Arpien hoito

Arpien poisto

Elämä jättää aina arpia ihmiseen. Leikkaukset, pienet ja isommat vammat, akne sekä monet ihon tulehdukset ja sairaudet vaurioittavat ihon syvempiä kerroksia ja jättävät parantuessaan pysyvän jäljen. Rupi ja arpi voivat olla kosmeettisesti häiritseviä, jolloin kannattaa harkita arven hoitoa. Arpien hoito alkaa useimmiten vanhan arven poistamisella.

Arven syntyminen

Kaikki arvet eivät ole kirurgian tai tapaturmien seurausta; venytys, kuten raskaus ja lihominen, voi aiheuttaa vaurion ihon sisällä. Myös jotkut ihon bakteeri-, sieni- tai virussairaudet voivat aiheuttaa arpia. Vaikea akne voi jättää jälkeensä erimuotoisia syviäkin arpia.

Paranemisprosessissa toiset arvet kalpenevat ja muuttuvat parhaimmillaan huomaamattomiksi, kun taas toiset pysyvät vuosikymmenestä toiseen näkyvinä todisteina vauriosta. Usein kuitenkin arven kehittymistä voidaan ohjata tai korjata jo syntynyttä arpea vähemmän näkyväksi.

Millainen arpi jää?

Haavan parantuminen perustuu ihon kykyyn uusiutua: iho poistaa vanhentuneet solut ja muodostaa uusia. Jokainen ihon läpäisevä viilto tai vaurio muodostaa arven, sillä arpi on haavan parantuessa tapahtuvaa sidekudoksen valkuaisaineen eli kollageenin kasvua. Arven liikakasvu taas johtuu kiihtyneestä kollageeninmuodostuksesta.

Millaiseksi arpi muotoutuu, riippuu haavan koosta, muodosta ja paikasta, potilaan iästä, ravitsemustilasta ja perintötekijöistä sekä mahdollisesta tulehduksesta.

Arven parantuminen

Haavan paranemisen alkuvaiheessa arpi on punainen tai tumma ja koholla, kunnes kypsyessään vaalenee ja litistyy. Arven kypsyminen voi vaatia aikaa jopa parikin vuotta, minkä jälkeen arpi pysyy vaaleana ja muuttumattomana.

Arven vetolujuus ei ole yhtä hyvä kuin terveessä ihossa, ja siksi arpi voi leventyä vielä parantumisen jälkeenkin, jos haavaan kohdistuu venytystä tai kiristystä. Hartiassa oleva arpi harvoin pysyy kapeana viivana, vaan levenee harmittavasti.

Arven liikakasvu: hypertrofinen arpi ja keloidi

Arvessa voi esiintyä liikakasvua. Arven liikakasvua on kahdenlaista: lievempi eli hypertrofinen arpi ja voimakkaampi eli keloidi. Hypertrofinen arpi pienenee yleensä kuukausien saatossa.

Mikä on keloidi?

Arven liikakasvu eli keloidimuodostus ei välttämättä tule esille heti haavan parannuttua. Jopa vuodenkin jälkeen voi haavan alueelle kehittyä tavallista paksumpi, kutiseva, kipeäkin ja pikkuhiljaa kasvava keloidi, joka pahimmillaan kasvaa haavan reunojen yli. Haavan pitkittynyt paraneminen ja tulehtuminen altistavat arven epäsuotuisalle kasvulle.

Alkuperäinen toimenpide tai vamma voi olla hyvinkin pieni, esim. korvakorun reikä, johon kehittyy viinirypäleen kokoinen patti. Erityisen altis alue on rintalastan seutu eli decolté-alue, vaikka liikakasvua ja keloidimuodostusta voi esiintyä kaikkialla. Nuorilla, joilla kaikki kasvu on kiihtynyttä, tulisi välttää ns. turhia toimenpiteitä ainakin näkyvillä alueilla.

Arvet tikkien poiston jälkeen

Jos tiedossa on taipumus arven liikakasvuun ja/tai epäillään sitä, voidaan arven hoito aloittaa jo tikkien poiston jälkeen. Tällöin käytetään esim. silikoni- tai sinkkipitoista teippiä, joka asetetaan haava-alueen päälle. Tavoite on estää arpea paksuuntumasta ja aktivoitumasta. Samoin hoidetaan jo aktivoituneita arpia, ja joskus muuta hoitoa ei tarvitakaan. Hoitoa jatketaan, kunnes arpi osoittaa merkkejä kypsymisestä. Hoito kestää yleensä pitkään, vähintään kolme kuukautta.

