Needs review

Ihmisellä esiintyviä papilloomaviruksia (HPV) tunnetaan yli 100 tyyppiä. Papilloomavirukset jaetaan yleensä kahteen ryhmään:

  • matalan syöpäriskin papilloomaviruksiin, jotka saattavat aiheuttaa hyvänlaatuisia muutoksia kuten ihosyyliä, kurkunpään papilloomia ja sukupuolielinten kondyloomia eli visvasyyliä. Visvasyyliä voidaan hoitaa mm erilaisin penslausainein kotihoitona. Lääkärin käyttämiä hoitoja ovat jäädytyshoito (kryohoito) ja laser.
  • korkean syöpäriskin papilloomaviruksiin, jotka yhdistetään ennen kaikkea kohdunkaulan syövän ja sen esiasteiden kehittymiseen

- Papilloomavirustartunnat ovat yleisiä. Suuri osa ihmisistä altistuu viruksille jossakin elämänsä vaiheessa. Papilloomavirus tarttuu yleensä seksin välityksellä sukupuolielinten alueelle. Kondomi ei anna täydellistä suojaa tartunnalta eikä tartuntaan ei ole hoitoa, iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Maarit Vaalamo kertoo.

Korkean syöpäriskin papilloomavirusten tartunta sukupuolielinten alueella on lähes aina oireeton ja itsestään paraneva. Pienellä osalla virustartunnan saaneista tartunta kuitenkin pitkittyy. Naisella tartunnan pitkittyminen voi johtaa kohdunkaulan solumuutoksien kehittymiseen. Kohdunkaulan solumuutoksista pieni osa etenee kohdunkaulan syövän esiasteiksi. Ilman hoitoa osa esiasteista kehittyy lopulta syöväksi.

Papa-koe

Papa-kokeen avulla voidaan selvittää, onko kohdunkaulassa solumuutoksia. Irtosolunäyte otetaan emättimestä, kohdunsuulta ja kohdunkaulakanavasta. Jos Papa-koe antaa aiheen epäillä esiastetta tai syöpää, jatkotutkimukset ovat aiheellisia. Tavallisin jatkotutkimus on kohdunkaulan valomikroskopia eli kolposkopia.

HPV-testi

Kohdunkaulan irtosolunäytteestä voidaan tehdä myös ns. HPV-testi, josta ilmenee, onko kohdunkaulassa korkean syöpäriskin papilloomavirusten aiheuttama tartunta. Mikäli tartunta todetaan (eli testitulos on positiivinen), tehdään myös Papa-koe mahdollisten solumuutosten toteamiseksi.

HPV-rokote

Papilloomainfektioita voi ehkäistä HPV-rokotteella, joka antaa suojan yleisimpiä papilloomaviruksia vastaan. Parhaan hyödyn rokotteesta saa, jos sen ottaa ennen 14 vuoden ikää. HPV-rokotuksen saat Mehiläisestä. Lapsen ja nuoren HPV-rokotuksesta voit keskustella lastenlääkäriln tai gynekologin kanssa. Aikuisen naisen HPV-rokotuksista huolehtii gynekologi.