla. Olen iloinen, että näin pääsee tarkistamaan, mikä tilanne kropassa on ja onko kaikki kunnossa, toteaa puolustajan paikkaa pelaava Markus Halsti.

- On tosi hienoa, että lääkäri on kiinnostunut kuulemaan urheilijan tilannetta kokonaisuutena ja haluaa antaa tukea siihen, että urheilija voi menestyä, kommentoi niin ikään puolustajan paikkaa pelaava Nea Lehtola.

HJK:n joukkuelääkäri Klaus Köhler allekirjoittaa terveystarkastusten tärkeyden osana jatkuvaa urheilijoiden terveyden huolenpitoa. Pelaajatarkastuksiin on UEFAn puolelta selkeät ohjeistukset ja vaatimukset, joiden pohjalta lisenssivaatimukset täyttyvät.

- Lisenssin osalta terveystarkastus on ikään kuin vuosittainen katsastustilanne siitä, onko pelaaja riittävän terve osallistumaan kilpa- ja huippu-urheiluun. Tärkeintä meille HJK:n yhteistyössä on kuitenkin huolehtia pelaajien terveydestä ja suorituskyvystä kauden aikanakin jatkuvalla seurannalla ja oikeanalaisella reagoimisella, toteaa Köhler.

UEFA-terveystarkastuksessa käydään laajasti ja kokonaisvaltaisesti läpi urheilijan terveydentila sekä taustatietoja mahdollisista sairauksista ja loukkaantumisista. Tarkastus sisältää myös laboratoriokokeita, keuhkojen tutkimuksen sekä myös sydänfilmin ja joka toinen vuosi sydämen ultra-äänitutkimuksen.

- Urheilijalle tehtävällä kardiologin tutkimuksella pyritään poissulkemaan perinnölliset ja rakenteelliset sydänsairaudet, joihin voi liittyä vaarallisia rytmihäiriöitä urheilusuorituksen aikana. Tutkimuksella pyritään varmistamaan, että urheilijan sydän on terve ja kestää rasitusta. Tutkimukset tehdään rintakehän päältä, niistä ei aiheudu kipua eikä niihin käytetä ionisoivaa säteilyä eli ne ovat turvallisia tutkittavalle, kuvailee HJK:n pelaajien tutkimukset suorittanut kardiologi Esa Joutsiniemi.

Yhä jatkuva koronapandemia tuo joukkueiden arkeen oman vahvan värinsä. Viranomaisohjeet on käyty tarkasti läpi sekä tehty joukkueelle omat – osin viranomaisohjeita tiukemmat – koronaturvallisuusohjeet.

- Valmistautuminen kauteen on ollut poikkeuksellinen, mutta on selvää, että näin on ollut tärkeä toimia. Olemme päässeet treenaamaan suhteellisen normaalisti, mutta treenileirejä ei ole voitu järjestää. Vapaa-ajalla emme ole toisiamme tavanneet muutoin kuin Zoomissa ja Teamsissa, joihin tiimin yhteishengen kannalta tärkeä pukukoppielämä on nyt siirretty, toteaa edustusjoukkueessa hyökkääjänä pelaava Roope Riski.

Motivaatio kauteen on kuitenkin kohdallaan.

- Odotukset kauteen ovat todella suuret. Nyt sitä, että pääsee pelaamaan, osaa arvostaa aiempaa enemmän. Kauden alkuun liittyy jännityksen tunne, ja halu antaa parasta kentällä on vahva, sanoo Markus Halsti.

Tämänhetkisen tiedon mukaan Veikkausliigan kausi alkaa 24.4.2021.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Satu Aaltonen
Ravitsemusterapeutti
Jukka Aho
OMT-Fysioterapeutti
9.4
Antti Aitasalo
Työfysioterapeutti, fysioterapeutti
9.6