Arpien hoito ja arven korjaus

Jokaisesta leikkauksesta jää aina arpi, joskin hyvällä etukäteissuunnittelulla ja leikkaustekniikalla on oma merkityksensä. Keloiditaipumusta ei voi aina etukäteen tietää, sillä potilaan aiempi arpi on saattanut parantua aivan normaalisti. Varsinkin hyvänlaatuisia, mutta kosmeettisesti häiritseviä muutoksia poistettaessa on hyvä miettiä, kumman vaihtoehdon potilas hyväksyy: näkyvän luomen vai arven. Myös laserilla poistetusta luomesta jää jälki.

Arven korjaus alkaa useimmiten vanhan arven poistamisella. Arven liikakasvua voidaan hillitä ruiskuttamalla kortisonia sarjana kypsyvän arven sisälle ja ehkäisemällä arven kasvua ulkoisella paineella. Tarvittaessa tätä varten voidaan tehdä yksilöllinen painevaate hoidettavalle alueelle, kuten palovammapotilaille usein tehdään.

Arven hoito ihotautilääkärillä

Arpea voidaan tasoittaa hiomalla sitä esim. laserilla. Mehiläisessä laserhiontaa tekevät useat ihotautilääkärit. Aknearpia voidaan hoitaa myös esimerkiksi kemiallisella kuorinnalla ja lääketieteellisellä neulaushoidolla.

Jos arven liikakasvu näistä hoitokeinoista huolimatta jatkuu, voidaan haava-alueelle harkita pieniannoksista sädehoitoa arven korjausleikkauksen jälkeen.

Varaa aika ihotautilääkärille

Arven poisto eli arpikorjaus

Joskus arpi kiristää tai sijaitsee luontaisten iholinjojen vastaisesti. Haava voi myös olla epätasaisesti suljettu ja tästä syystä näkyvä ja häiritsevä. Tällöin arpi kannattaa poistaa kirurgisesti ja sulkea haava uudelleen. Plastiikkakirurgisilla tekniikoilla voidaan muuttaa arven suuntaa ja vähentää kiristystä, jolloin uuden arven odotetaan olevan huomaamattomampi. Parantumisvaiheeseen voidaan liittää tarpeellisiksi katsottuja liikakasvun estokeinoja.

Paksuuntuneita ja häiritseviä arpia voidaan usein saada ulkonäöltään ja toiminnaltaan paremmaksi arpikorjauksella. Arpikorjauksessa poistetaan paksuntunut tai levinnyt arpi ja muutetaan arven suuntaa tai parannetaan arpialueen verenkiertoa. Tämän vuoksi arpikorjaus voidaan joutua tekemään osakorjauksina. Tarvittaessa voidaan käyttää ihon siirtoa kehon toisesta kohdasta.

Toimenpide tehdään useimmiten paikallispuudutuksessa. Toimenpiteen laajuudesta riippuen on myös mahdollista saada kipulääkettä tai rentouttavaa lääkitystä. Pienille lapsille tehtävät arpikorjaukset tehdään yleensä nukutuksessa.

Korjausleikkauksen lopputulos voidaan tarkastaa jo puolen vuoden kuluttua, vaikka arven kypsyminen kestääkin kaiken kaikkiaan noin 1,5 v.

Koholla olevia arpia voidaan myös hioa laserilla tai kuoria kemiallisesti.

Lisätietoja ja leikkausajanvaraus arven poistoon Mehiläisen Sairaaloista.

Apunasi plastiikkakirurgi

Mehiläisen plastiikkakirurgit tarjoavat asiantuntevaa arviointia ja hoitoa toimipisteissään ympäri Suomea, ja heillä on käytössään ajan tasalla oleva tietämys ja laitteisto. Vanhan laulun ohje "anna arpisten haavojen olla, niitä auki et repiä saa" kuuluu viime vuosituhannelle. Jos arpi häiritsee, kannattaa antaa asiantuntijan arvioida sen korjausmahdollisuudet.

Varaa aika plastiikkakirurgille

Asiantuntijat ja toimipisteet

Stephan Dietz
Plastiikkakirurgi,kirurgian erikoislääkäri
9.7
Timo Halonen
LL, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Sarianna Joukainen
LL, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Terhi Järvinen
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri
9.7