Enterorokko lapsella

Enterorokko on enteroviruksen aiheuttama rokkotauti. Tautia kutsutaan myös käsi-suu-jalkataudiksi ja sitä esiintyy pääasiassa alle 10-vuotiailla lapsilla erityisesti loppukesän ja syksyn aikana.

Miten enterorokko tarttuu?

Enterorokko tarttuu helposti, ulosteiden tai hengitystie-eritteiden välityksellä.

Itämisaika: Itämisaika on 3-7 vuorokautta.

Mitkä ovat enterorokon oireet?

Enterorokon oireita ovat kuume, päänsärky, kurkku/nielukipu, vatsaoireet ja voimattomuus, joita seuraa muutaman vuorokauden kuluessa erityisesti suun limakalvoille, kämmeniin ja jalkapohjiin, mutta joskus myös muualle iholle, ilmaantuvat punoittavat alueet joihin voi kehittyä rakkuloita ja haavaumia. Usein tauti on lieväoireinen tai oireeton, ja joskus ”tavallista” flunssaa muistuttava. Oireet kestävät yleensä 7-10 vuorokautta. Enterorokolle ei kehity pitkäaikaista vastustuskykyä, osittain myös aiheuttavien enterovirusten vaihtelusta johtuen, joten esimerkiksi vesirokosta poiketen, voi enterorokon sairastaa enemmän kuin kerran.

Miten enterorokkoa hoidetaan?

Enterorokon hoitoon ei ole olemassa erityistä lääkehoitoa tai infektiota estävää rokotetta. Hoito on näin oireenmukaista, tulehduskipulääkkeet voivat auttaa päänsärkyyn, esimerkiksi jalkapohjien rakkuloiden aiheuttamaan kipuun tai kuumeeseen. Mikäli suun rakkulat ovat kipeitä, voi nestemäisten ruokien nauttiminen helpottaa syömistä.

Milloin lääkäriin?

Yleensä enterovirusinfektio on lievä ja paranee itsestään. Lääkäriin kannattaa hakeutua, mikäli yleisvointi huononisi, kuumeilu jatkuu korkeana useita päiviä tai tautiin liittyy kovaa päänsärkyä ja niskajäykkyyttä. Muistathan myös, että OmaMehiläinen-sovelluksen ja -verkkopalvelun Digiklinikalta saat apua joka päivä, ympäri vuorokauden!

Lue lisää ja lataa OmaMehiläinen-mobiiliapplikaatio

Käytä Digiklinikkaa pöytäkoneeltasi oma.mehilainen.fi -palvelussa 

Tutustu Digiklinikan palveluihin

Millä keinoin enteroviruksen tartunnalta voi välttyä?

Hyvä käsihygienia on paras keino tartunnan estämiseen. Kädet kannatta pestä huolellisesti saippualla erityisesti WC-käyntien tai vaipanvaihdon jälkeen sekä ennen ruokailua.

Teksti: LL, Lastentautien erikoislääkäri Maria Enlund-Cerullo 
Lähteet: THL, Terveyskirjasto

Lue lisää:

Lasten tartuntataudit

Muista lasten sairauksista ja niiden hoidosta

heinäkuu 2022viikko 26