Iivo Niskanen: Kohti kisakautta ja "koronakuplaa"

Blogi 19.11.2020

Talven tuntu on ollut hieman hukassa, kun lumisia harjoituspaikkoja on joutunut täällä Suomessa hakemalla hakea. Kunpa seuraavina viikkoina tulisi oikein kunnolla lunta ja pääsisi kunnon kilpailu- ja talvitunnelmaan.

Vaikka maailmancup-kausi on alkamassa monien epävarmuustekijöiden vaikuttaessa tilanteeseen, on keskittyminen pidettävä vankasti omassa tekemisessä. Kaikesta huolimatta pitkään odotettu kausi on onneksi täällä, ja kohta päästään tositoimiin.

Tulin alkuviikosta Vuokattiin harjoituskauden viimeiselle maajoukkueleirille. Tätä ennen vietin kaksi viikkoa Oloksella lumileirillä. Lunta oli hyvin ladulla, mutta muualla maastossa ei juurikaan. Hiihdin suunnitellusti paljon lumikilometrejä ja pisin päiväni sisälsi 93 kilometriä hiihtoa. Koko kahden viikon aikana hiihdin vähän vajaat 1000 kilometriä. Leiri sisälsi pari kovempaa harjoitusta, sekä viimeisenä päivänä hiihdetyn harjoituskilpailun. Harjoituskilpailu kulki ihan mallikkaasti. Olin kilpailun nopein, toiseksi ja kolmanneksi tulivat venäläiset Aleksei Chervotkin sekä Aleksandr Bolshunov. Hyvä huomata, että hiihto kulki kohtalaisen hyvin kovan leirin päätteeksi.

Harjoittelu täällä Vuokatissa on tällä viikolla sisältänyt perinteisen kontrollitreenin testiaseman matolla rullasuksilla hiihtäen, hiihtoa maastossa, suksien testausta sekä oheisharjoitteita. Tämän viikon sunnuntaina avaan virallisen kisakauteni Taivalkosken Suomen Cupin kilpailuissa vapaan hiihtotavan 15 kilometrin matkalla. Kisajärjestäjät eivät ole sielläkään päässeet helpolla tänä vähälumisena alkutalvena. Kisat järjestetään täysin säilölumesta tehdyllä ladulla, ellei luonnon lunta tupsahda juuri ennen kisoja. On kuitenkin todella tärkeä saada alle vielä yksi kisa ennen ensi viikon Rukan maailmancupin kisoja.

Iivo Oloksen laduilla

Taivalkoskelta suuntaankin kohti Rukaa. Sinne saavuttaessa ajan suoraan sovitulle parkkipaikalle, jossa tapahtuu Mehiläisen tekemä koronatesti. Nenästä otettava testi tehdään niin, ettei minun tarvitse nousta edes ulos autostani. Ensimmäinen testitulos valmistuu saman päivän aikana, jota menen odottamaan omaan hotellihuoneeseeni. Kisapaikalle, ladulle tai mihinkään muualle en saa lähteä ennen kuin olen saanut toivottavasti negatiivisen testituloksen. Tämän jälkeen kuulun oman maajoukkueeni koronakuplaan, johon kuuluvat kaikki joukkueen jäsenet aina urheilijoista suksihuoltajiin. Maajoukkueet kulkevat omia suojattuja reittejä pitkin hotellista kisapaikalle, emmekä saa käydä edes kaupassa, jottei kukaan tuo pöpöjä saatikka koronavirusta kuplan sisälle. Kaupasta on ilmeisesti kuitenkin mahdollista tilata elintarvikkeita hotellille, jos niitä tarvitaan. Hotelleissa eri maajoukkueet pyritään majoittamaan kaikki omien käytävien varrelle ja ruokailut järjestetään omissa ryhmittymissä hotellin sisällä. Joka tapauksessa kaikki kilpailuihin tulevat maajoukkueet noudattavat näitä samoja sääntöjä, jotka ovat tietenkin tehty meidän kaikkien hyväksi.

Maailmancup-avaus kiinnostaa mediaa sekä tietenkin kotikatsojia erityisen paljon. Tänä vuonna kaikki pressitilaisuudet, haastattelut ja kuvaukset puuttuvat aikataulusta tai ne järjestetään etänä. Tämä tottakai hieman vähentää ylimääräistä stressiä kisan alla sekä paikasta toiseen kulkemista. Toisaalta myös aivan mahtava Rukan yleisö puuttuu kokonaan. Normaalioloissa yleisö hurraa äänekkäästi jo siinä vaiheessa, kun kävelen sukset jalassa keskittyneenä kohti lähtöaluetta. Tämä on aina kasvattanut kovaa latausta ja draivia Rukan kilpailuihin. Eikä voi olla mainitsematta sitä äänekästä kannustusta, jota Rukalla on aina kisareitin varrella ja maalisuoralla saanut. Tulee siis varmasti olemaan täysin poikkeukselliset kisat fiiliksen osalta. Nyt tuo fiilis täytyy kaivaa itse. Toki kova kisa ja muun muassa muiden maiden kilpailijoiden näkeminen tuo kutkuttavan fiiliksen ja valmistaa sekä kehoa että mieltä kauden avaukseen. Kisa on aina kisa ja uskon vahvasti löytäväni tuon latauksen myös tänä vuonna.

Oloksen kisa antoi luottavan mielen omasta kunnosta ja onkin mukava päästä aloittamaan pitkän tauon jälkeen kilpailukausi. Toki Oloksen harjoituskisa käytiin juuri minun parhaalla matkallani (10km perinteinen), joita ei ole tänä vuonna kansainvälisessä kisakalenterissa tarjolla kuin kaksi kertaa koko kautena. Perusasiat ovat kuitenkin mallillaan ja on tunne, että kisavauhdin pitäisi nousta nopeasti, kun pääsee hiihtämään kovia kilpailuja kovissa maastoissa. Tavoitteeni Rukalla on jatkaa hyviä kilpailuja, kuten viimeisenä kahtena vuonna olen tehnyt. Kaiken on tosin mentävä nappiin, että voittoja tai palkintokorokesijoja on mahdollista saavuttaa. Ei ole vara sairastua, ja myös kaluston on pelattava täydellisesti.

Toivottavasti Rukan kisat onnistuvat kaiken kaikkiaan hyvin, jotta kansainväliset kilpailut jatkuvat myös sen jälkeen. Kansainvälinen hiihtoliitto tekee varmasti kaikkensa, että kilpailuja saadaan järjestettyä. On kuitenkin myös jokaisen urheilijan oma asia, lähteekö matkustamaan minnekin päin maailmaa. Niin minä kuin varmasti muutkin urheilijat tekevät päätöksiä niin, että ne palvelevat kauden tärkeimpiä kilpailuja eli Oberstdorfin MM-kilpailuja helmi- maaliskuussa. Toivottavasti MM-kisat saadaan järjestettyä, sillä päätavoitteeni on siellä. MM-kisojen onnistumisten lisäksi tavoite on toki nostaa jälleen perustasoa viime vuodesta, ja katsoa, miten kova harjoittelu on purrut mieheen.

-Iivo

Lisää aiheesta