Kohdunpoisto – elämänlaatusi paranee, kun vaivat jäävät pois

Kohdunpoistoleikkaus on turvallinen toimenpide, josta toipuminen sujuu yleensä oikein hyvin.

Kohdunpoisto ei tarkoita vaihdevuosien alkamista, eikä se vaikuta seksielämään – paitsi ehkä parantavasti, mikäli kivut tai vuotohäiriöt ovat olleet seksin esteenä.

Kohdunpoisto tiiviisti

 • Kohdunpoistoleikkaus eli hysterektomia voi olla ratkaisu, kun muut keinot eivät tepsi gynekologisiin ongelmiin.
 • Kohdunpoisto tehdään useimmiten tähystysleikkauksena tai emättimen kautta.
 • Kohdunpoisto suunnitellaan aina yksilöllisesti. Leikkaustiimimme huolehtii sinusta koko toimenpiteen ajan, ja tuemme sinua myös toipumisaikana.

Palvelut

Gynekologimme auttavat, kun gynekologiset vaivat haittaavat elämääsi.

Varaa aika gynekologille

Mitä syitä kohdunpoistoon voi olla?

Kohdunpoisto voi olla ratkaisu, kun muut keinot eivät auta esimerkiksi näihin vaivoihin:

 • runsaat, tiheät ja pitkäkestoiset kuukautisvuodot
 • kovat kuukautiskivut
 • myoomat eli lihaskasvaimet kohdussa
 • gynekologiset laskeumat

Kohdunpoistoleikkaus – näin se etenee

 1. Leikkauspäätös. Gynekologisi voi suositella kohdunpoistoa ja tehdä leikkauslähetteen, mikäli vaivasi ei ole helpottunut muilla hoidoilla.
 2. Leikkauksen suunnittelu. Leikkaava gynekologi tutkii tilanteesi ja arvioi, kannattaako kohdunpoisto tehdä tähystysleikkauksena tai avoleikkauksena. Hän myös keskustelee kanssasi rauhassa leikkauksen eduista ja riskeistä. Kuuntelemme toiveitasi ja varaamme aina riittävästi aikaa kysymyksillesi.
 3. Leikkauspäivän varaaminen. Leikkauskoordinaattori on sinuun puhelimitse yhteydessä leikkausajankohdasta. Saat myös ohjeet leikkaukseen valmistautumiseen.
 4. Valmistautuminen. Leikkauspäivän aamuna ei saa syödä eikä juoda mitään. Saavut aikaisin aamulla leikkausyksikköön, jossa vaihdat sairaalavaatteisiin.
 5. Leikkaavan gynekologin ja nukutuslääkärin tapaaminen on ennen leikkausta. Toimenpide käydään kanssasi vielä kertaalleen läpi. Sen jälkeen olet valmis siirtymään leikkaussaliin.
 6. Kohdunpoistoleikkaus. Olet nukutettuna koko toimenpiteen ajan, ja kanssasi on leikkaustiimi eli leikkaava gynekologi, anestesialääkäri ja anestesiahoitaja. Leikkauksen jälkeen heräät heräämössä, jossa sinusta huolehtii sairaanhoitaja.
 7. Seuranta ja toipuminen sairaalassa. Vietät vähintään leikkausta seuraavan yön sairaalassa, jossa vointiasi ja toipumistasi voidaan seurata.
 8. Kotiutuminen. Tavallisesti pääset kotiin leikkausta seuraavana päivänä. Saat mukaasi selkeät kotihoito-ohjeet sekä puhelinnumeron leikkaavalle gynekologille mahdollisia toipumiseen liittyviä ongelmia varten.
 9. Kontrollikäynti. Leikkaava gynekologi tarkistaa leikkauksen onnistumisen ja paranemisesi yleensä sairauslomasi päättyessä eli 2–4 viikon päästä leikkauksesta.

