Naisen terveys

Luotettavan ja sopivan ehkäisyn löytäminen erittäin tärkeää naisen terveydelle ja hyvinvoinnille. Ehkäisymenetelmiä on nykyään hyvin monenlaisia. Sopivan vaihtoehdon löytämisessä kannattaa käyttää asiantuntijan eli gynekologin tai ehkäisyyn perehtyneen yleislääkärin apua.

Gynekologi auttaa ehkäisyn valitsemisessa

Sopivan ehkäisyn löytäminen ja käyttökokemukset ovat yleinen keskusteluaihe naisilla. Eri ehkäisymenetelmiin liittyy erilaisia etuja ja pohdittavia asioita. Valintaan vaikuttavat mm. terveys ja mahdolliset sairaudet, ikä, paino, riskitekijät kuten tupakointi sekä ajateltu ehkäisyn kesto suhteessa raskaushaaveisiin.

Yleisimmät ehkäisymenetelmät ja -keinot

  • Yhdistelmäehkäisy eli e-pillerit, ehkäisylaastarit tai -rengas.
  • Progestiiniehkäisy eli minipillerit, ehkäisykapselit, -injekto tai hormonikierukka
  • Kierukka
  • Kondomi
  • Sterilisaatio

Lisäksi on olemassa naisten kondomeja, pessaareja ja kemiallisia ehkäisykeinoja (geeli, vaahto, puikko, voide), mutta niiden saatavuus Suomessa on vielä rajallinen.

Mikä ehkäisymenetelmä?

Ehkäisypillereiden eli yhdistelmäehkäisyn etuja ovat hyvän ehkäisytehon lisäksi mm. vuotojen ja kuukautiskipujen väheneminen, mahdollisuus säädellä kuukautisvuotojen ajankohtaa ja tietyillä valmisteilla aknen hoito.

Mikäli ehkäisypillerit eivät riskitekijöiden tai sivuvaikutusten vuoksi sovi ehkäisynä voi käyttää myös pelkkää keltarauhashormonia sisältäviä valmisteita (pillerit, kapselit, kierukka).

Paikallispuudutuksessa kyynärvarren sisäpuolelle asennettava ehkäisykapseli on hyvä vaihtoehto, jos pillereiden ottaminen tahtoo unohtua.

Runsaiden vuotojen ja kivuliaiden kuukautisten hoidossa tehokas hormonikierukka voidaan asentaa myös synnyttämättömälle naiselle.

Hormonittomia vaihtoehtoja ehkäisylle ovat kuparikierukka ja kondomi. On hyvä muistaa, että kondomi on ainut ehkäisyväline, joka suojaa sukupuolitaudeilta.

Rytmimenetelmät tai vastaavat luonnonmenetelmät eivät ole tehokkaita ehkäisymenetelmiä.

Lue lisää: Ehkäisymenetelmät

Ehkäisymenetelmien riskit

Ehkäisymenetelmien mahdolliset sivuvaikutukset helpottavat usein valmistetta vaihtamalla.

”Hormonien haittavaikutuksia aiheuttavat välillä liioiteltuakin huolta. Esimerkiksi laskimotukosriski liittyy vain yhdistelmäpillereiden käyttöön ja on paljon matalampi kuin raskauden aiheuttama tukosriski”, kuvaa gynekologi ja naisten tautien erikoislääkäri Minna Ahonen.

Ehkäisymenetelmää voi olla tarve vaihtaa iän karttuessa, sillä ikä voi vaikuttaa myös riskitekijöihin.

”Naisen ikääntyessä verisuonitukoksen riskitekijöiden, kuten ylipainon tai kohonneen verenpaineen ilmaantuminen lisääntyy, mikä vaikuttaa ehkäisyn valintaan”, Ahonen kuvaa.

”Pääsääntönä voidaan sanoa, että terve, tupakoimaton, normaalipainoinen nainen voi aloittaa ja käyttää kaikkia ehkäisymuotoja vaihdevuosiin saakka. Alaikärajaa ehkäisylle ei ole, ja ehkäisypillerit voidaan aloittaa myös asiaan perehtyneen hoitajan toimesta", kertoo Ahonen.

Tutustu Minna Ahosen profiiliin ja varaa aika!

Lue lisää:

Yhdyntä ilman ehkäisyä