Nielurisaleikkaus

Nielurisaleikkaus (tonsillektomia) tehdään yleensä toistuvien tulehdusten, nielurisojen liikakasvun tai häiritsevän kuorsauksen vuoksi.

Mistä nielurisaleikkauksessa on kyse?

Nielurisoja on kaksi kappaletta ja leikkauksessa ne molemmat poistetaan yleensä aina kokonaisuudessaan. Joskus saatetaan tehdä myös osapoistoja (tonsillotomia), eli nielurisojen typistysleikkaus.

Milloin nielurisaleikkaukseen?

Jos nielu on ahdas ja ilmenee esimerkiksi nielemisongelmia, on nielurisaleikkauksesta hyötyä. Jos lapsi tai nuori kärsii kuorsauksesta, nielemisvaikeuksista ja toistuvista angiinoista, kannattaa nielurisat leikata. Toistuvista angiinoista puhutaan usein silloin, jos sairastaa 3–4 angiinaa vuodessa.

Nielurisaleikkaukseen voidaan päätyä joskus myös uusiutuvan nielupaiseen takia. Nielupaise usein kertaalleen avataan, mutta jos se toimenpide ei auta ja nielupaise uusiutuu, on nielurisat hyvä leikata.

Vaikka nielurisaleikkaus on yleensä lapsille tai nuorille tehtävä toimenpide, saatetaan aikuistenkin kohdalla joskus päätyä nielurisaleikkaukseen. Esimerkiksi siinä tapauksessa, jos aikuisella on paljon proppuja tai krooninen nielurisatulehdus, on nielurisaleikkaus usein paras hoitokeino.

Mitä nielurisaleikkauksessa tapahtuu?

Nielurisoja on kaksi kappaletta ja ne poistetaan kokonaisuudessaan oikeastaan aina. Nielurisat poistetaan suun kautta, eli poistosta ei jää ompeleita.

Toimenpide tehdään nukutuksessa. Vanhemmat saavat olla läsnä nukuttamisen hetkellä. Itse leikkaus kestää yleensä 15–30 minuuttia. Leikkaushaava paranee itsestään noin 10 päivän aikana.

Ennen nielurisaleikkausta

Ennen kuin nielurisat leikataan, on oltava syömättä ja juomatta. Tarkemmat lisätiedot valmistautumisesta saa aina omalta hoitavalta lääkäriltä.

Lähetteen nielurisaleikkaukseen saa yleensä korvalääkärin vastaanotolla, joka arvioi jokaisen potilaan tilanteen aina yksilöllisesti. Ennen leikkausta yleisen terveydentilan tulee olla hyvä.

Toipuminen toimenpiteestä – nielurisaleikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen on hyvä varautua 10 päivän sairauslomaan niin lasten kuin aikuistenkin kohdalla. Kotona kannattaa olla paljon pehmeää syötävää, kuten helposti nieltäviä keittoja, ja nielulle lempeitä juomia, jotka maistuvat viileänä.

Kun nielurisaleikkauksen leikkaushaava paranee, muodostuu haavan päälle peitteitä, jotka irtoavat suunnilleen viikon kuluttua leikkauksesta. Silloin haava voi vuotaa jonkin verran, miksi on hyvä olla rauhassa, levätä ja juoda paljon. Sairaalasta saa mukaan aina kirjalliset ohjeet toipumista varten ja tarpeen mukaan myös kipulääkkeet.

Nielurisaleikkauksen hyödyt

Kouluikäisillä on jonkin verran tutkittu sitä, että jopa koulutulokset paranevat silloin, kun esimerkiksi kuorsaamisesta johtuva uniongelma hoidetaan. Jos aiemmin on kärsinyt toistuvista angiinoista, vähenee myös niiden sairastelu. Nielurisa ei voi kasvaa takaisin, jos se otetaan kokonaan pois.

Jos haluat tietää lisää tai varata ajan toimenpiteeseen, varaa aika ja/tai ota yhteyttä Mehiläisen ajanvarauksen asiakaspalveluun!

Milloin nielurisaleikkausta ei suositella?

Verenvuototaipuvaisia ei mielellään leikata. Riskejä toimenpiteestä ei sinänsä useimmiten seuraa, mutta peitteiden irrotessa noin viikon kohdalla voi joskus tulla pieni jälkivuoto, jolloin on hyvä ottaa yhteys hoitaneeseen lääkäriin tai päivystävään korvaklinikkaan.

Teksti: Nielurisa-artikkelia varten haastateltu korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Mari Heroa.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Antti Aarnisalo
Dos, Korva-,nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri
Susanna Eklund
LT,Korva, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri
Kaisa Erjala
LT, Korva- nenä- ja kurkkutautien el.
9.8
Annika Mecklin
Korva, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri