Tuhkarokko

Tuhkarokko on paramyksoviruksen aiheuttama erittäin herkästi tarttuva infektio. Kattavien tuhkarokkorokotusten vuoksi tuhkarokko on Suomessa erittäin harvinainen. Yksittäisiä tuhkarokkotapauksia tai pieniä tautiryppäitä esiintyy kuitenkin vuosittain rokottamattomien joukossa. Tuhkarokko tarttuu kosketus- ja pisaratartuntana ja ilmateitse. Itämisaika on 7–14 vrk.

Ole heti yhteydessä lääkäriin jos epäilet tuhkarokkoa itselläsi tai lapsellasi.

Varaa aika yleislääkärille

Tuhkarokon tarttuminen

Tuhkarokko on herkästi tarttuva ja hoitamattomana vaarallinen infektiosairaus. Kehitysmaissa kuolleisuus tautiin on edelleen 10–15 prosentin luokkaa. Tartunta tapahtuu ilmateitse sekä kosketus- ja pisaratartuntana. Tartunnan saanut tartuttaa tautia eteenpäin jo kaksi päivää ennen oireiden alkua. Tästä johtuen tauti leviää herkästi. Tuhkarokko on merkittävin rokotuksilla estettävissä oleva kuolinsyy lapsilla maailmanlaajuisesti.

Tuhkarokon oireet

  • korkea kuume
  • hengitystietulehdus
  • silmien valonarkuus tai silmätulehdus
  • yskä
  • ihottuma kasvoihin, joka leviää koko vartaloon noin 3–5 vuorokauden kuluttua ensioireista
  • tuhkarokon yleisimpiä komplikaatioita ovat bakteerien aiheuttamat infektiotaudit, kuten keuhkokuume ja välikorvatulehdus. Harvinaisempi komplikaatio on aivokuume.

Tuhkarokko - rokote ja hoito

Ota aina yhteys lääkäriin, jos epäilet tuhkarokkoa itselläsi tai lapsella. Taudin osoittautuessa tuhkarokoksi on sairastuneen kanssa samoissa tiloissa olleet selvitettävä. Ne jotka eivät ole tuhkarokkoa sairastaneet ja joita ei ole rokotettu, on suojattava rokotuksella. Itse tautiin ei ole hoitoa, mutta lisätauteihin niitä on saatavilla.

Varaa aika yleislääkärille

Jos epäilet lapsellasi tuhkarokkoa, varaa aika lastenlääkärille. Tuhkarokkoepäilystä kannatta kertoa henkilökunnalle jo vastaanotolle ilmoittautuessa, muiden tartuttamisen välttämiseksi.

Varaa aika lastenlääkärille

Muistathan, että OmaMehiläinen-palvelun Digiklinikalta saat apua joka päivä, ympäri vuorokauden.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Aaltonen
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.6
Henrikka Aito
LT, lastentautien erikoislääkäri
Minna Aromaa
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.8
Justin Bejedi
LL, lastentautien erikoislääkäri

Lisää aiheesta