Iivo Niskasen blogi: Maailmancupin avaus takana – mitä edessä?

Blogi 18.5.2018

Reilun kolmen viikon pohjoisen turnee huipentui viime viikolla Rukan maailmancupin avaukseen. Oma vauhtini riitti 15 kilometrin perinteisen kilpailussa sijalle 7. Ero kärkeen oli iso, mutta kolmanteen sijaan vain 22 sekuntia. Olen siis iskuetäisyydellä, ja se on tärkeintä.

Ajoin Rukalta kotiin Kuopioon heti loppuveryttelyn jälkeen. Maanantaina kroppa tuntui väsyneeltä. Tärkeintä tällä viikolla on saada elimistö palautumaan ennen loppuviikon maailmancupin kilpailuja. Pelkkä lepo ei huolla kroppaa, joten maanantaina tein kahden tunnin palauttavan sauvakävelyharjoituksen. Se oli tarpeen myös edellisen päivän pitkän ajomatkan takia, joka veti lihakseni tönkköön. Tiistaina vuorossa oli niin ikään palauttava treeni.

Kolmen vuorokauden kotonaoloaikana ehdin hoitamaan juoksevia asioita, nauttia kotona olosta ja saunomisesta sekä pestä pyykkiä ja pakata laukut uudestaan. Vaatteiden ja varusteiden lisäksi pakkasin reissuun oman tyynyn, patukoita ja purkkaa. Tänään keskiviikkona painan jälleen kotioven kiinni ja matkustan Norjan Lillehammeriin maailmancupin kilpailuihin. Illalla lumiolosuhteista riippuen käyn hiihtämässä tai juoksulenkillä varistelemassa matkarasitukset pois kropasta.

Lillehammerissa on edessä kolmen päivän minitour, joka sisältää sekä vapaata että perinteistä hiihtotapaa ja matkat ovat sprintistä 15 kilometriin. Perjantain vapaan sprintti on minulle se kaikista huonoin matka, eikä sillä ole minulle isoa merkitystä. Edellisenä päivänä hiihdämme yhdessä Suomen mieshiihtäjien kanssa sprinttiradan muutaman kerran läpi ja katsomme hyviä ajolinjoja. Kilpailu itsessään toimii avaavana harjoituksena viikonlopun muille kilpailuille. Toki olisi hyvä päästä aika-ajosta jatkoon, jotta asetelmat seuraavien päivien kilpailuihin olisivat paremmat.

Lauantain vapaan 15 km:n kilpailu on itselleni mielenkiintoinen. Kesällä ja syksyllä olen tehnyt paljon töitä vapaan hiihtotavan kehittämiseksi. Olen panostanut erityisesti tekniikkaan ja jalkojen lihaskestävyyteen. Minitourin päättää sunnuntaina perinteisen 15 km:n takaa-ajokilpailu. Lähtö tapahtuu edellisten päivien tulosten perusteella. Toivon pääseväni lähtemään matkaan sopivalta etäisyydeltä, jotta sijoittuminen kymmenen parhaan joukkoon olisi mahdollista.

Kilpailujen jälkeen jäämme vielä Lillehammeriin harjoittelemaan, koska siellä on todennäköisesti varmemmat lumiolosuhteet kuin seuraavan viikonlopun kilpailupaikkakunnalla Beitostölenissä. Teemana ennen seuraavia kilpailuja on jälleen palautuminen, mahdollisesti yksi tehollisesti kovempi harjoitus sekä salitreeni. Beitostölenissä hiihdän vapaan hiihtotavan 30 km:n kilpailun sekä viestin.

Itsenäisyyspäivä sekä Linnan juhlat osuvat Beitostölenin viikolle. Valitettavasti joudun jättämään arvokkaan juhlan väliin. Suomeen matkustaminen tarkoittaisi harjoittelun sekä lepäämisen häiriintymistä. Lisäksi sairastumisriski nousee aina, kun osallistuu tapahtumaan, jossa on paljon ihmisiä.

Terveenä pysyminen on urheilijalle tärkeää. Siihen kohdallani vaikuttaa eniten harjoittelun, kilpailemisen sekä levon suhde. Norjan jälkeen MC-kilpailut jatkuvat Davosissa, Sveitsissä. Itse matkustan Norjasta kotiin harjoittelemaan. Kovien kilpailuiden jälkeen matkustaminen Davosiin 1 600 metriin, olisi liian kova rasitus elimistölleni. Lisäksi siellä olisi vain yksi järkevä kilpailumatka minulle, koska toinen kilpailu on jälleen sprinttimatka.

Pitäkää minulle peukkuja pystyssä ja pysykäähän kanavalla!

– Iivo

Seuraa Iivon kuulumisia myös Urheilu Mehiläisen instagram-sivuilla @urheilumehilainen .

Jatka keskustelua blogin aiheesta Mehiläisen Twitterissä , Facebookissa  ja LinkedInnissä !

Lue myös:

Iivo Niskanen ja Urheilu Mehiläinen aloittavat yhteistyön