Vesirokko lapsella

Vesirokko on yleinen varicella zoster -viruksen aiheuttama rokkotauti. Valtaosa sairastaa sen ennen aikuisikää. Perusterveellä lapsella tauti paranee usein reilussa viikossa itsestään, mutta aikuisella tai perussairaalla tauti voi olla vakava. Mikäli raskaana oleva sairastuu vesirokkoon voi sillä olla myös vakavia seurauksia sikiölle. Vaikka vesirokko sairastetaan vain kerran, voi virus aktivoitua uudestaan vyöruusuna, joko iän myötä tai puolustuskyvyn heikentyessä.

Miten vesirokko tarttuu?

Vesirokko tarttuu herkästi pisaratartuntana sekä hengitysteitse että rakkuloista. Jo oleskelu samassa huoneessa sairastuneen kanssa altistaa tartunnalle. Vesirokko tarttuu eniten 1–2 vuorokautta ennen rakkuloiden puhkeamista ja sairastunut tartuttaa, kunnes kaikki rakkulat ovat rupeutuneet eikä uusia rakkuloita enää ilmene - yleensä noin 5–7 vuorokauden ajan. Tänä aikana sairastuneen lapsen tulisi olla poissa päivähoidosta.

Itämisaika: Itämisaika tartunnasta sairastumiseen on yleensä noin kaksi viikkoa (10–21 vuorokautta).

Mitkä ovat vesirokon oireet?

Vesirokon oireita ovat koko keholle leviävä rakkulainen, voimakkaasti kutiava ihottuma, jota edeltävät mahdollisesti kuume, päänsärky ja huonovointisuus. Uusia rakkuloita ilmaantuu yleensä noin 3–5 vrk ajan, ja yksittäinen rakkula rupeutuu noin 3-4 vuorokaudessa.

Miten vesirokkoa hoidetaan?

Perusterveen lapsen vesirokon hoito on yleensä oireenmukaista. Apteekista on saatavilla kutinan lievittämiseen iholle siveltäviä valmisteita. Myös antihistamiineja, eli allergialääkkeitä, voi käyttää kutinan lievitykseen. Kuumetta hoidetaan tulehduskipulääkkein. Perussairaille, raskaana oleville ja yli 13-vuotiaille suositellaan reseptillä saatavaa viruslääkettä. Vesirokkoa vastaan on kehitetty rokote, joka suojaa vakavalta infektiolta ja vesirokon jälkitaudeilta. Jos rokote otetaan 72 tunnin kuluessa altistuksesta voi se estää tai merkittävästi lieventää infektiota.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin kannattaa hakeutua, mikäli sairastuneen yleisvointi huononisi, korkea kuume pitkittyy tai siihen liittyy kovaa päänsärkyä ja niskajäykkyyttä. Lääkärille kannattaa tulla myös, mikäli suun rakkulat estävät nestemäisenkin ravinnon syömisen, raavitun vesirokkorakkulan ympäristö lisääntyvästi tulehtuu; punoittaa, aristaa tai märkii, tai mikäli kutina haittaa kotihoitotoimenpiteistä huolimatta merkittävästi esimerkiksi nukkumista. Yli 13-vuotiaan kannattaa hakeutua lääkäriin heti sairastuttuaan lääkehoidon aloittamista varten. Vesirokosta kannatta kertoa henkilökunnalle jo vastaanotolle ilmoittautuessa, muiden tartuttamisen välttämiseksi. Muistathan myös, että OmaMehiläinen-sovelluksen ja -verkkopalvelun Digiklinikalta saat apua joka päivä, ympäri vuorokauden!

Lue lisää ja lataa OmaMehiläinen-mobiiliapplikaatio

Käytä Digiklinikkaa pöytäkoneeltasi oma.mehilainen.fi -palvelussa

Tutustu Digiklinikan palveluihin

Miten vesirokkotartunnalta voi suojautua?

Vesirokkoa vastaan on olemassa rokote, joka on tullut Suomen kansalliseen rokotusohjelmaan vuonna 2017. Rokote tulee maksuttomaksi kaikille vesirokkoa sairastamattomille 1,5–11 -vuotiaille lapsille. Sitä suositellaan myös kaikille yli 13-vuotiaille jotka eivät ole tautia sairastaneet, he voivat saada rokotteen lääkärin reseptillä.

Teksti: LL, Lastentautien erikoislääkäri Maria Enlund-Cerullo
Lähteet: THL, Terveyskirjasto

Lue lisää:

Lasten tartuntataudit

Muita lasten sairauksia ja niiden hoitoa

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Minna Aaltonen
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.6
Simo Aarnio
Työterveyshuollon erikoislääkäri
9.5