Kuukautiskivut ja runsaat kuukautiset

Kuukautiset kuuluvat naisen elämään teini-iästä aina keski-ikään asti. Kuukautiskierron normaali pituus on 23–35 vuorokautta. Kuukautiskierron pituus lasketaan vuodon alkupäivästä seuraavan vuodon alkuun ja se voi vaihdella päiviä tai jopa viikon.

Normaalit kuukautiset eivät häiritse merkittävästi arkea. Useilla naisilla voi kuukautisiin liittyä lieviä kipuja sekä pientä tiputteluvuotoa päivän tai pari ennen kuukautisten alkamista tai heti kuukautisten jälkeen. Tämä kaikki on täysin normaalia. Mikäli kuukautiset ovat kuitenkin niin runsaat tai kivuliaat, että ne haittaavat elämää, on syytä hakeutua gynekologin juttusille. Vaivojen kanssa ei kannata jäädä yksin, sillä niihin on olemassa helpotusta.

Varaa aika gynekologille

Kovat kuukautiskivut eli "menkkakivut"

Kuukautiskivut eli menkkakivut ovat alavatsakipuja, jotka esiintyvät kuukautisvuodon yhteydessä. Menkkakivut alkavat yleensä pari päivää ennen vuotoa ja kestävät muutaman päivän tai koko kuukautisten ajan. Nuorilla kuukautiset voivat olla aluksi kivuttomat, mutta kiertojen säännöllistymisen myötä moni kokee ainakin lieviä kuukautiskipuja eli menkkakipuja.

Kivuliaat kuukautiset (dysmenorrhea) ovat tavallinen, mutta usein alihoidettu vaiva etenkin nuorilla. Kuukautiskipujen mielletään liittyvään normaaliin naisen elämään. Jos kivut haittaavat arkea ja ne aiheuttavat esimerkiksi kuukausittain poissaoloja koulusta tai töistä, on syytä hakeutua kipujen takia hoitoon.

Kuukautiskipujen eli menkkakipujen oireet

Kuukautisten tyypillinen oire on supistusmainen alavatsakipu, joka alkaa vuodon alkaessa tai pari päivää aiemmin. Kipu kestää yleensä pari päivää vuodon alkamisesta ja voi säteillä myös selkään ja reisiin. Muita kuukautisiin liittyviä oireita voivat olla pahoinvointi, oksentelu, ripuli, ilmavaivat, huimaus ja päänsärky.

Milloin lääkäriin kovien kuukautiskipujen takia?

Lääkäriin kannattaa mennä, jos ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet eivät helpota oireita ja kivut haittaavat normaalia elämää. Myös kipujen äkillinen ilmaantuminen tai paheneminen on myös syy hakeutua tutkimuksiin, sillä ne voivat olla merkki sairaudesta. Kivuliaat kuukautiset ovat joskus oire endometrioosista, etenkin jos niihin liittyy myös yhdyntä-, virtsaamis- tai ulostamiskipuja.

Joskus nuoret välttelevät lääkärikäyntiä gynekologisen tutkimuksen pelossa. Kivuliaita kuukautisia voidaan alkaa hoitaa myös ilman sisätutkimusta.

Varaa aika gynekologille

Kuukautiskipujen hoito

Kuukautiskipujen hoitoon voidaan käyttää:

 • Tulehduskipulääkkeitä
 • Yhdistelmäehkäisyvalmistetta
 • Keltarauhashormoniehkäisyvalmistetta
 • Hormonikierukkaa
 • Liikuntaa, lämpöä, akupunktuuria ja TNS:ää

Tulehduskipulääkkeet hoitavat tehokkaasti kuukautiskipuja. Kipulääke kannattaa ottaa ajoissa riittävällä annoksella juuri vuodon ja kivun alkaessa. Myös liikunta, lämpö, akupunktuuri ja TNS (transkutaaninen neurostimulaatio) voivat helpottaa kipuja.

Jos pelkkä kipulääkitys ei auta, käytetään kipujen hoitoon hormonaalista ehkäisyvalmistetta, kuten e-pillereitä. Yhdistelmäehkäisyvalmisteet ovat usein tehokas apu kuukautiskipuihin ja niillä voidaan harventaa vuotoja, koska niitä voidaan käyttää useita kuukausia yhteen mittaan.

Mikäli yhdistelmäehkäisy ei sovi, voidaan kuukautiskipujen hoitoon käyttää myös keltarauhashormoniehkäisyä tai hormonikierukkaa. Hormonikierukka vähentää tehokkaasti kuukautiskipuja ja on samalla erittäin luotettava ehkäisyväline. Keltarauhashormonitableteilla tai -kapselilla saadaan osalla potilaista vuodot harvenemaan tai loppumaan kokonaan.

Erityisen hankalissa kivuissa, joihin kipulääkitys tai muut hoitokeinot eivät tepsi, voidaan päätyä kohdunpoistoon.

