Tietoa Mehiläinen Työelämäpalveluiden asiakkaille koronaviruspandemiaan liittyen

1.9.2021

Teams Live -infot koronavirustilanteeseen liittyen

Järjestämme yritysasiakkaillemme ajankohtaisinfon koronatilanteesta ja mitä asioita tulee ottaa huomioon työpaikoilla ja töihin palatessa. Infon pitää Mehiläisen johtava työterveyslääkäri Annika Jalli.

Viimeisimmät tallenteet ja materiaalit:

Koronarokotukset yleisesti ja työterveydessä (infon pitivät Mehiläisen palvelupäällikkö Piia Salminen ja dosentti Simo Nikkari)

Ohjemateriaalit yritysten käyttöön:

Tietoa erilaisista kasvomaskeista ja ohjeita niiden käyttöön ( pdf, 952 kB) (päivitetty 23.2.2021)

Tulostettava ohje kasvomaskin käytöstä ( pdf, 428 kB) (päivitetty 23.2.2021)

Koronarokotukset työterveydessä - rokottaminen etenee kuntakohtaisten ohjeiden mukaan

Mehiläinen tekee yhteistyötä rokottamisen järjestämiseksi kuntien kanssa ja työterveys osallistuu rokotuksiin kuntakohtaisesti sovittavalla tavalla. Rokotukset etenevät kansallisen rokotusjärjestyksen  mukaan ja monessa kunnassa myös työikäisten riskiryhmiin kuuluvien rokotukset ovat käynnissä. Työterveys osallistuu rokotuksiin kunkin kunnan kanssa sovittavalla tavalla ja tarjoamme mahdollisuutta henkilöstönne rokotuksiin kaikissa niissä kunnissa, joissa se on mahdollista. Lisätietoja rokotuksista työterveydessä saat sivun lopun Usein kysytyt kysymykset -osioista sekä asiakasvastaavaltasi tai työterveyden yhteyshenkilöltäsi.

Lue lisää:

Koronarokotukset työterveyden asiakkaille

Lisätietoa koronarokotuksista ja vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin

Toimi näin, jos olet sairastunut tai epäilet koronavirustartuntaa:

  • Jos sinulla on lievän hengitystieinfektion oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta tai uusia koronaan sopivia vatsaoireita (ripulia) ja tarvitset lähetteen koronavirustestiin tai lääkärin ohjeita ja apua, ota ensisijaisesti yhteys Digiklinikalle. Mikäli asia ei ratkea siellä, sinut ohjataan vastaanotolle.

  • Lievissä oireissa voit varata ajan myös työterveyslääkärin etävastaanotolle tilanteesi arvioimiseksi ja koronavirustestilähetteen tekemiseksi.

  • Jos hengitystieinfektion oireesi tuntuvat hankalalle ja koet tarvitsevasi lääkärin tutkimusta, soita 010 414 1848 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min), jotta voimme ohjata sinut jollekin hengitystieinfektioklinikoistamme. Ajan näille voi nyt varata myös verkkoajanvarauksestamme.

  • Vakavissa oireissa ota suoraan yhteys julkiseen terveydenhuoltoon tai yleiseen hätänumeroon 112

Lue lisää: THL ohjeita kotihoitoon 

Turvallisesti töissä

Mehiläinen Työelämäpalvelut haluaa osaltaan edistää turvallisten toimintatapojen ja käytäntöjen muodostumista työpaikoille mahdollisimmin turvallisen työskentelyn jatkamiseksi. Sitä tukemaan olemme laatineet tiiviin tietopaketin turvallisen työhön paluun suunnittelun tueksi asiakasyritystemme käyttöön sekä tietoa ja linkkejä ajankohtaisin työelämän kysymyksiin ja turvalliseen työhön liittyen.

Turvallisesti töissä - työterveys työpaikkojen tukena

Koronavirus (COVID19) - Usein kysytyt kysymykset

Miten ohjeistaa henkilöstöä ja esimiehiä koronatartuntaa epäiltäessä

Koronavirustartunnan saaneen tartuttavuus alkaa nykytiedon valossa noin 1-2 vrk ennen oireiden alkua. Osa tartunnan saaneista jää kuitenkin kokonaan oireettomiksi tai erittäin lieväoireisiksi ja myös he voivat levittää tautia. Tämä on tärkeä huomioida suojatumista ja tartuntojen torjuntaa pohdittaessa.