Kohdunpoisto – toipuminen vie aikansa, mutta sujuu yleensä hyvin

Kohdunpoistoleikkauksesta toivutaan yleensä ongelmitta. Tämä sinun on hyvä tietää toipumisesta:

 • Sairausloma. Tähystysleikkauksen jälkeen voit palata kevyeen toimistotyöhön yleensä kahden viikon kuluttua leikkauksesta. Isommat leikkaukset tai raskas fyysinen työ voivat vaatia kolmen viikon sairausloman.
 • Kivunhoito. Haavakipuun tarvitset kipulääkkeitä noin viikon verran.
 • Haavanhoito. Suihkuttele haavoja päivittäin, jotta ne pysyvät puhtaina.
 • Jälkivuoto. Niukkaa vuotoa voi esiintyä 1–3 viikon ajan leikkaukseen jälkeen. Käytä terveyssidettä vuodon ajan.
 • Liikkuminen aloitetaan heti leikkauksen jälkeen. Vaikka lepo on tärkeää, säännöllinen jaloittelu edistää paranemista ja estää tukokset. Kevyet arkiaskareet onnistuvat yleensä jo parin päivän päästä leikkauksesta.
 • Liikunta ja nostelu. Pidä kolmen viikon tauko kauppakassien kantamisesta, kuntosalista ja raskaasta liikunnasta. Voit mainiosti käydä rauhallisilla kävelyillä heti, kun vointisi sen sallii.
 • Komplikaatiot kohdunpoiston jälkeen ovat hyvin harvinaisia, mutta kaikkiin leikkauksiin liittyy aina riskejä. Saat meiltä mukaasi puhelinnumeron, johon voit soittaa, jos toipumisessasi on ongelmia.

Kohdunpoiston jälkeen elämä on huolettomampaa

Kun kohtu on poistettu ja olet toipunut toimenpiteestä, voit nauttia elämästäsi ilman oikkuilevia kuukautisvuotoja ja lannistavia kipuja.

Ja ei, vastoin yleisiä uskomuksia pelkkä kohdunpoisto ei vaikuta vaihdevuosiesi alkamiseen. Niin kauan kuin munasarjat tuottavat estrogeenia, eivät vaihdevuodet ole ajankohtaiset.

Kohdunpoisto ei liioin latista seksielämää. Päinvastoin: jotkut kokevat vapautuvansa, kun ehkäisystä ei tarvitse huolehtia, eivätkä kivut tai epäsäännölliset vuodot hankaloita helliä hetkiä.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkärimme Anu Aalto.

Hinnasto ja maksaminen

Usein kysyttyä kohdunpoistosta

Yleisimpiä syitä kohdun poistolle ovat hankalat kuukautisvuodot, myoomat ja gynekologiset laskeumat. Kohdunpoistoon päädytään, kun vaivat eivät parane muilla keinoilla.

Kohdunpoistoon pitää aina olla perusteltu syy. Kohdunpoisto voi olla hoitokeino silloin, kun muista menetelmistä, kuten lääkehoidosta, ei ole apua.

Kun sinulla on gynekologisia vaivoja, käänny gynekologimme puoleen. Tutkimme tilanteesi, ja jos kohdunpoisto on aiheellinen eikä esteitä toimenpiteelle ole, pääset meille leikkaukseen nopeasti ja vaivattomasti.

Kun kohdunpoistopäätös on tehty, leikkaava gynekologimme kertoo sinulle toimenpiteestä sekä siihen liittyvistä eduista ja riskeistä. Varaamme aina aikaa kysymyksillesi.

Saat meiltä mukaasi myös kirjallista materiaalia, jotta voit kotona rauhassa tutustua toimenpiteeseen. Ennen leikkausta voit ottaa yhteyttä leikkaavaan gynekologiin, jos sinulla herää lisäkysymyksiä.

Varaudu leikkauspäivän aamuna siihen, ettet voi syödä tai juoda mitään. Huomioi myös sairausloma, joka kestää 2–4 viikkoa. Huolehdi etukäteen, että saat toipua rauhassa – etäpalaverit ja muut velvollisuudet kannattaa unohtaa leikkausta seuraavina päivinä.

Kohdunpoisto tehdään yleensä tähystysleikkauksena. Silloin vatsaan tehdä neljä pientä viiltoa ja kohtu poistetaan emättimen pohjaan tehdyn viillon kautta. Emättimen pohja ja vatsanpeitteiden reiät ommellaan itsestään sulavilla ompeleilla.

