Iivo Niskanen: Erilainen joulukuu

Blogi 21.12.2020

Olen viettänyt hyvin erilaisen joulukuun, johon olen normaalisti tottunut. Yleensä joulukuu on kulunut maailmancupissa kilpaillen ja matkustaen kisapaikkakunnalta toiselle. Nyt ei ole tarvinnut Rukan maailmancupin kilpailuja kauempana käydä. Rukan jälkeen olen treenannut pääasiassa Vuokatissa, jossa on ollut koko ajan loistavat hiihto-olosuhteet, sekä valmentajani Olli Ohtonen harjoituksiani katsomassa.

Ennen Rukaa en hiihtänyt yhtäkään virallista kilpailua ja joulukuussa hiihdettyjä kilpailujakin on ennätysvähän. Varsinkin, kun myös kotimaan kilpailut peruttiin. Siksi on ollut tärkeää säilyttää hyvä kisakunto, joka minulla mielestäni jo Rukalla oli. Tämän takia olen tehnyt viikottain kilpailunomaisia harjoituksia, jotta olen valmis hiihtämään kilpaa, kun sen aika on. Toki on aivan eri asia vetää numerolappu rintaan, kuin kisata itseään vastaan. Tämän takia olemme hiihtäneet muutaman harjoituskilpailun muiden Vuokatissa treenaavien hiihtäjien kanssa. Harjoituskilpailujen tuloksista olemme sopineet, että niistä ei huudella. Tuntemuksiltaan ne ovat olleet kuitenkin ihan ok vetoja.

Erikoisinta joulukuussa on ollut kuitenkin se, että en todellakaan tiedä varmasti milloin seuraavan kerran hiihdän kilpaa. Siksi onkin ollut tärkeää keskittyä vain omiin harjoituksiin ja siirtää ajatukset pois epävarmuudesta. Tässä olen onnistunut mielestäni kiitettävästi. Kilpailunomaisten treenien lisäksi olen harjoitellut pääosin hiihtäen rauhallisemmilla tehoilla ja lumisista maisemista nautiskellen. Harjoittelumäärää olen keventänyt jonkin verran marraskuusta, jotta kisakunto pääsisi vielä vähän nousemaan.

Davosin maailmancupin kilpailut katsoin televisiosta. Olen ennenkin katsonut MC-kilpailuja televisiosta, mutta silloin se on johtunut joko sairastumisesta tai suunnitelmasta olla kilpailematta juuri sillä hetkellä. Katsoessani Davosin kisoja olisi totta kai tehnyt mieli olla itsekin mukana viivalla. On kuitenkin muistettava minkä takia jätimme lähtemättä Davosiin. Maajoukkueen johto katsoi, ettei matkustaminen ja kilpaileminen olisi ollut turvallista koronana takia. Päätähtäimeni on edelleen MM-kilpailuissa helmi-maaliskuussa Obersdorfissa, Saksassa. En halua minkään vahingoittavan päätähtäimeeni valmistautumista.

Iivo 2020

Tour De Ski

Olen ilmoittanut halukkuuteni osallistua Tour De Skille, joka kilpaillaan Sveitsissä ja Italiassa. Myös maajoukkueen johto on tehnyt periaatepäätöksen, että Suomen joukkue osallistuu tourille, mikäli se järjestetään. Tulemme kuitenkin tekemään lähtöpäätöksen vasta ihan viime hetkillä. Tilannetta täytyy tarkistella näiden maiden koronatilanteen ja lakien valossa.

Tourilla hiihdetään seitsemän kilpailua yhdeksän päivän aikana. Kisat alkavat perjantaina 1.1.2021 Sveitsin Val Mustairista ja huipentuvat Italian Alpe Cermisen loppunousuun 10. tammikuuta. Mikäli touri järjestetään, on oltava varmuus myös omasta kunnosta. Olen tehnyt kontrollitreenejä Vuokatin testiasemalla rullahiihtäen. Ne ovat menneet hyvin, joten sikäli estettä lähdölle ei ole. Valmistavan leirin ennen touria on kuitenkin vielä mentävä putkeen, jotta lähtö eteeni tulisi.

Joulu

Ennen mahdollista lähtöä edessä on vielä joulu. Joulua vietän viime vuosista poiketen kotimaassa. Koronan takia joulusta puuttuu ne vähäisetkin vierailut lähisuvun kanssa. Joitakin jouluperinteitä pystyn sentään vaalimaan. Aattoaamuna lähden perinteeksi muodostuneelle pitkälle hiihtolenkille. Sen jälkeen vihdon itseni puhtaaksi joulusaunassa ja syön päälle riisipuuron. Illalla on vuorossa jouluruoka, jota odotan vesikielellä. Kinkku, porkkana- ja maksalaatikko kuuluvat suosikkeihini. Lanttulaatikkoon en taida tänäkään jouluna koskea. Jälkiruoaksi vedän vielä pikkurasian vihreitä kuulia. Sen jälkeen voinkin köllähtää sohvalle katsomaan joululeffoja.

Muistakaa olla kiltteinä ja hyvää joulua kaikille!

-Iivo

Kuvat: Roni Lukkarinen

Lisää aiheesta