Kvinnohälsa

Meiltä löydät parhaat naisten terveyteen erikoistuneet asiantuntijat. Eri alojen asiantuntijamme ovat apunasi, kun heitä tarvitset. Tervetuloa Mehiläiseen!

Mehiläinens experter kan hjälpa dig när du vill prata om kvinnors hälsa och välbefinnande. Våra gynekologer, det vill säga specialistläkare inom kvinnosjukdomar och förlossningar, övervakar kvinnors hälsa på ett holistiskt sätt. Våra hudläkare ger dig sakkunnig hjälp och vård, bland annat vid hudförändringar och hudsjukdomar. Våra yrkespersoner inom plastikkirurgi och estetiska behandlingar stödjer i frågor som är kopplade till utseendet.

Det viktigaste är att du inte lämnas ensam med frågor som rör hälsa och välbefinnande. Du kan boka tid via vår tidsbokning online eller Digikliniken (öppen 24/7). Du kan också kontakta oss per telefon på 010 414 00 (0,084 €/min).

Boka tid hos en gynekolog

Läs mer om Mehiläinens gynekologer

Ett heltäckande verksamhetsställe

Mehiläinens läkarcentral och sjukhus som ligger på Bulevarden i Helsingfors är ett av våra verksamhetsställen som är specialiserade på kvinnohälsa och där kan du hitta ett omfattande urval av olika tjänster och experter inom olika områden.

Läs mer

Till läkare utan att köa

Distansmottagning gör att du kan kommunicera med läkare och sjuksköterskor enkelt och snabbt, var som helst och när som helst. Om dina symtom är lindriga rekommenderar vi att du använder distansmottagningen.

Läs mer

Gynekologerna kan hjälpa dig

Våra gynekologer hjälper till med frågor som gäller behandling av gynekologiska sjukdomar och fertilitet.

LÄS MER

Plastikkirurgi och estetiska behandlingar

Har du ett födelsemärke eller ett ärr som du vill behandla? Behöver du mer information om injektionsterapier, kroppsmodifiering eller näsoperation? Våra yrkespersoner inom estetisk och korrigerande kirurgi är här för att stödja dig.

LÄS MER

Information om HPV- dvs. papillomvirus

HPV- dvs. papillomvirus är vanliga och nästan alla människor blir infekterade med HPV någon gång i livet.

Läs mer

Rintojen röntgentutkimus eli mammografia

Rintojen röntgentutkimusta eli mammografiaa käytetään rintarauhasten sairauksien tutkimiseen. Rinnassa oleva kyhmy vaatii aina jatkotutkimuksia.

Lue lisää

Hjälp med olika hudproblem

Misstänker du en hudsjukdom, lider du av hudsymtom eller har du märkt några nya eller misstänkta hudförändringar? Du kan få hjälp med dina frågor från våra hudläkare.

LÄS MER

Intimkirurgi och intimingrepp

Det kan vara svårt att tala om frågor som rör intimkirurgi. Problem i intimområdet kan påverka livskvaliteten, självkänslan och sexualiteten.

LÄS MER

Hjälp och stöd vid infertilitet

Felicitas Mehiläinens professionella experter erbjuder hjälp och stöd i alla frågor som rör graviditet och förlossning – individuellt, med beaktande av vars och ens situation.

LÄS MER

Kostnadsfri blekningskonsultation

Funderar du på tandblekning men är osäker på vad ingreppet inkluderar? I den kostnadsfria blekningskonsultationen granskas den orala hälsan före tänderna bleks.

LÄS MER

Epäiletkö uniapneaa?

Uniapnealla tarkoitetaan unenaikaisia hengityshäiriöitä ja -katkoksia. Hoitamattomana uniapnea rasittaa kehoa ja altistaa monelle eri sairaudelle.

Lue lisää

Kärsitkö unettomuudesta?

Uniongelmia voi yrittää ehkäistä rytmin ja elämäntapojen avulla, mutta unen häiriöihin kannattaa hakea kuitenkin apua ajoissa.

