Fästingbett

Fästingbetten kan förhindras med att använda stövlar, byxor med långa ben och skjortor med långa ärm när man färdas i långt gräs eller terräng. Det gäller också att dra sockorna över byxornas ben. Ljusa kläder underlättar att iaktta fästingar.

– Fästingscheck borde göras aktivt på sommaren – åtminstone en gång per dygn. Jag rekommenderar att de som är mycket ute skulle göra checken även några gånger per dag, för att infektionsrisken minskar betydligt när fästingen upptäcks i tid, berättar Mehiläinens allmänläkare och specialist i klinisk mikrobiologi, Heta Yrjänäinen.

Fästingbett på barn

Vanligtvis har barn fästingbett på nacken eller vid hårfästet. Större barn har fästingbett på benen eller armarna.

Läs mer: Barnens Mehiläinen

Borttagning av fästingen – gör så här!

Efter att fästingen har fastnat på huden borde den borttas så fort som möjligt.

  • Borttagningen går som enklast med en fästingborttagare eller pincett, som möjliggör ett bra tag nära huden.
  • Fästingen släpps lättast genom att skruva det med lilla framåt och bakåt rörelser rakt uppåt. Ibland blir snabeln kvar på huden, men det avgår med tid och vanligtvis orsakar inga problem.
  • Efter borttagningen av fästingen kan huden rengöras med ett desinficerande tvättmedel. Den här åtgärden minskar risken av hudinfektion, men i preventionen av borrelios har det inte visats att ha påverkan.

Punkkilasso

Symtom av fästingbett

När fästingen fastnar på huden, formar det antagligen en liten rodnad liksom andra insektsbett. Den här reaktionen kan underlättas med antihistamin (för exempel cetirizin).

Efter borttagningen av fästingen gäller get att inspektera hudområden över en några dagars period. Det är lättast att komma ihåg när man skriver ner var fästingen fastnade och datumen eller tar ett foto av bettplatsen. Om det uppträds varken en ringformig eller en jämnt rodnad på huden, vars omkrets växer till över 5 centimeter, gäller det att kontakta läkaren för antibiotikabehandling.

Infektioner orsakat av fästingar

Den ”långvandrande rodnad”, d.v.s. erythema migrans, som associeras med borrelios börjar att utvecklas endast efter många dagar, veckor eller även månader efter fästingsbetten. Glöm inte att fästingburen encefalit (TBE) kan infekteras redan rakt efter fästingens fastnande, alltså den dagliga fästingschecken är inte tillräcklig för att förhindra infektionen. Det finns en vaccination mot sjukdomen, som rekommenderas till alla som tar sig runt i områden där fästingburen encefalit är vanlig.

Fästingburen encefalit (TBE)

I Finland kan man få infektionen från fästingbett bara på vissa områden. På Åland är sjukligheten också internationell jämfört väldigt högt.

Fästingburen encefalit (TBE) förekommer i enskilda fall i för exempel:

  • Åbo skärgård
  • Karleby region
  • Yttre öarna i Helsingfors
  • Villmanstrand och Imatra trakt.

Antal ad infektioner är antagligen mycket högre än antalet av diagnostiserad fall.

I resten av världen kan man få TBE-infektion i:

• Sverige, Stockholms skärgård och dit ifrån söder mestadels på kusten också i Gotland och Öland
• Baltiska länder,
• Ryssland och
• i del av Central och Östeuropa.

Man kan också få TBE genom opastöriserad mjölk av infekterade kor, getter och får. Det gäller att undvika konsumtion av opastöriserade mejeriprodukter på områden där infektionen framträder.

Borrelios

Fästingar kan sprida också borrelios i den södra och centrala Finland fram till Uleåborgs höjd. Fästingvaccin skyddar inte från borrelios och därför också vaccinerade personer skulle skydda sig för fästingbett. Man borde ta sig till läkaren genast om det uppkommer ett ringformigt eksem som tyder på borreliainfektion på huden.

Specialister och verksamhetsställen

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Simo Aarnio
Työterveyshuollon erikoislääkäri
9.7
Katso seuraava vapaa aika
huhtikuu 2021viikko 15
Ei vapaita aikoja tälle valinnalle, ole hyvä ja ota yhteyttä soittamalla numeroon:010 414 00*