Uudelta koronavirukselta voi suojautua samalla tavoin kuin muiltakin hengitystieinfektioiden aiheuttajilta. Ensisijaista on huolehtia käsienpesusta, hyvästä yskimishygieniasta ja ohjeiden mukaisesta suojainten käytöstä. Tarpeettomia lähikontakteja on tärkeä välttää. Etätyötä ja etätapaamisia suositellaan aina kun työtehtävät sen mahdollistavat. Muissa töissä tehdään järjestelyjä altistumisen vähentämiseksi. Sosiaalista kanssakäymistä kannattaa rajoittaa myös työpaikan taukotiloissa, ruokailutiloissa ja sosiaalitiloissa.

Töihin tullaan vain terveenä. Lievissäkin koronaan sopivissa infektio-oireissa (nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky, ripuli/pahoinvointi, kuume tai haju-/makuaistin heikkeneminen) ja aina koronatartuntaa epäiltäessä on tärkeä välttää lähikontakteja ja hakeutua koronavirustestiin. Kotona tulee olla, kunnes testitulos on saatu ja oireet lievittyneet. Töihin voi palata negatiivisen testin jälkeen työnantajan ohjeiden mukaan, kun vointi sallii sen. Mikäli tartuntaepäily on kuitenkin vahva, kannattaa testin uusimista harkita ennen töihin/normaaliarkeen palaamista. Altistumisen vuoksi karanteeniin määrättyjen tulee kuitenkin aina olla kotona koko tartuntatautilääkärin määräämän ajan.

Koronavirustartuntaa epäilevä saa lähetteen Mehiläisen koronatestiin Digiklinikalta, lääkärin etävastaanotoilta tai hengitystieinfektioklinikalta. Digiklinikka palvelee ilman ajanvarausta ja etävastaanotoille ja hengitystieklinikoille voi varata ajan normaaleja käytössä olevia kanavia pitkin (verkkoajanvaraus, OmaMehiläisen ajanvaraus, OmaTyöterveys-palvelu tai TerveysHelppi).

Ohjaamme koronavirustestiin THL:n ohjeiden mukaisesti kaikki, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita, tai joilla on terveydenhuollon ammattihenkilön arvion perusteella aihetta epäillä koronavirustartuntaa. Jos testaus ei kuulu työterveyssopimukseen, neuvomme testiin hakeutumisessa julkiselle puolelle, esim. Omaolo-palvelun kautta. Äkillisissä vaikeissa oireissa kannattaa olla yhteydessä suoraan kotikunnan päivystysnumeroon tai tarvittaessa 112.

Muissa, esim. työtehtäviin liittyvissä testitarpeissa työterveysasiakkaat saavat yhteyden omaan työterveyshoitajaan tai -lääkäriin varaamalla puhelinajan tai etävastaanoton.

Tietoa koronaviruksesta (THL) 

Ohjeita työpaikoille koronavirusepidemian ehkäisyyn (Työterveyslaitos) 

Tietoa koronaviruksesta (Mehiläinen)

Koronavirustestit Mehiläisessä

Koronarokotukset

Mehiläinen tekee yhteistyötä rokottamisen järjestämiseksi kuntien kanssa ja työterveys osallistuu rokotuksiin kuntakohtaisesti sovittavalla tavalla. Rokotukset etenevät kansallisen rokotusjärjestyksen  mukaan ja monessa kunnassa myös työikäisten riskiryhmiin kuuluvien rokotukset ovat käynnissä. Työterveys osallistuu rokotuksiin kunkin kunnan kanssa sovittavalla tavalla ja tarjoamme mahdollisuutta henkilöstönne rokotuksiin kaikissa niissä kunnissa, joissa se on mahdollista.

Valtioneuvosto on 16.4.2021 muuttanut asetusta vapaaehtoisista covid-19-rokotuksista (ns. covid-19- rokotusasetus). Asetus täsmentää Suomen aiempaa rokotusjärjestystä. Riskiryhmien, sosiaali- ja terveydenhuollon koronapotilaita hoitavan henkilökunnan ja iäkkäiden henkilöiden rokottamisen jälkeen muut ihmiset rokotetaan koko maassa ikäryhmittäin. Rokotukset toteutetaan iän mukaan alenevassa rokotusjärjestyksessä: 60-69-vuotiaat, 50-59-vuotiaat, 40-49-vuotiaat, 30-39-vuotiaat ja 16-29-vuotiaat. Lisätietoja STM:n sivuilta 

