Norovirus

Vatsatauteja aiheuttavia viruksia on monia, mutta norovirus aiheuttaa usein muita rajuoireisemman taudin, joka tarttuu oireita aiheuttaen myös aikuisiin. Norovirusinfektioita esiintyy eniten joulukuun ja toukokuun välisenä aikana.

Miten norovirus tarttuu?

Norovirus tarttuu erittäin herkästi. Viruksia erittyy runsaasti sairastuneen ulosteisiin, ja tartunta voi tapahtua suoraan henkilöltä toiseen likaantuneen veden tai elintarvikkeiden kautta tai viruksilla likaantuneilta kosketuspinnoilta. Pinnoilla norovirus voi säilyä tartuttavana useita päiviä. Virus voi tarttua myös oksennusten yhteydessä ”ilmasta” aerosolitartuntana.

Itämisaika: 12–48 tuntia

Oireet: Norovirusinfektion aiheuttamat oireet alkavat usein äkillisesti, pahoinvoinnilla, kouristavilla vatsakivuilla ja oksentelulla. Miltei kaikilla sairastuneista on myös ripulia, ja osalla kuumetta. Oireet kestävät yleensä 12–72 tuntia. Norovirusinfektiolle ei kehity pitkäaikaista vastustuskykyä, joten kerran sairastettu tauti ei suojaa uudelta tartunnalta.

Miten norovirusta hoidetaan?

Noroviruksen hoitoon ei ole olemassa erityistä lääkehoitoa tai infektiota estävää rokotetta. Hoidon perusta on nesteytyksestä huolehtiminen. Apteekista on saatavilla ripulinkorvausjuomaa, joka sisältää sopivassa suhteessa oksentelun ja ripulin myötä menetettyä nestettä, suoloja ja sokeria. Pakkauksissa on hyvät ohjeet korvausjuoman annostelusta myös lapsille, painon mukaan. Nesteitä kannattaa aluksi antaa pieninä määriä, lusikallinen tai kulaus kerrallaan.

Milloin lääkäriin?

Tilannetta voi hyvin hoitaa ja seurata kotona, mikäli lapsi pysyy virkeänä, virtsaa erittyy/vaipat ovat märkiä ja nesteytys onnistuu. Lääkäriin tulisi hakeutua, mikäli nesteytys ei kotona onnistuisi, virtsan eritys vähenee tai lakkaa, jos lapsen yleistila huononisi tai epätyypillisiä oireita ilmenee sekä jos voimakas oireilu tai kuumeilu jatkuvat usean päivän ajan. Muistathan myös, että OmaMehiläinen-sovelluksen ja -verkkopalvelun Digiklinikalta saat apua joka päivä, ympäri vuorokauden!

Lue lisää ja lataa OmaMehiläinen-mobiiliapplikaatio

Käytä Digiklinikkaa pöytäkoneeltasi oma.mehilainen.fi -palvelussa 

Tutustu Digiklinikan palveluihin

Miten norovirustartuntaa voi ehkäistä?

Norovirus tarttuu herkästi hyvästä hygieniasta huolimatta, mutta tartunnan välttämiseksi kannattaa kuitenkin panostaa käsien pesuun. Kädet kannattaa pestä huolellisesti saippualla, erityisesti WC-käyntien ja vaipanvaihtojen jälkeen, sekä ennen syömistä tai ruuanvalmistusta.

Huomioitavaa on, että käsien desinfektioaineet eivät tehokkaasti ehkäise norovirustartuntaa. Mahdollisesti viruksella likaantuneet pinnat kannattaa puhdistaa klooripitoisella puhdistusaineella. Likaantuneet vuodevaatteet ja vaatteet kannattaa vaihtaa, ja pestä mahdollisimman kuumalla vedellä. Usein suositellaan muiden tartuttamisen välttämiseksi kotihoitoa 1–2 vuorokauden ajan oireiden väistymisen jälkeen, ennen paluuta päivähoitoon.

Teksti: LL, Lastentautien erikoislääkäri Maria Enlund-Cerullo 
Lähteet: THL, Terveyskirjasto

Lue lisää: lasten sairaudet ja niiden hoito

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Minna Aaltonen
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.7
Simo Aarnio
Työterveyshuollon erikoislääkäri
9.7