Lasten vatsatauti

Suurin osa lasten ripuli- ja oksennustaudeista ovat virusten aiheuttamia. Vatsatauti sairastetaan usein epidemiana, sillä se tarttuu helposti käsien välityksellä sekä pisaratartuntana. Käsien pesu onkin paras keino ehkäistä vatsatautia. Oireet menevät yleensä ohi muutamassa päivässä. Hoidossa on tärkeintä huolehtia nestetasapainosta. Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä nopeammin mahatautipotilasta uhkaa kuivuminen.

Vatsataudin oireet

Vatsataudin oireita ovat löysä vatsa, vatsakivut ja oksentaminen. Joskus lisäksi voi olla lihaskipua, päänsärkyä ja kuumetta.

Ripulin syynä on useimmiten virus. Suomessa tärkein ripulin aiheuttaja on rotavirus, joka aiheuttaa talviaikana voimakasoireista ripulia ja oksentelua. Rotavirusripuli voi pitkittyessään kestää yli viikon ja aiheuttaa pienelle lapselle kuivumaoireita. Alussa voi olla yskää ja nuhaa, sitä seuraa parin päivän oksenteluvaihe ja tämän jälkeen alkaa varsinainen ripulointi. Rotavirusrokote kuuluu nykyisin yleiseen rokotusohjelmaan. Jokatalviset rotavirusepidemiat ovatkin selkeästi lieventyneet ja pienten lasten sairaalahoidon tarve vähentynyt.

Myös eräät muut virukset, kuten norovirus, kykenevät aiheuttamaan ripulia ja oksentelua. Norovirus on kuitenkin pääasiassa aikuisten tauti. Suomessa bakteerien, kuten salmonellan, shigellan ja kampylobakteerin aiheuttamat ripulit ovat lapsilla harvinaisia. Kyseessä onkin yleensä etelänmatkan tuliainen. Nämä taudit saattavat vaatia antibioottihoidon, jonka vuoksi lomamatkalla saadun kuumeisen vatsataudin vuoksi kannattaa käydä tutkimuksissa.

Milloin hakeutua lääkäriin?

Vie lapsi hoitoon, jos:

  • lapsi on alle puolivuotias
  • ripuli tai oksentelu on yhtämittaista
  • ulosteessa on verta
  • lapsi on väsynyt ja veltto
  • ripulointi jatkuu useamman päivän ajan
  • lapsen paino laskee
  • ripuliin liittyy korkea kuume (yli 39)
  • ripulitartunta saatu etelänmatkalta

Pieniä vastatautipotilaita Mehiläisessä auttavat lastenlääkäriemme ohella myös yleislääkärimme.

Vatsataudin hoito

Oksennustauti ja ripuli kestävät yleensä 2-5 päivää ja paranevat itsestään. Tärkeintä on varmistaa lapsen nesteen saanti. Lapselle voidaan antaa sellaista juotavaa ja syötävää, jota hän suostuu ottamaan. Voimakkaasti maustettuja ruokia sekä kovin runsaasti sokeroituja juomia ei suositella. Apteekeista on saatavilla niin sanottuja ripulijuomia. Maitohappobakteerivalmisteita voi käyttää tukihoitona oireiden lievitykseen.

Lue lisää:

OmaMehiläinen palvelussa ja mobiiliapplikaatiossa sinun ja lapsesi tiedot koko ajan mukanasi

Digiklinikka tuo lääkärin luoksesi

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Aaltonen
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.7
Henrikka Aito
LT, lastentautien erikoislääkäri
Minna Aromaa
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.8
Justin Bejedi
LL, lastentautien erikoislääkäri

Lisää aiheesta