Rasvaluomi eli ikäluomi

Mitä rasvaluomet ovat?

Rasvaluomet, joita kutsutaan myös ikäluomiksi tai rasvasyyliksi, ovat laakeita, korppumaisia, kuivia ja paksuja luomia yleensä kasvoilla, kaulassa, hiuspohjassa ja vartalolla. Niiden väriskaala vaihtelee vaaleasta mustaan. Niitä tulee lähes kaikille ihmisille iän myötä. Alttius rasvaluomiin periytyy vanhemmilta, eikä taipumukseen voi itse vaikuttaa elintavoilla.

Koska ikäluomia tulee?

Ensimmäiset rasvaluomet voivat tulla jo kolmekymppisenä ja ne yleensä kasvavat ja lisääntyvät iän karttuessa. Eläkeiässä rasvaluomia voi olla jo kymmeniä tai satoja.

Ovatko rasvaluomet pahanlaatuisia?

Rasvaluomet ovat hyvänlaatuisia, eivätkä ne muutu pahanlaatuisiksi. Rasvaluomien ilmestyminen on siis normaalia, eikä tarkoita, että iholla on syöpämuutoksia. Koska rasvaluomet voivat olla keskenään erinäköisiä ja -kokoisia, niitä voi olla lähes mahdoton erottaa itse mahdollisista pahanlaatuisista ihomuutoksista, kuten melanoomasta.

Mitä haittaa rasvaluomista on?

Jos rasvaluomia on paljon, moni pitää niitä ikävännäköisinä. Rasvaluomet voivat myös kutista. Jos luomia raapii, ne voivat ärtyä ja tulehtua. Jos isoja rasvaluomia on päänahassa, hiukset saattavat kasvaa luomikohdissa tavallista harvempina.

Rasvaluomien hoito

Jos iho on rasvaluomien takia kovin kirjava ja mahdollisia pahanlaatuisia muutoksia on niiden joukosta vaikea havaita, ihonsa kannattaa käydä tarkistuttamassa ihotautilääkärillä säännöllisin väliajoin. Jos rasvaluomet aiheuttavat ulkonäköhaittaa tai kutisevat, ihotautilääkäri voi poistaa ne vastaanotolla ilman tikkejä.

Rasvaluomien poisto

Kokeneen ihotautilääkärin tekemänä rasvaluomien poisto on helppo ja vaivaton toimenpide. Lääkäri puuduttaa isommat luomet ja poistaa kaikki rasvaluomet tietyltä alueelta sitten rengasveitsellä, laserilla tai jäädyttämällä. Jos rasvaluomia on hyvin paljon, ensimmäisellä kerralla ne voidaan poistaa esimerkiksi vartalon etupuolelta ja toisella kerralla selästä. Monesti rengasveitsitoimenpide on paras tapa rasvaluomien poistoon erinomaisen esteettisen lopputuloksen takia. Voi olla, ettei poistosta jää mitään jälkiä iholle.

Toipuminen rasvaluomien poistosta

Poiston jälkeen iho verestää ja iholla täytyy pitää rasvataitoksia päivän tai pari. Parin päivän poissaolo töistä saattaa olla tarpeen, jos on poistettu isoja rasvaluomia tai niitä on poistettu paljon. Iho paranee noin viikossa, eikä ihoon yleensä jää arpia. Jos rasvaluomet ovat olleet isoja, niiden kohdalle saattaa jäädä vaaleita laikkuja.

Uusiutuvatko rasvaluomet?

Rasvaluomien poisto ei poista alttiutta rasvaluomille. Jos taipumus on vahva ja rasvaluomia tulee runsaasti lisää, ne voi poistattaa uudestaan joidenkin vuosien kuluttua. Voi myös olla, että yksi poistokerta riittää.

Asiantuntijana ihotautien ja allergologian erikoislääkäri, LT Tomi Leivo.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Pekka Autio
DOS, ihotautien erikoislääkäri
Viktoria Danielsson
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.7
Håkan Granlund
Ihotautien erikoislääkäri
9.5
Anna Haahtela
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.8