Lasten virtsatietulehdus

Lasten virtsatientulehdus eli virtsatieinfektio (VTI) on hyvin yleinen pienillä, alle 1-vuotiailla lapsilla. Lapsen kasvaessa, virtsatietulehdus on yleisempi tytöillä kuin pojilla. Alle 6-vuotiaista tytöistä noin kahdeksan prosenttia ja pojista kaksi prosenttia saa virtsatietulehduksen oireita.
Lasten virtsatietulehduksen oireet
Virtsatietulehduksen oireet vaihtelevat paljon riippuen lapsen iästä, sukupuolesta ja virtsateiden rakenteesta riippuen.
Yleisimmät virtsatietulehduksen oireet lapsilla ovat
- tihentynyt tarve virtsaamiselle
- virtsaamisen aikana tuntuva kova kirvely
- vatsakivut
- ruokahaluttomuus
Jos tulehdus on levinnyt virtsarakosta muihin virtsateihin, kuten munuaisiin oireina voi olla lisäksi
- kuume tai kuumekouristukset
- kipu kyljissä tai selässä
- verta virtsassa.
Lasten virtsatietulehduksen hoito
Virtsatietulehdusta hoidetaan antibiooteilla. Kun lapsi saa virtsatientulehduksen, kannattaa tulla mahdollisimman nopeasti lääkäriin, jotta lääkekuuri voidaan aloittaa.
Lääkärissä lapsi antaa virtsanäytteen, josta tehdään virtsaviljely taudin diagnosoimiseksi. Pienillä lapsilla diagnoosi varmistetaan vielä toisella näytteellä tai rakkopunktiolla.
Jos lapsella on ollut kuumetta virtsatietulehduksen yhteydessä, lääkekuurin jälkeen kannattaa tulla lääkäriin antamaan virtsanäyte. Näin varmistutaan siitä, että tauti on parantunut ja ehkäistään taudin toistuminen.
Jos virtsatietulehduksessa on syytä epäillä virtsateiden rakennevikaa, se voidaan tutkia kuvantamalla esimerkiksi ultraäänilaitteella sen jälkeen, kun tulehdus on hoidettu. Virtsan takaisinvirtaus voidaan selvittää mm. varjoainekuvauksella.
Mehiläisessä lapsia auttavat lastenlääkäriemme ohella myös yleislääkärimme. Jos tarvitset ohjeita tai lääkäriajan lapsellesi, soita Lasten Mehiläiseen puh. 010 414 0414 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min) tai varaa aika suoraan verkosta. Palvelemme puhelimitse joka päivä klo 6–22. Muistathan myös, että OmaMehiläinen-sovelluksen ja -verkkopalvelun Digiklinikalta saat apua joka päivä, ympäri vuorokauden!
Lue lisää ja lataa OmaMehiläinen-mobiiliapplikaatio
Käytä Digiklinikkaa pöytäkoneeltasi oma.mehilainen.fi -palvelussa
Tutustu Digiklinikan palveluihin
Lasten virtsatietulehduksen ennaltaehkäisy
Lasten virtsatietulehdusta ehkäisyssä auttaa, että
- lapsi käy säännöllisesti pissalla
- lapsi malttaa tyhjentää rakon kokonaan eli ns. pissaa loppuun
- lapsen ummetus hoidetaan
- lapsi syö marjoja, jotka ennaltaehkäisevät tulehduksen syntyä.
Suojalääkityksellä voidaan hoitaa lapsia, joilla on todettu virtsan takaisinvirtaus tai rakennepoikkeavuus. Samoin suojalääkitystä suositellaan lapsille, jotka saavat herkästi rakkotulehduksen ja heillä on ummetusta tai kastelua.
Mistä lasten virtsatietulehdus johtuu?
Normaalisti virtsatessa rakko tyhjenee ja virtsa kuljettaa bakteerit ulos. Jos rakko ei tyhjene kokonaan tai osa virtsasta virtaa takaisin, se saattaa pitkään jatkuessaan johtaa virtsatietulehdukseen.
Noin puolet virtsatietulehduksen sairastaneista lapsista saavat toistuvia tulehduksia. Heillä bakteerit pääsevät toistuvasti virtsaputkea pitkin rakkoon ja lisääntyvät siellä. Syytä tähän ei tarkkaan tunneta.
Onko yökastelu oire virtsatietulehduksesta?
Lapsen yökastelu ei välttämättä ole merkki virtsatietulehduksesta. Yökastelu voi johtua siitä, että virtsaa erittyy tavanomaista enemmän tai lapsi nukkuu sikeästi eikä herää pissahätään. Myös virtsarakon seinämän liha voi olla yliaktiivinen.
Kastelua voi esiintyä myös päivällä. Tällöin lapsi kannattaa viedä vessaan säännöllisesti noin parin tunnin välein, jotta rakkolihas rentoutuu tarpeeksi usein.
Lue lisää:
Yökastelun hoito
Jos lapsi on päivällä kuiva, mutta yökastelu ei 5–6-vuotaalla lapsella lopu itsestään, kannattaa virtsatietulehduksen mahdollisuus tutkia virtsakokeella. Yökastelua taas voidaan hoitaa hälyttimen avulla tai hormonivalmisteella. Yli puolella lapsista lakanan alle tai housuihin laitettava hälytinlaite lopettaa kastelun. Kielelle liukeneva tai nenään laitettava hormoni sopii lapsille, joilla kastelu on satunnaista. Sitä voidaan käyttää tilapäisestikin esimerkiksi, jos lapsi yöpyy muualla kuin kotona. Hoitoja voidaan myös käyttää samaan aikaan.