Lue lisää

Välbefinnande och coachningar om levnadsvanor

Coachningarna ger dig metoder för att främja såväl ditt psykiska som fysiska välbefinnande och din ork i vardagen.

LÄS MER OM COACHNINGARNA

Gynekologens mottagning är lättillgänglig även på distans

På gynekologens distansmottagning kan man bland annat behandla problem som har att göra med lindriga menstruationsproblem (oregelbunden och smärtsam menstruation eller rikliga blödningar), förebyggande av tonårsgraviditet, fertilitetsrådgivning, klimakteriesymtom, behandling av lindriga slemhinneproblem, förnyelse av recept eller remisser.

LÄS MER OM DISTANSMOTTAGNING

Läs mer om ämnen som rör kvinnors hälsa

Nästan alla kvinnor lider ibland av smärta i nedre delen av buken. Större delen av smärtor i nedre delen av buken är lindriga och tillfälliga besvär som försvinner av sig själv.

Smärtan i nedre delen av buken beror vanligtvis på antingen tarmbesvär eller gynekologiska orsaker. Det viktigaste är att identifiera symtom som kräver vård.

LÄS MER

Bakteriell vaginos är ett oftast ofarligt, men otäckt, tillstånd som är lika vanligt som jästsvampinfektion.

Bakteriell vaginos kan också symtomfri och endast vara synlig i ett papa-prov.

LÄS MER

Endometrios förekommer hos upp till 10 procent av alla kvinnor i fertil ålder. Endometrios är en gynekologisk sjukdom som orsakar kronisk smärta och vars exakta orsak är okänd.

LÄS MER OM SYMTOMEN OCH BEHANDLINGEN FÖR ENDOMETRIOS

Att hitta tillförlitliga och lämpliga preventivmedel är mycket viktigt för en kvinnas hälsa och välbefinnande.

Du bör använda hjälp av en gynekolog eller en annan yrkesperson inom hälso- och sjukvården med erfarenhet av preventivmedel när du väljer en preventivmetod.

LÄS MER OM PREVENTIVMEDEL OCH OLIKA PREVENTIVMETODER

Slidkatarrer upptäcks genom en gynekologisk undersökning där man bedömer slemhinnornas färg och tillstånd och typen av flytning. Ofta kan den troliga orsaken till problemet hittas genom enbart en gynekologisk undersökning.

LÄS MER

Jästsvampsinfektion är ett besvär orsakat av jästsvamp, där behandlingen ofta kan genomföras med receptfria läkemedel.

Om symtomen på jästsvampsinfektion inte lindras med receptfria läkemedel eller om du tidigare har insjuknat i en jästsvampsinfektion lönar det sig att kontakta en läkare.

LÄS MER OM SYMTOMEN OCH BEHANDLINGEN FÖR JÄSTSVAMPSINFEKTION

HPV- dvs. papillomvirus är vanliga och minst tre fjärdedelar av alla människor blir infekterade med HPV någon gång i livet.

Vad är symtomen för HPV och vad kan HPV orsaka? Hur kan infektioner orsakade av HPV förebyggas?

LÄS MER OM HPV

En spiral är ett preventivmedel som införs i livmodern och som lämpar sig för både kvinnor som inte har och som har fött barn. En spiral är ett behändigt och långvarigt preventivmedel med utmärkt effekt. Det finns flera olika slags spiraler.

LÄS MER

Menstruation är en del av kvinnans liv från tonåren till medelåldern. Menstruationen börjar vid 10–16 års ålder och slutar i genomsnitt vid 51 års ålder. Menstruationscykelns normala längd är 24–38 dagar.

LÄS MER

Menstruationssmärta, eller mensvärk, uppstår under menstruationsblödningen. Menstruationssmärtan börjar vanligtvis några dagar före menstruationsblödningen och varar i några dagar eller under hela menstruationen.