Kohtu voidaan poistaa myös vaginaalisesti eli emättimen kautta, jolloin vatsaan ei tule viiltoja. Menetelmä sopii synnyttäneille sekä laskeumasta kärsiville naisille. Samalla voidaan korjata emättimen etu- ja takaseinän laskeumat.

Avoleikkaukseen päädytään, jos kohdunpoisto ei onnistu muilla menetelmillä esimerkiksi kohdun suuren koon takia.

Kohdunpoistoleikkauksen kesto riippuu tilanteestasi ja käytetystä menetelmästä. Tähystysleikkauksesta heräät yleensä 1–1,5 tunnin päästä nukutuksesta.

Tähystysleikkauksen jälkeen tarvitset yleensä noin kahden viikon sairausloman, mikäli teet kevyttä toimistotyötä. Sairausloma on pidempi, mikäli sinulle tehdään avoleikkaus tai teet fyysisesti raskasta työtä.

Nostelua täytyy välttää kolme viikkoa leikkauksen jälkeen. Toimi lääkäriltä saamiesi ohjeiden mukaisesti.

Koska kyseessä on leikkaus, komplikaatiot ovat toki mahdollisia, mutta onneksi hyvin harvinaisia.

Kohdunpoiston haitat liittyvät useimmiten haavan tulehtumiseen tai verenpurkaumiin leikkausalueella. Sellaiset komplikaatiot hoituvat helposti.

Vakavat komplikaatiot, kuten virtsanjohtimen tai suolenalueen vauriot, ovat erittäin harvinaisia, niiden riski on alle yhden prosentin.

Kohdunpoiston jälkeen kuukautisvuoto lakkaa. Et voi myöskään tulla enää raskaaksi.

Kohdunpoisto ei vaikuta vaihdevuosien alkamisen aikatauluun. Vaihdevuodet alkavat, kun munasarjojen estrogeenituotanto lakkaa.

Kohdunpoisto lopettaa kuukautisvuodon. Et siksi huomaa vaihdevuosien alkamista kuukautisvuodon loppumisesta, vaan muista oireista, kuten yöhikoilusta.

Yhdyntä on turvallista 4–6 viikon jälkeen leikkauksesta, kun jälkitarkastus on tehty ja haavat ovat parantuneet. Noudata lääkäriltä saamiasi ohjeita ja kuuntele omia tuntemuksiasi.

Mehiläisessä saat tarvitsemaasi hoitoa nopeasti ja turvallisesti.

Hintakaan ei ole este, sillä joustavat maksutapamme mahdollistavat elämää helpottavien toimenpiteiden maksamisen erissä.

Sinulle sopivan leikkaustavan ja sen hinta-arvion saat tietää leikkaavalta gynekologiltamme. Hinnastostamme selviävät alustavat hinnat gynekologisille toimenpiteille.

Tutustu hinnastoon

Mehiläisen maksutavat

Toimipisteet

 • Mehiläinen Kankaanpää
  Lääkärikeskus, Työterveysasema
  Opistonkatu 2, Kankaanpää
  Suljettu
 • Mehiläinen Espoo Leppävaara
  Lääkärikeskus, Työterveysasema, Psykoterapiaklinikka
  Hevosenkenkä 3, Panorama Tower, Espoo
  Suljettu
 • Mehiläinen Turku Kauppiaskatu
  Lääkärikeskus, Työterveysasema
  Kauppiaskatu 8, Turku
  Suljettu
 • Mehiläinen Tampere Finlayson
  Lääkärikeskus, Sairaala, Työterveysasema
  Itäinenkatu 3, Tampere
  Suljettu
 • Katso lähin toimipiste

  Asiantuntijat

  LT, Naistentautien ja synn.erikoislääkäri
  Naistentaut. ja synnyt.erikoislääkäri
  Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
  Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
  Katso muut asiantuntijat

  Lisää aiheesta

  Kohdun tähystys eli hysteroskopia
  Lue lisää
  Kolposkopia eli kohdunsuun tähystys
  Lue lisää
  Kohdunsuun sähkösilmukkahoito eli LOOP-hoito
  Lue lisää