Urheilulääkäri

Mehiläisen urheilulääkäri on liikkumisesta aiheutuvien vammojen ja vaivojen erikoisosaaja. Koulutukseltaan urheilulääkäri on yleislääkäri tai erikoistunut esimerkiksi ortopediaan tai fysiatriaan. Osa Mehiläisen urheilulääkäreistä on liikuntalääketieteen erikoislääkäreitä. Urheilulääkäreistä ortopedien ja fysiatrien erikoisosaamiseen kuuluu erilaisten vammojen hoitaminen. Liikuntalääketieteen osaajat hallitsevat rasitusvammojen hoidon sekä auttavat esimerkiksi ylikuormitukseen liittyvissä asioissa.


Kuka voi hakeutua urheilulääkärin vastaanotolle?

Urheilulääkärin vastaanotolle voi hakeutua kuka tahansa aktiivisesti liikkuva tai urheileva. Urheilulääkäri auttaa myös, mikäli liikunnan aloittaminen on ajankohtaista ja tarvitset apua terveydelle turvallisten liikuntamäärien arviointiin. Urheilulääkäri on apunasi myös, jos sinulla on todettu vamma tai sairaus ja kaipaat selkeitä ohjeita liikkumiseen liittyen.

Milloin hakeutua urheilulääkärin vastaanotolle?

Urheilulääkäri on erikoistunut muun muassa seuraavien vaivojen ja oireiden hoitamiseen:

  • kuormitusperäiset rasitusvammat
  • harjoittelua rajoittavat oireet, kuten väsymys, hengitysoireet ja poikkeavat tuntemukset kropassa
  • ylikuormitustilan epäily
  • urheilussa sattuneet tapaturmat
  • liikuntakelpoisuuden määritys esimerkiksi perussairauden vuoksi tai aktiivisemman liikunnan aloittaminen pitkän tauon jälkeen.


Urheilulääkärit tekevät paljon myös terveystarkastuksia, joiden tavoitteena on tunnistaa ennakkoon suorituskykyä tai harjoittelua haittaavia tilanteita sekä lisätä urheilijoiden ja liikkujien tietoutta terveydestä.

Lapset ja nuoret urheilulääkärin vastaanotolla

Myös lapset ja nuoret ovat tervetulleita urheilulääkärin vastaanotolle. Aktiivisesti urheilevien lasten kohdalla on tärkeää, että tieto hoito-ohjeista kulkee myös lapsen valmentajalle. Vastaanotolle on suositeltavaa ottaa mukaan kouluterveydenhuollon kasvukäyrästöt, mikäli käynnin syynä on epäily lapsen tai nuoren mahdollisesta rasitusvammasta. Tällöin lääkärin on helpompi arvioida lapsen oireita ja fyysistä kehitysvaihetta.

Tutustu Urheilu Mehiläisen asiantuntijoihin ja palveluihin.

Asiantuntijat

Karita Sadeharju
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Klaus Köhler
Liikuntalääketieteen erikoislääkäri
Heikki Jokinen
Liikuntalääketieteen erikoislääkäri
Pekka Kannus
Lääket. tri, Dos., Liikuntalääket. erikoislääkäri
Katso muut asiantuntijat