Ehkäisymenetelmät

Hormonaalinen ehkäisy on tutkittua ja turvallista. Hormonaalisten ehkäisymenetelmien sisältämät hormonimäärät ovat minimaalisia verrattuna raskaudenaikaisiin hormonitasoihin.

Hormonaalisia ehkäisymenetelmiä on monta erilaista ja moni menetelmä sopii monille erilaisille naisille. Vaihtoehtona on estrogeeniä ja progestiinia tai pelkkää progestiiniä, eli keltarauhashormonia, sisältäviä menetelmiä. Gynekologi auttaa valinnassa. Perustiedot hormonaalisista ehkäisymenetelmistä ja kemiallisista ehkäisymenetelmistä voit lukea tästä.

Ehkäisypillerit

Yhdistelmäehkäisypillerit, jotka sisältävät estrogeeniä ja progestiinia, eli naishormonia ja keltarauhashormonia, ovat suomalaisten naisten suosituin ehkäisymenetelmä. Niitä otetaan 21 päivää putkeen ja sen jälkeen pidetään viikon tauko. Uusimmissa valmisteissa syödään joka päivä pilleri, jolloin vaikuttavaa ainetta sisältäviä pillereitä on 24-26 ja lumepillereitä 2-4. Yhdistelmäehkäisy ei sovi naiselle, jolla on aurallinen migreeni, aiemmin sairastettu laskimo- tai valtimoveritulppa tai verenpainetauti, eivätkä yli 35-vuotiaalle naiselle, joka tupakoi.

E-pillereiden ehkäisyteho on noin 99 prosenttia oikein käytettynä, eli yksi nainen sadasta tulee raskaaksi vuoden käytön aikana. Suurin osa raskauksista alkaa unohtuneen pillerin takia.

Pilleriehkäisynä on vaihtoehtona myös pelkkää progestiinia sisältävät minipillerit.

Ehkäisyrengas

Ehkäisyrengas on neljä millimetriä leveä joustava ja läpinäkyvä rengas. Se sisältää e-pillereiden tavoin estrogeeniä ja progestiinia ja sen ehkäisyteho on sama. Se sopii e-pillereiden tavoin naisille, joilla ei ole esioireista migreeniä, veritulppaa, verenpainetautia tai jotka eivät ole yli 35-vuotiaita tupakoitsijoita.

Nainen asettaa renkaan itse emättimeen kolmeksi viikoksi ja ottaa sitten pois. Kuukautiset alkavat usein parin päivän päästä. Viikon tauon jälkeen asetetaan uusi rengas. Ehkäisyrenkaan sisältämät hormonit vapautuvat emättimeen ruumiinlämmön vaikutuksesta.

Ehkäisylaastari

Ehkäisylaastari on e-pillereiden ja ehkäisyrenkaan tavoin toimiva ehkäisymuoto. Se sisältää estrogeeniä ja progestiinia. Laastari on ohut, taipuisa ja ihonvärinen. Se on neliönmuotoinen ja sen koko on 4,5 cm x 4,5 cm. Nainen asettaa laastarin iholle puhtaaseen, kuivaan, ehjään ja karvattomaan kohtaan viikoksi, vaihtaa viikon jälkeen uuteen ja pitää viikon tauon kolmen laastarin jälkeen.

Laastari kannattaa laittaa pakaraan, vatsaan, olkavarren ulkosyrjään tai yläselkään. Vaatteet eivät saisi hangata laastaria. Kukin laastari pitäisi kiinnittää eri kohtaan kuin edellinen, eikä laastarin alueella saisi käyttää ihovoiteita tai meikkejä.

Ehkäisykapseli

Ehkäisykapseli on vähän tulitikkua lyhyempi kapseli, jonka lääkäri asettaa ihon alle paikallispuudutuksessa. Kapseli sisältää keltarauhashormonia, eli progestiinia. Kapseleita asetetaan yksi tai kaksi, merkistä riippuen. Lääkäri asettaa kapselin käsivarren sisäsyrjään. Se ei näy, mutta tuntuu sormella painaessa. Kapselin ehkäisyteho säilyy 3–5 vuotta. Kapseli poistetaan puudutuksessa.

Progestiiniehkäisy sopii monelle sellaiselle naiselle, jolle estrogeenia sisältävät ehkäisymuodot eivät sovi. Ehkäisykapseli sopii myös veritulpan sairastaneille, verenpainetautia sairastaville, diabeetikoille ja yli 35-vuotiaille tupakoitsijoille. Ehkäisykapseli voi tehdä kuukautisista epäsäännölliset tai ne voivat jäädä pois kokonaan.

Ehkäisyinjektio eli ehkäisyruiske

Ehkäisyruiske on progestiinia, eli keltarauhashormonia, sisältävä ruiske, jonka lääkäri tai terveydenhoitaja annostelee syvälle lihakseen pakaraan tai olkavarteen kolmen kuukauden välein. Ehkäisyruiske sopii ehkäisykapselin tavoin veritulpan sairastaneille, verenpainetautia sairastaville, diabeetikoille ja yli 35-vuotiaille tupakoitsijoille.

Ehkäisyruiskeen huono puoli on, ettei sen vaikutusta saa pois. Jos ruiske aiheuttaa haittavaikutuksia, sen teho kestää kolme kuukautta. Hedelmällisyys palautuu myös viiveellä ruiskeen käytön jälkeen. Oma hedelmällisyys palaa ehkäisyruiskeen vaikutuksen loputtua keskimäärin 10 kuukauden kuluttua. Ehkäisyruisketta käytetään Suomessa hyvin vähän, sillä sen käyttöön liittyy pieni luuston haurastumisriski.

Ehkäisypuikko, -geeli ja -vaahto

Ehkäisypuikko, -geeli ja –vaahto ovat emättimeen asetettavia kemiallisia ehkäisymenetelmiä. Ne eivät sisällä hormoneja. Suomessa on saatavilla vai ehkäisypuikkoja. Menetelmien teho perustuu aineeseen, joka hidastaa ja tappaa miehen siittiöitä. Puikko, geeliä tai vaahtoa on laitettava emättimeen 10 minuuttia ennen yhdyntää ja ennen jokaista yhdyntää. Aine voi ärsyttää limakalvoja. Näiden spermisideiksi kutsuttujen ehkäisymenetelmien teho vaihtelee paljon, sillä käyttö on melko hankalaa.

Puikot, geeli ja vaahto eivät olekaan riittäviä ehkäisymenetelmiä yksinään käytettäväksi. Niitä voi käyttää yhdessä kondomin kanssa, mutta gynekologi Leena Väisälä ei suosittele niiden käyttöä lainkaan.

Mikäli etsit itsellesi sopivinta ehkäisymenetelmää, tule gynekologimme vastaanotolle ja mietitään yhdessä juuri sinun tarpeisiisi sopivin menetelmä.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja seksologi Leena Väisälä Mehiläisestä.