Lapsen ja vauvan kuume

Lapsen tai vauvan kuume on aina oire jostakin, ja siksi kuumetta kannattaa tarkkailla.

Korkea kuume lapsella

Pelkkä kuume ei ole vaarallista, vaikka se nousisi nopeasti varsin korkeaksi. Lapsilla kuume saattaa nousta hyvinkin nopeasti ja korkealle ja on silti vielä ihan normaalia.

Kuumeisen lapsen hoito

Tilannetta voi seurata kotona jonkin aikaa. Hoito-ohjeena on lepo ja riittävä vedenjuonti. Muista, että mehut tai limut eivät korvaa vedensaantia. Tuuleta huone, jossa lapsi lepää ja pue lapselle kevyesti vaatetta.

Jos lapsen kuume nousee korkeaksi, hänelle voi antaa esim. Paracetamol-lääkettä, jos lapsella ei ole lääkeaineyliherkkyyksiä.

Milloin kuumeisen lapsen kanssa lääkäriin?

Jos korkea kuume jatkuu useamman päivän ajan, kannattaa mennä lääkäriin. Lääkäriin kannattaa mennä myös, jos epäilet oireita korvissa tai keuhkoissa, jolloin lapsella voi olla esimerkiksi vinkuva tai hakkaava yskä. Tule lääkäriin aina, jos lapsella on kuumeen lisäksi iho-oireita tai kouristuksia.

Kuumepotilaita Mehiläisessä hoitaa lastenlääkäriemme ohella myös yleis- sekä korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärimme. Jos tarvitset ohjeita tai lääkäriajan lapsellesi, soita Lasten Mehiläiseen puh. 010 414 0414 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min) tai varaa aika suoraan verkosta. Palvelemme puhelimitse joka päivä klo 6-22. Muistathan myös, että OmaMehiläinen-sovelluksen ja -verkkopalvelun Digiklinikalta saat apua joka päivä, ympäri vuorokauden!

Lue lisää ja lataa OmaMehiläinen-mobiiliapplikaatio

Käytä Digiklinikkaa pöytäkoneeltasi oma.mehilainen.fi -palvelussa

Tutustu Digiklinikan palveluihin

Asiantuntijat ja toimipisteet

Johanna Asklöf
Yleislääkäri, Liiketoimintajohtaja
Patrik Ehnström
LL, yleislääkäri, urologian erikoislääkäri
9.8
Ilkka Haukka
Korva-, nenä- ja kurkkutautien erik.lääk.
9.7
Hannu Heiskala
Lastentautien erik.lääkäri,lasten neur.dos.