Kuukautiset

Kuukautiset kuuluvat naisen elämään teini-iästä aina keski-ikään asti. Normaalit kuukautiset eivät häiritse merkittävästi arkea. Mikäli kuukautiset ovat kuitenkin runsaat ja kivuliaat, on syytä hakeutua gynekologin juttusille. Vaivan kanssa ei kannata jäädä yksin, sillä siihen on olemassa helpotusta.

Kuukautiskierron normaali pituus on 23–35 vrk. Kierron pituus lasketaan vuodon alkupäivästä seuraavan vuodon alkuun. Monella kuukautiskierron pituus vaihtelee päiviä tai jopa viikkoja. Useilla naisilla on pientä tiputteluvuotoa päivän tai pari ennen varsinaisten kuukautisten alkamista tai heti kuukautisten jälkeen. Tämä kaikki on täysin normaalia.

Runsaiden kuukautisten oireet

Normaali vuodon kesto on 2-8 vrk, keskimäärin viisi päivää. Runsaan vuodon mittarina on usein naisen oma kokemus vuodon määrästä ja sen haittaavuudesta, sillä tarkkaa määritelmää runsaalle vuodolle on vaikeaa määritellä.

Runsaat kuukautiset aiheuttavat kuukautisvuotoon hyytymiä, kuukautissuoja täytyy vaihtaa usein ja etenkin öisin tulee ohivuotoja. Mikäli runsas vuoto pääsee jatkumaan pitkään, voi se johtaa anemiaan. Hemoglobiini onkin syytä mitata säännöllisesti, jos kärsii runsaista kuukautisista.

Milloin lääkäriin runsaiden kuukautisten takia?

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Minna Ahosen mukaan lääkäriin on hyvä mennä, jos kuukautiset haittaavat normaalia elämää.

– Lääkäriin on syytä hakeutua, jos kuukautisvuoto koetaan häiritseväksi, jos vuoto on oleellisesti muuttunut aiemmasta tai lisäksi on ylimääräisiä vuotoja tai ilmenee anemiaa. Myös jos kuukautisiin liittyy kovaa kipua tai ilmenee ulostus- ja/tai virtsavaivoja on hyvä käydä lääkärin arviossa.

Runsaiden kuukautisten hoito

Ahosen mukaan runsaiden kuukautisten hoidossa kannattaa kokeilla ensisijaisesti tulehduskipulääkkeitä.

– Tulehduskipulääkkeet hoitavat tehokkaasti kuukautiskipuja ja lisäksi vähentävät isolla osalla potilaista myös kuukautisvuodon määrää. Lääkäri voi määrätä lisäksi vuodon määrää vähentävää traneksaamihappoa.

Yhdistelmäehkäisypillerit antavat paitsi luotettavan ehkäisyn vähentävät usein myös kuukautisvuodon määrää ja kipuja. Pillerit voivat helpottaa lisäksi kuukautisiin liittyviä PMS-oireita.

Jos yhdistelmäehkäisyn käytölle on esteitä, kuten esimerkiksi aurallinen migreeni tai iso riski laskimo- tai valtimotukoksille, voidaan kokeilla myös progestiinivalmisteita kuten pillereitä tai kapselia.

Hormonikierukka sopii myös synnyttämättömille naisille

Kohtuun asennettava progestiinikierukka vähentää merkittävästi vuodon määrää ja parantaa elämänlaatua. Lisäetuna on  sterilisaatioon verrattavissa oleva ehkäisyteho ja usein kuukautiskivut, PMS-oireet ja endometrioosikivut vähenevät. Kierukka sopii myös nuorille ja synnyttämättömille naisille.

Hankalissa tilanteissa voidaan miettiä leikkaushoidon mahdollisuutta, mikäli lääkkeellinen hoito ei tehoa tai sitä ei ole mahdollista käyttää.

Kovat kuukautiskivut

Aluksi kuukautiset voivat olla kivuttomat, mutta kiertojen säännöllistymisen myötä moni kokee ainakin lieviä kuukautiskipuja.

Kuukautiskipujen oireet

Tyypillisen oire on supistusmainen alavatsakipu, joka alkaa vuodon alkaessa tai päivän pari aiemmin. Kipu voi säteillä selkään ja reisiin. Pahoinvointia, oksentelua, ripulia, ilmavaivoja, huimausta ja päänsärkyä voi esiintyä myös. Kipu kestää yleensä pari päivää vuodon alkamisesta.

Kuukautiskipujen hoito

Tulehduskipulääkkeet hoitavat tehokkaasti kuukautiskipuja. Kipulääke kannattaa ottaa ajoissa, juuri vuodon ja kivun alkaessa. Myös liikunta voi helpottaa kivun tunnetta.

Milloin lääkäriin kovien kuukautiskipujen takia?

Jos ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet eivät helpota, kannattaa hakeutua rohkeasti lääkärin vastaanotolle. Kipujen äkillinen ilmaantuminen tai paheneminen on myös syy hakeutua tutkimuksiin.

Yhdistelmäehkäisypillerit tai hormonikierukka vähentävät kuukautiskipuja

Yhdistelmävalmisteita voidaan käyttää useita kuukausia yhteen mittaan, jolloin kuukautiset myös pysyvät pois pidempään. Keltarauhashormonitableteilla tai -kapseleilla saadaan osalla potilaista vuodot harvenemaan tai loppumaan kokonaan. Hormonikierukka vähentää tehokkaasti kuukautiskipuja ja on samalla erittäin luotettava ehkäisyväline.

– Liikunta, lämpö, akupunktuuri ja TNS (transkutaaninen neurostimulaatio) voivat myös helpottaa kipuja, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Minna Ahonen.

Älä kärsi kivuliaista ja runsaista kuukautisista, vaan varaa aika gynekologillemme!