Endometrioosi ja naisen terveys
Needs review

Osalla naisista esiintyy kuukautiskiertoon liittyviä jaksottaisia toistuvia kipuja. Kuukautiskivut voivat olla hyvinkin voimakkaat ja kestää useamman päivän. Toisinaan kivut voivat alkaa jo ennen kuukautisvuodon alkua. Toiset havaitsevat myös kiputuntemuksia munasolun irtoamisen eli ovulaation aikaan.

Kuukautiskipujen syynä voi olla endometrioosi

- Endometrioosissa kohdun limakalvon tapaista kudosta on sirottuneena kohdun ulkopuolelle lantionpohjan alueelle kohdun sivukudoksiin tai munasarjojen, virtsarakon ja suoliston pinnalle. Kudos aiheuttaa vuotoa ja kipua kuukautisten aikaan. Jos pesäkkeet ovat erityisen syviä, kipu voi alkaa jo ennen kuukautisvuodon alkuakin. Joskus endometrioosia on ns. suklaakystina eli nesterakkuloina munasarjoissa. Endometrioosin syytä ei tunneta mutta näyttäisi siltä, siihen on periytyvääkin taipumusta, gynekologi Marjut Laurikka-Routti kertoo.

Gynekologi havaitsee epäilyn endometrioosista usein gynekologisessa tutkimuksessa. Gynekologinen ultraäänitutkimus voi auttaa vahvistamaan diagnoosin, etenkin jos havaitaan kystia.

Endometrioosin oireet

Endometrioosipesäkkeiden sijainnista riippuen kipuoireet vaihtelevat sijainniltaan.

Tyypillisiä endometrioosin oireita ovat:

  • alavatsakipu
  • ulostamiskipu
  • virtaamiskipu
  • yhdyntäkipu
  • vuotohäiriöt (tiputteluvuoto).

Endometrioosin hoito

Kuukautiskipuja ja mahdollista endometrioosia voidaan hoitaa kipulääkkeiden lisäksi hormonaalisesti.

- Yhdistelmäehkäisypillerit, -renkaat, -laastarit, keltarauhashormoniehkäisypillerit ja hormonikierukka toimivat endometrioosin hoitona ja estävät sen etenemistä, Laurikka-Routti kertoo.

Joskus endometrioosin hoitoon tarvitaan järeämpiä toimenpiteitä. Jos endometrioosi on hankala tai kivut ovat hoidoista huolimatta ongelmallisia tai munasarjassa on suklaakysta suosittelee Laurikka-Routti leikkaushoitoa.

Katso myös:

Gynekologiset alavatsakivut