Työterveys osallistuu rokotuksiin kunkin kunnan kanssa sovittavalla tavalla ja tarjoamme mahdollisuutta henkilöstönne rokotuksiin kaikissa niissä kunnissa, joissa se on mahdollista. Koronarokotuksista sovitaan erikseen yrityksen kanssa. Koronarokote on kaikille ilmainen, mutta työterveydessä annettujen rokotteiden rokotustoimenpiteistä tulee työnantajalle kuluja 25 €/ rokotuskäynti. Nykyisillä rokotteilla käyntejä tulee kaksi. Kela korvaa työnantajille osan koronarokottamistoimenpiteiden kustannuksista takaisin. Korvauksia voidaan hakea työnantajan valinnan mukaan joko osana työterveyshuollon kela-korvauksia korvausluokassa 1 tai suorakorvauksena sairausvakuutuslakiin tehdyn väliaikaisen muutoksen nojalla. Sen mukainen korvaustaksa on kymmenen (10) euroa rokotuskertaa kohden. Lisätietoja Kelan tiedotteessa 

Koronavirukseen sairastuneen tai karanteeniin määrätyn työhönpaluu ja tartuntatautipäiväraha

Yleisperiaatteet ja ohjeet Covid-19 potilaiden erityksestä sekä altistumisen arvioinnista ja altistuneiden karanteeneista löytyvät THL:n sivuilta . Päätökset eristys- ja karanteeniajoista tekee kuitenkin aina tartuntatautilääkäri ja eristykseen tai karanteeniin määrättyjen tulee olla kotona koko tartuntatautilääkärin määräämään ajan. Tarvittaessa tartuntatautiyksikkö myös arvioi ennen eristys-/karanteeniajan loppumista tarpeen sen jatkamiselle.

Eristämisestä tai työstä, päivähoidosta tai oppilaitoksesta poissaolosta tehdään tartuntatautilain (1227/2016) mukainen päätös, jota vastaan työnantaja/työntekijä voi hakea tartuntatautipäivärahaa. Pelkkä työnantajan suositus tai määräys kotiin jäämisestä tai pelkkä koronavilkkuhälytys ei ole peruste tartuntatautipäivärahan myöntämiselle.

Lisätietoa tartuntatautipäivärahasta (Kansaneläkelaitos) 

Riskiryhmään kuuluvien työskentely epidemian aikana

Pääsääntöisesti työikäisen (alle 70v) ja työkykyisen henkilön ei tarvitse jäädä pois työstä koronaepidemian takia, vaan huomio kiinnitetään riskien vähentämiseen ja tarvittaessa suojautumiseen. Tilanne tulee kuitenkin aina arvioida työhön liittyvä altistumisriski, suojainten käytön mahdollisuus ja työntekijän henkilökohtainen terveydentila huomioon ottaen.

Työnantajan on osana riskienarviointia arvioitava, onko työssä muuhun väestöön verrattuna kohonnut riski saada koronavirustartunta. Riskin arvioinnissa on otettava huomioon esimerkiksi lähikontaktien määrä ja kesto sekä suojautumisen mahdollisuus. Tarvittaessa työterveyslääkäri auttaa työhön liittyvien riskien arvioinnissa. Ohjeita työpaikoille koronavirusepidemiaan liittyen (Työterveyslaitos) 

Tarvittaessa oma työterveyslääkäri tai hoitava lääkäri auttaa työntekijää henkilökohtaisen riskin ja suojautumistarpeen arvioinnissa. Töissä, joissa se on mahdollista, suositellaan etätöitä tai tehtäviä, joissa lähikontakteja on vähemmän. Työnantajan niin edellyttäessä työterveyslääkäri antaa lausunnon työntekijän sopivuudesta työhönsä koronaepidemian aikana.

Jos työntekijän perheenjäsen kuuluu riskiryhmään, ei työntekijällä pääsääntöisesti ole estettä työntekoon. Perheenjäsenten riskin arvioinnista huolehtii ko. henkilöä hoitava lääkäri.

THL määrittelemät riskiryhmät 

STM:n ohje työntekijöille, jotka ovat alttiita koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin vakavammille muodoille 

Ohjeita työpaikoille koronavirusepidemian ehkäisyyn (Työterveyslaitos) 

Raskaus ja koronavirus

Muutokset raskaana olevan immuunipuolustuksessa voivat altistaa hänet vaikeille virusinfektioille. Raskauden aikaisista fysiologisista muutoksista johtuen on mahdollista, että raskaana olevat voivat olla alttiimpia saamaan vaikeampia hengitystieoireita raskauden viimeisen kolmanneksen aikana.

Tähänastisen tutkimustiedon perusteella näyttää siltä, että riski saada vakava koronavirustauti on suurempi ainakin niillä raskaana olevilla, joilla on jokin vaikealle koronavirustaudille altistava riskitekijä, esimerkiksi huomattava ylipaino. Raskaana olevalla on myös muita suurempi alttius saada laskimotukos, jos hän sairastuu koronavirusinfektioon.

