Eturistiside kuntoon Mehiläisessä

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen kapteeni Maija Saaren eturistiside katkesi pelin tuoksinoissa. Loukkaantuminen tapahtui kesäkuun alussa Ruotsissa, jossa Saari pelaa ammatikseen Mallbacken IF -nimisessä joukkueessa.

– Aluksi en uskonut vammaa todeksi, koska kipua ei esiintynyt lainkaan. Jalka tuntui enemmänkin epästabiililta, Saari kuvailee. Parin päivän kuluttua jalka alkoi kuitenkin turvota, joten matkustin Suomeen ja menin Mehiläiseen tutkimuksiin. Röntgen- ja magneettikuvauksista selvisi, että oikean polven eturistiside oli katkennut, ja se vaati leikkausta.

Leikkaus Mehiläisessä sujui hyvin ja Maija pääsi kotiin jo kolmen ja puolen tunnin kuluttua sen alkamisesta.

– Leikkauksen jälkeen jalka oli vielä aika turvonnut, mutta kipua siinä ei juurikaan tuntunut, Saari kertoo.

Haastatteluhetkellä hän köpöttelee vielä kainalosauvoilla, mutta kuntoutus on jo täydessä vauhdissa.

– Jalan liikkuvuus pyritään saamaan takaisin mahdollisimman nopeasti. Fysioterapeutti antoi kuntoutusohjeet heti leikkauksen jälkeen. Erityisen tärkeää jalkapalloilijalle on saada laiskistumaan päässeet etu- ja takareiden lihakset takaisin hereille.

Vaikka jalan toipuminen on edennyt odotusten mukaisesti, pelikentällä Maija Saarta ei enää tällä kaudella nähdä.

– Eniten harmitti EM-lopputurnauksesta poisjääminen, mutta toisaalta loukkaantumiset kuuluvat urheiluun. Nyt sattui vain huono tuuri. Uskon, että kuntoutuksessa opitut harjoitukset tulevat edistämään tasapainoa ja pallonhallintaa, mikä ennaltaehkäisee loukkaantumisia jatkossa, Maija Saari toteaa.

Hoitamaton eturistiside altistaa nivelrikolle

Eturistiside tukee yhdessä takaristisiteen kanssa polvea siten, että reisi ja sääriluu pysyvät tarkasti vastakkain. Jos jompikumpi niistä menee rikki, ei kumpikaan enää toimi, ja tämä aiheuttaa polven väljyyttä.

– Rikkinäisen eturistisiteen kanssa pystyy kävelemään, mutta urheilu kipeyttää polven nopeasti. Jos vammaa ei leikata ajoissa, polven väljyys rikkoo nivelpintoja ja nivelkierukoita ja altistaa nivelrikolle, kertoo Saaren leikannut ortopedi Arto Huttunen.

Nukutuksessa tai puudutuksessa tapahtuvassa leikkauksessa polvesta poistetaan repaleinen ristiside ja sen tilalle siirretään jännesiirre joko takareidestä tai polvilumpiojänteestä.

– Jännesiirteen kiinnikasvaminen ympäröivään luuhun kestää noin puoli vuotta, jonka jälkeen Maija Saari voi taas palata pelikentälle.

Eturistisidevammat sekä polvi- ja sidekudosvammat tyypillisiä jalkapalloilijoille

Eturistisidevammat sekä polven vääntö- ja sidekudosvammat ovat jalkapalloilijoille tyypillisiä. Lähes jokainen pelaaja joutuu potemaan niitä peliuransa aikana. Tärkeintä vammojen ennaltaehkäisyssä on riittävä lämmittely ennen peliä. Myös urheilijoiden asenne vammoihin vaikuttaa niistä toipumiseen.

He ovat tottuneet pelin melskeissä kipuun ja toisaalta motivaatio parantua on korkea.

– Vammoista parantuminen tapahtuu monesti ikään kuin harjoitusten lomassa lihaskunnon ylläpidon kautta, kertoo liikuntalääketieteen erikoislääkäri ja Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen lääkäri Pippa Laukka Mehiläisestä.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Satu Aaltonen
Ravitsemusterapeutti
Jukka Aho
OMT-Fysioterapeutti
9.4
Antti Aitasalo
Työfysioterapeutti, fysioterapeutti
9.8
Christoffer Andersson
OMT-fysioterapeutti
9.6