Runsaat kuukautiset

Runsaat kuukautiset ovat yleinen vaiva, josta jopa joka kolmas nainen kärsii jossain vaiheessa elämäänsä. Normaali kuukautisvuodon kesto on 2–8 vuorokautta, keskimäärin viisi päivää. Runsaan vuodon mittarina on usein naisen oma kokemus kuukautisvuodon määrästä ja sen haittaavuudesta, sillä tarkkaa määritelmää runsaalle vuodolle on vaikeaa määritellä.

Runsaiden kuukautisten oireet

Runsaista kuukautisista voidaan yleensä puhua silloin, kun runsaaksi koettu kuukautisvuoto on säännöllistä ja toistuvaa ja se haittaa arkielämän asioita, kuten liikuntaa. Runsaat kuukautiset aiheuttavat kuukautisvuotoon hyytymiä. Myös kuukautissuoja täytyy vaihtaa usein ja etenkin öisin tulee ohivuotoja. Mikäli runsas kuukautisvuoto pääsee jatkumaan pitkään, voi se johtaa raudanpuuteanemiaan. Hemoglobiini onkin syytä mitata säännöllisesti, jos kärsii runsaista kuukautisista.

Runsaalle kuukautisvuodolle voivat altistaa lukuisat tekijät kuten:

 • Kohdun rakenteelliset syyt, kuten myoomat
 • Ikään liittyvät hormonaaliset muutokset, kuten murrosikä ja vaihdevuodet
 • Liikalihavuus ja rasvakudoksen sisältämä estrogeeni
 • Vuototaipumusta lisäävät lääkkeet, kuten aspiriini, hyytymisenestolääkkeet sekä tietyt mielialalääkkeet
 • Luontaisvalmisteet, kuten omegatuotteet

Yli puolessa tapauksia ei löydy mitään erityistä syytä runsaalle vuodolle. Se ei kuitenkaan vaikuta hoitoon.

Milloin lääkäriin runsaiden kuukautisten takia?

Lääkäriin on hyvä mennä, jos kuukautisvuoto on häiritsevää, jos se haittaa normaalia elämää, jos vuoto on oleellisesti muuttunut aiemmasta tai jos lisäksi on ylimääräisiä vuotoja tai ilmenee anemiaa. Myös jos kuukautisiin liittyy kovaa kipua tai ilmenee ulostus- ja/tai virtsavaivoja on hyvä käydä lääkärin arviossa.

Varaa aika gynekologille

Runsaiden kuukautisten hoito

Runsaiden kuukautisten hoitoon käytetään:

 • Yhdistelmäehkäisypillereitä
 • Hormonikierukkaa
 • Progestiiniehkäisyvalmisteita, kuten minipillereitä tai ehkäisykapselia
 • Tulehduskipulääkkeitä
 • Traneksaamihappoa
 • Leikkaushoitoa

Nuoremmille, ehkäisyä tarvitseville naisille yhdistelmäehkäisyvalmisteet ovat yleensä ensisijainen hoitokeino runsaisiin vuotoihin. Yhdistelmäehkäisypillerit antavat paitsi luotettavan ehkäisyn, ne vähentävät usein myös kuukautisvuodon määrää ja kipuja. Pillerit voivat helpottaa lisäksi kuukautisiin liittyviä PMS-oireita.

Jos yhdistelmäehkäisyn käytölle on esteitä, kuten esimerkiksi aurallinen migreeni tai iso riski laskimo- tai valtimotukoksille, voidaan kokeilla myös progestiinivalmisteita, kuten horminikierukkaa, minipillereitä tai ehkäisykapselia.

Kohtuun asennettava progestiinia sisältävä hormonikierukka on kaikkein tehokkain runsaiden vuotojen lääkkeellinen hoitokeino. Hormonikierukka vähentää merkittävästi vuodon määrää ja parantaa elämänlaatua. Lisäetuna on sterilisaatioon verrattavissa oleva ehkäisyteho. Usein myös kuukautiskivut, PMS-oireet ja endometrioosikivut vähenevät. Kierukka sopii myös nuorille ja synnyttämättömille naisille.

Runsaiden kuukautisten hoidossa voidaan käyttää myös tulehduskipulääkkeitä, jotka hoitavat tehokkaasti kuukautiskipuja ja lisäksi vähentävät isolla osalla potilaista myös kuukautisvuodon määrää. Lääkäri voi määrätä lisäksi vuodon määrää vähentävää traneksaamihappoa.

Hankalissa tilanteissa voidaan miettiä leikkaushoidon, kuten kohdunpoiston tai kohdun limakalvon tuhoamisen (endometriumablaatio) mahdollisuutta, mikäli lääkkeellinen hoito ei tehoa tai sitä ei ole mahdollista käyttää.

Lue myös:
Gynekologilla käynti
Alavatsakipu naisella
Hiivatulehdus
Bakteerivaginoosi
Endometrioosi
HPV-virus
Kierukka raskaudenehkäisyssä
PMS-oireet

Asiantuntijana artikkelissa Tuuli Soini, LT, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

kesäkuu 2022viikko 25