Smärtsam menstruation (dysmenorré) är ett vanligt och ofta underbehandlat besvär. När ska du söka läkarhjälp på grund av svår menstruationssmärta?

LÄS MER OM MENSTRUATIONSSMÄRTA

Det är möjligt att förskjuta menstruationen med p-piller av kombinationstyp eller gulkroppshormon. Vanliga skäl till att skjuta upp menstruationen är fester, resor eller andra speciella evenemang, såsom studentskrivningar eller idrottstävlingar.

LÄS MER

Upp till en av tre kvinnor lider av rikliga blödningar någon gång i livet.

Om rikliga blödningar är ett problem bör du boka en mottagningstid hos en gynekolog för att utreda orsaken och påbörja behandling.

LÄS MER

När en graviditet inte har kommit igång efter att man har försökt i ett år pratar man om ofrivillig barnlöshet. Ändå får så många som 80 procent av dem som söker vård för ofrivillig barnlöshet det barn de önskar genom behandlingar.

LÄS MER OM FERTILITETSBEHANDLINGAR

Olika typer av framfall är mycket vanliga – upp till 40 procent av alla kvinnor lider av framfall. Det mest typiska symtomet på framfall är en känsla av tryck och utspändhet i nedre delen av buken eller slidan.

LÄS MER

Majoriteten av alla äggstockstumörer är godartade och förekommer hos kvinnor i alla åldrar. Det är viktigt att skilja mellan funktionella cystor och egentliga tumörer.

Funktionella cystor, eller vätskeblåsor, kan utvecklas i äggstockarna i fertil ålder. Då talar man om en äggblåsa som inte spricker. Äggblåsan innehåller vävnadsvätska och kan växa till en storlek på upp till 5–6 centimeter. Normalt försvinner den under den följande menstruationscykeln.

LÄS MER

PMS (premenstruellt syndrom) avser psykiska och fysiska symtom som förekommer före menstruationen.

Nästan alla kvinnor har milda PMS-symtom. Svåra PMS-symtom förekommer hos 4–10 procent av alla kvinnor. Majoriteten av symtomen förekommer hos kvinnor över 30 år.

LÄS MER OM SYMTOMEN OCH BEHANDLINGEN AV PMS

Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer hos kvinnor och drabbar cirka en av nio kvinnor. Även män kan insjukna i bröstcancer.

Med utvecklingen av behandlingsmetoder och allt tidigare diagnoser har prognosen för bröstcancer förbättrats och majoriteten av de drabbade kan fortsätta leva normalt efter behandling.

LÄS MER OM BRÖSTCANCER

Du kan påverka upptäckten av tidig bröstcancer genom att själv undersöka brösten. Om dina bröst visar symtom eller om du vill säkerställa att dina bröst är friska kan din läkare hänvisa dig till Mehiläinen för en mammografi eller en annan bilddiagnostisk undersökning.

LÄS MER

Klimakteriet är en del av varje kvinnas liv. För vissa är problemen under klimakteriet kraftigare, andra har inga symtom alls.

LÄS MER OM SYMTOMEN OCH BEHANDLINGEN UNDER KLIMAKTERIET

Urinvägsinfektion är ett vanligt tillstånd hos kvinnor. Urinvägsinfektion beror vanligtvis på att tarmbakterier kommer åt att ta sig upp via urinröret till urinblåsan.

Från Digikliniken får du enkelt och snabbt hjälp för din urinvägsinfektion utan tidsbokning.

GÅ TILL DIGIKLINIKEN

LÄS OM SYMTOMEN OCH BEHANDLINGEN AV URINVÄGSINFEKTION

Urininkontinens är ett pinsamt och vanligt tillstånd som kan leda till pinsamma sociala situationer.

Urininkontinens kan vara svårt att tala om. Du bör ändå inte bli ensam och grubbla över problemet, eftersom det kan behandlas.

LÄS MER OM URININKONTINENS

Läs mer