Liikunta tuo iloa myös poikkeustilanteessa

Useat suomalaiset viettävät koronaviruksen myötä aikaa kotona neljän seinän sisällä, mutta liikkumista ei kuitenkaan kannata unohtaa. Arkiliikunta on tärkeää yleiskunnon ylläpidon sekä mielialan kohottamisen kannalta. Kotona voi tehdä kuntopiirin tai ulos voi lähteä reippaalle lenkille. Sairaana ei saa urheilla.

Liikuntaa kannattaa muistaa harrastaa myös poikkeusoloissa

– Ihminen on luotu liikkumaan. Yleisen terveydentilan kannalta liikunnan harrastaminen on todella tärkeää, eikä sitä kannata unohtaa edes vallitsevassa poikkeustilanteessa. Päivittäisestä liikunnasta on tärkeää pitää huolta, sillä yleiskunto alkaa heiketä nopeasti, jos perusliikunta jää arjesta pois, muistuttaa Mehiläisen sairaaloiden johtava lääkäri ja Urheilu Mehiläisen ortopedi Tero Yli-Kyyny.

Kuukauden liikkumattomuus aiheuttaa jo mitattavia sekä havaittavissa olevia muutoksia lihasmassaan, voimantuottoon ja lihas-hermojärjestelmän toimintaan. Sairaana ei kuitenkaan tule urheilla, Yli-Kyyny korostaa.

Arjen liikuntaa voi joutua miettimään uudelleen kuntosalien sulkeutuessa ja ryhmäliikuntojen peruuntuessa, mutta tilanteeseen voi myös suhtautua myönteisesti.

– Nyt on mahdollista jatkaa vanhan juoksuharrastuksen parissa tai nauttia kävelystä luonnossa, mikäli viranomaisohjeet eivät tätä rajoita. Ulkona voi myös helposti tehdä jumpan kehonpainolla. Liikunnasta saa usein iloa, jota moni varmasti nyt kaipaa entistä enemmän.

Liikunta onnistuu myös sisällä

– Jos ulos ei pääse, kannattaa edes kotona tehdä pieni kuntopiiri. Sosiaalinen media ja internet ovat nyt täynnä mainioita kotiliikuntaohjeita, niitä kannattaa hyödyntää. Myös mielialan ja henkisen jaksamisen kannalta on hyvin tärkeää, että tekee jotakin. Kotona uutisten keskellä todellisuuskuva voi muuttua synkäksi, joten senkin vuoksi on välillä tärkeää saada ajatukset muualle. Liikuntahetki yksin tai yhdessä perheen kanssa jumpaten on hyvä keino ajatella muutakin kuin koronauutisia.

Ulkoile, jumppaa ja leiki – korvaa ainakin normaali hyötyliikunta

Mikäli sää ja rajoitukset sallivat, kannattaa ulkoilusta pitää huolta.

– Myös karanteenissa olevat voivat esimerkiksi käydä ulkona kävelyllä, kunhan välttävät kaikkea lähikontaktia ja kanssakäymistä. Etätöissä olevan on hyvä harkita pientä happihyppelyä tai taukojumppaa ainakin kerran päivässä. Työntekijät voivat hyvin sopia yhteisen venyttely- tai verryttelyhetken esimerkiksi etäyhteyden kautta.

– Lasten kohdalla olisi erittäin tärkeää huolehtia siitä, että he saavat liikuntaa ainakin liikunta- ja välituntien verran. Lapsia on turvallista viedä esimerkiksi pyöräilemään, potkulautailemaan tai leikkipuistoon. Pohjoisessa voi hyödyntää lumitilannetta ja harrastaa vaikka hiihtoa tai lumileikkejä. On tärkeää kuitenkin ohjeistaa, että turhaa lähikontaktia muihin ihmisiin tulee välttää. Kipeää lasta ei pidä missään tapauksessa viedä muiden joukkoon, painottaa Yli-Kyyny.

Myös aikuisten on tärkeää huolehtia normaalista arjessa tapahtuvasta liikunnasta.

– Nyt etätöissä olevan kannattaa aamulla käyttää kymmenen minuuttia siihen, että kartoittaa normaalissa työarjessa tulevat työliikuntatilanteet ja huolehtii, että korvaa edes ne jonkinlaisella aktiivisuudella. Eli miten esimerkiksi korvaa tavallisessa arjessa tapahtuvan töihin kävelyn tai portaiden nousemisen.

Katso aitajuoksija Lotta Haralan tehokas kotitreeni ja jaa oma versiosi tunnisteella #urheilumehilainen 

Muista seurata viranomaisohjeita

Urheilu Mehiläisen Tero Yli-Kyyny muistuttaa vielä, että viranomaisohjeiden kuunteleminen on tärkeää.

– Tilanne elää jatkuvasti, joten on todella tärkeää, että jokainen seuraa viranomaisten ohjeita. On tärkeää, että jokainen pitää itsensä kartalla siitä, mikä on suositeltua. Kotona tapahtuvaa liikuntaa saa harjoittaa kaikissa tilanteissa, Yli-Kyyny summaa.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Satu Aaltonen
Ravitsemusterapeutti
Jukka Aho
OMT-Fysioterapeutti
9.3
Antti Aitasalo
Työfysioterapeutti, fysioterapeutti
9.8
Katso seuraava vapaa aika
toukokuu 2021viikko 20
Ei vapaita aikoja tälle valinnalle, ole hyvä ja ota yhteyttä soittamalla numeroon:010 414 00*