nainen tuulettaa

Kierukka on kohdun sisään asetettava ehkäisymenetelmä, joka ehkäisee raskautta estämällä munasolun kiinnittymisen kohtuonteloon. Kierukoita on kahta eri tyyppiä - hormonittomia kierukoita ja hormonia vapauttavia kierukoita. Kierukan etuja ovat vaivattomuus, hyvä ehkäisyteho ja pitkäaikaisuus.

Kierukka soveltuu yleensä synnyttäneille naisille, mutta osalle naisista kierukka voidaan asettaa jo ennen raskauttakin. Kohdun koko ja rakenne on hyvä tutkituttaa gynekologilla ennen kierukan asetusta.

Ehkäisymenetelmän valinta yksilöllistä

Eri ehkäisyvaihtoehdoista on aina syytä keskustella gynekologin kanssa, sillä ehkäisymenetelmän valintaan vaikuttavat aina yksilölliset seikat. 

Hyvin harvat sairaudet estävät kierukan käyttöä. Hormonikierukkaa ei suositella rintasyöpää sairastaneelle naiselle. 

Hormoniton kuparikierukka ei ole paras vaihtoehto silloin, kun naisella on ollut kohdunulkopuolinen raskaus. Tällöin vaihtoehtona on hormonaalinen ehkäisy, kuten munasolun irtoamisen estävät ehkäisypillerit tai ehkäisyrengas.

Hormoniton vai hormonia vapauttava kierukka?

Hormonia sisältävä kierukka antaa hormonaalista lisätehoa ehkäisyyn. Pienelle osalle käyttäjistä hormonikierukka saattaa aiheuttaa hormonaalisia sivuoireita, kuten acnea, rintojen arkuutta, mielialavaikutuksia, painomuutoksia tai kiputuntemuksia aiheuttavia munasarjan nesterakkuloita. Hormonikierukka vähentää yleensä hyvin kuukautisvuotojen määrää ja kuukautiskipuja, kun taas hormonittomalla kierukalla on usein päinvastainen vaikutus.

Hormonittoman, ns. kuparikierukan etuna on, että se ei sisällä hormonia. Se soveltuukin naisille, jotka eivät voi käyttää estrogenivalmisteita. Jos ongelmana on runsaat kuukautisvuodot ja -kivut, kannattaa valita toisen tyyppinen kierukka. Hormoniton kierukka, kuten kuparikierukka, lisää lähes aina kuukautisvuotoja eikä helpota kuukautiskipuja. 

Kierukat, erityisesti hormonittomat kierukat, eivät estä kohdun ulkopuolisia raskauksia ja voivat herkistää vakavillekin tulehduksille. Nuorten ja synnyttämättömien naisten kohdalla tämä on syytä huomioida. Kondomi on hyvä lisäehkäisy ja suoja tulehdustartunnoilta, silloin kun ei ole vakituisessa parisuhteessa. Yhdistelmäehkäisypillerit estävät kohdun ulkopuoliset raskaudet.  

Kierukoita on eri kokoa ja käyttöiältään eri pituisia. Kohdun koko ja haluttu ehkäisyn kestoaika vaikuttavat myös siten kierukan valintaan. 

Kierukan asetus

Raskauden jälkeen kierukan voi asentaa 6-12 viikkoa synnytyksestä, kun kohtu on palautunut riittävästi. Kuukautisten alkamista ei tarvitse odottaa, mutta raskauden mahdollisuus on aina suljettava pois.

Kierukka asetetaan kuukautisten alkamisesta viikon kuluessa eli vuodon aikana tai välittömästi sen jälkeen. Muista asetusajankohdista on hyvä sopia ennakkoon hoitavan lääkärin kanssa. Noin puolitoistatuntia ennen laittoa on syytä ottaa kipulääkitystä, joko ibuprofeiinia tai parasetamolia. Lääke lievittää toimenpiteeseen liittyviä mahdollisia kiputuntemuksia.

Ennen kierukan asetusta gynegologi tutkii potilaan. Potilaalla ei saa olla gynekologisia tulehduksia. Myös papa eli irtosolukoe olisi hyvä olla tarkistettuna ennakkoon.

Toimenpiteen jälkeen on hyvä levätä hetki, mutta sairaslomaa ei yleensä tarvita. Kierukan seurantatiheydestä sovitaan gynekologin kanssa. 

Kierukan alkukäytössä täytyy varautua ylimääräisiin vuotoihin, erityisesti hormonikierukan laiton jälkeen. Mahdolliset tulehdukset tulee hoitaa hyvin gynekologin valvonnassa. 

Kierukan poisto

Kierukka poistetaan, kun sen käyttöikä loppuu tai jos naisen toiveena on tulla raskaaksi. Kierukan poisto tehdään yleisimmin kuukautisten aikana, mutta se on mahdollista myös muina aikoina. 

Kierukka joudutaan yleensä poistamaan sisäsynnytintulehdusten yhteydessä, ja varsinkin toistuvissa tulehduksissa. Kierukka saattaa myös aiheuttaa ei-toivottuja tai muita sivuoireita. Tällöin gynekologi auttaa suunnittelemaan sopivampaa ehkäisymuotoa. 

Kierukan poisto on yleensä kivuton ja hedelmöittymismahdollisuus palautuu naiselle heti poiston jälkeen. 

Asiantuntijana Marjut Laurikka-Routti,  LKT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, Mehiläinen