Gynekolog

En gynekolog, det vill säga en specialist inom gynekologi och obstetrik, är specialiserad på behandling av gynekologiska sjukdomar hos kvinnor i olika åldrar och frågor relaterade till fertilitet

Gynekologen, som är specialistläkare inom kvinnosjukdomar, kan ses som en stödperson till kvinnan under hela livets lopp. Flesta kvinnor besöker alltid samma, bekanta gynekolog. Då etableras en vårdrelation och läkaren och patienten lär sig att känna varandra. Med gynekologen kan du diskutera alla frågor kring kvinnohälsa och preventivmedel.

Prevention av graviditet, störningar i pubertetsutvecklingen hos flickor, sjukdomar i könsorganen hos kvinnor (t.ex. tumörer) och gynekologiska inflammationer, fertilitetsstörningar (infertilitet), vård av klimakteriesyndrom (hormonersättningsbehandlingar) samt sjukdomar i urinorgan hos kvinnor (t.ex. behandling av urininkontinens) är vanliga orsaker till att man vänder sig till en specialist inom kvinnosjukdomar.

Gynekologerna ordnar ofta också screeningprov för kvinnor (PAPA-prov och mammografiundersökningar). Till området för kvinnosjukdomar hör också vård av medicinska problem under graviditeten samt ultraljudsundersökningar som görs under graviditeten. Gynekologerna gör även allmänna ultraljudsundersökningar i samband med mottagningsbesöket.

Bekanta dig med våra expertartiklar:

– Före den gynekologiska undersökningen förs en diskussion där det är viktigt att berätta för gynekologen om den nuvarande situationen och eventuella tidigare gynekologiska besvär. Vi kartlägger hela den hälsomässiga situationen, berättar Marjut Laurikka-Routti, gynekolog och specialistläkare inom kvinnosjukdomar och förlossningar vid Mehiläinen

Min gynekolog

Många har hittat sin egen gynekolog vid Mehiläinen och är inte redo att byta specialist.

Hos gynekologen i olika åldrar

20 år

Gynekologen diskuterar kring preventivmedel med dem som är i en sexuellt aktiv ålder.. Visste du att till och med sju av tio kvinnor i denna ålder bär en dold variant av klamydia som inte ger alls symtom? Vid behov gör vi en test för könssjukdomar och tar PAPA-prov.

35 år

De som inte har barn i denna ålder bör fundera på om de vill skaffa barn eller inte. När kvinnan fyller 30 blir hennes förmåga att bli gravid så småningom sämre och den sjunker dramatiskt när hon fyller 40. Det finns så klart skillnader på individuell nivå. Åldern då menstruationen upphör varierar mellan 45 och 55, och för en liten del kan klimakteriet vara aktuellt redan i 40-års åldern.

Kvinnor inom denna åldersgrupp kan lida av endometrios. Endometrios syftar till en slemhinneliknande vävnad utanför livmoderkaviteten och/eller abnorma blåsor, dvs. endometriom, på äggstockarna. Endometriosen kan orsaka smärtsamma mens.

50–55 år

Det kan vara bra att diskutera pinsamheten av klimakteriesymtom, påbörjandet av hormonella behandlingar samt deras positiva och negativa verkningar. Ungefär hälften av kvinnor behöver hormonella behandlingar för att underlätta sitt liv.

60 år eller äldre

Desto äldre man blir, desto vanligare blir cancer i livmodern eller äggstockarna. Om du har blodiga flytningar eller ovanliga förnimmelser i nedre delen av magen, bör du boka tid till en gynekologisk undersökning. Cancer kan förekomma med endast lite symtom. Din ålder kan även påverka din sexualitet och förorsaka sexuella problem och sexuell olust.

Specialister och verksamhetsställen

Minna Ahonen
LL , naistentautien ja synnytysten el
9.5
Ansa Aitokallio-Tallberg
Gynekologi, perinatologi
9.6
Seija Ala-Nissilä
Dos, naist. ja synn. erikoislääkäri
10
Teija Lehmonen (Alanko)
LL,Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri