Päätäit

Päätäi on 2–3mm kokoinen siivetön loinen, joka asustaa hiuksissa, pääasiassa korvien takana ja niskassa. Päätäi käyttää ravinnokseen päänahasta imemäänsä verta.

Miten täit tarttuvat?

Päätäit tarttuvat suorassa kosketuksessa, ihmisestä toiseen, sekä kampojen, harjojen ja päähineiden välityksellä.

Itämisaika: Varsinaista itämisaikaa ei ole, mutta oireet voivat täin lisääntyessä ajan kuluessa voimistua. Päätäi lisääntyy munimalla. Munat tarttuvat hiusten tyviin ja kuoriutuvat noin viikossa. Täit kehittyvät aikuisiksi noin kahden viikon iässä, ja elävät noin kuukauden. Ilman ravintoa aikuinen täi elää vain muutaman päivän ajan.

Oireet: Infektio todetaan useimmiten päätäin puremien aiheuttaman päänahan kutinan pohjalta. Hiuksia apteekista ostettavalla tiheäpiikkisellä täikammalla esimerkiksi vaalean paperin yllä kammattaessa voi täit nähdä helposti. Myös täin vaaleanrusehtavien, mannaryynimäisten noin 1mm, kokoisten munien näkeminen hiusten tyvessä, lähellä päänahkaa, on osoitus tartunnasta.

Miten täitä pitäisi hoitaa?

Apteekista on saatavilla täiden hoitoon suunniteltuja tehokkaita hiustenpesuaineita ja liuoksia, joita kannattaa käyttää pakkausten ohjeiden mukaisesti. Munat poistetaan täikammalla. Kampausta jatketaan hoidon jälkeen kahden viikon ajan päivittäin, tai joka toinen päivä. Päähineet ja vuodevaatteet pestään kuumassa vedessä. Vaatteet tai esineet jotka eivät kestä pesua voi sulkea muovipussiin 2–3 vuorokauden ajaksi, jona aikana täit kuolevat.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin kannattaa hakeutua, mikäli huolellisesti toteutettu hoito ei ole auttanut. Tyhjiä, valkeita munankuoria voi jäädä hiuksiin joskus pitkäksikin aikaa, mutta ne eivät välttämättä ole merkki epäonnistuneesta hoidosta. Muistathan myös, että OmaMehiläinen-sovelluksen ja -verkkopalvelun Digiklinikalta saat apua joka päivä, ympäri vuorokauden!

Lue lisää ja lataa OmaMehiläinen-mobiiliapplikaatio

Käytä Digiklinikkaa pöytäkoneeltasi oma.mehilainen.fi -palvelussa 

Tutustu Digiklinikan palveluihin

Miten täitartunnalta voi välttyä?

Päähineet, kuten pipot, ja kaulaliinat kannattaa pitää esimerkiksi oman takin taskussa. Mikäli täitartunta todetaan kannattaa päiväkotia tai koulua ja ystävien vanhempia informoida asiasta, jotta mahdollinen tartuntakierre saadaan nopeasti katkaistua.

Teksti: LL, Lastentautien erikoislääkäri Maria Enlund-Cerullo
Lähteet: THL, Terveyskirjasto

Lue lisää:

Lasten tartuntataudit

Muita lasten sairauksia ja niiden hoitoa

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Minna Aaltonen
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.7
Simo Aarnio
Työterveyshuollon erikoislääkäri
9.7