COVID-19 -infektio ei tämän hetken tiedon valossa aiheuta sikiöepämuodostumia.

Uusimmissa tutkimuksissa on osoitettu, että koronavirus voi tarttua myös veriteitse äidistä syntymättömään lapseen, mutta vielä on epäselvää, mikä tämän tartuntatien merkitys on. Tartunnan saaneiden vastasyntyneiden oireet ovat olleet pääosin lieviä, ja ne ovat menneet nopeasti ohi. Saatavilla olevan tiedon perusteella sikiölle ei ole aiheutunut vakavia seurauksia, vaikka odottava äiti olisi sairastanut koronavirusinfektion loppuraskauden aikana.

Koska COVID-19 -viruksen vaikutuksista raskauteen ei ole varmuutta, terveydenhuollon tehtävissä suositellaan, että raskaana oleva työntekijä siirretään koronapotilaita hoitavasta työyksiköstä toiseen yksikköön. Etenkin loppuraskauden aikana (raskausviikosta 28 lähtien) on huomioitava suojainten kanssa tehtävän työn mahdollinen fyysinen kuormittavuus.

Seulomattomia infektiopotilaita hoitavissa yksiköissä suositellaan arvioimaan, voivatko raskaana olevat työskennellä turvallisesti, vai onko tarpeen siirtää raskaana olevat työntekijät muihin tehtäviin. Hammashuollossa, varhaiskasvatuksessa ja lastensuojeluyksiköissä on myös tarpeen arvioida raskaana olevien riskiä ja tarvittaessa ryhtyä arvioinnin perusteella toimenpiteisiin.

Työterveyslaitos: Usein kysyttäjä kysymyksiä ja vastauksia (sis. ohjeita raskaana olevista työntekijöistä ja erityisäitiyspäivärahasta)  

THL: Raskaus ja Koronavirus 

THL: Raskaana olevien ja imettävien koronarokotukset 

Työterveyshuolto henkilöstön lomautus- tai irtisanomistilanteessa

Lomautustilanteessa yrityksen työntekijöillä on oikeus vähintään lakisääteiseen työterveyshuoltoon
(Työterveyshuollon palvelut työttömyyden uhatessa sekä lomautus- ja irtisanomistilanteissa , STM 22.4.2009). Työnantajalla on myös tietyin edellytyksin velvollisuus järjestää taloudellisella ja tuotannollisella perusteella irtisanotulle työntekijälle työterveyshuolto 6 kuukauden ajan työntekovelvollisuuden päättymisestä alkaen (TTHL 1383/2001 2 § 3 mom.).

Sairaanhoitopalvelut ja muut mahdolliset palvelut ovat käytettävissä työterveyssopimuksen mukaan, ellei työnantajan kanssa toisin sovita. Suosittelemme ainakin erityisesti tämän koronaepidemiakauden aikana myös näiden vapaaehtoisten työterveyspalvelujen tarjoamisen jatkamista. Voimme myös tarjota yritykselle ja sen työntekijöille tukea muutostilanteisiin sekä työttömyyden uhatessa yhdessä sovitun mukaan.

Mikäli teillä on tarve tehdä muutoksia työterveyssopimuksenne sisältöön tai tarvitsette tukea muutostilanteessa, voitte olla yhteydessä omaan yhteyshenkilöönne (työterveyshoitaja tai asiakkuuspäällikkö).

Suositukset sairauspoissaolokäytännöistä epidemian aikana

Sairauspoissaolokäytäntöjä keventämällä työantaja voi vähentää terveydenhuollon turhaa kuormittamista epidemian aikana ja auttaa kohdentamaan terveydenhuollon resurssit niitä eniten tarvitseville. Suosittelemme siksi kaikkia työnantajia ottamaan käyttöön laajennetut käytännöt omailmoitteisissa sairauspoissaoloissa. Omavastuuaikana (1+9pv) sairauspoissaolotodistus ei ole Kelalle välttämätön ja muissa kuin koronavirustartuntaepäilyissä esimies voi myöntää poissaoloa vähitellen toipumisen mukaan.

Työterveyshuollosta tai Digiklinikalta ei kirjoiteta sairauspoissaoloja muissa kuin työkyvyttömyystilanteissa. Emme siten kirjoita oireettomien henkilöiden poissaolotodistuksia, esim. altistuneille tai matkoilta palanneille.

EK:n käytännön ohjeistuksia ja suosituksia yrityksille koronatilanteessa  

Lisää aiheesta