Enterorokko lapsella

Enterorokko on enteroviruksen aiheuttama kuumetauti, jota esiintyy erityisesti loppukesän ja alkusyksyn aikana. Tautia kutsutaan myös "käsi-suu-jalkataudiksi", koska siihen liittyy tyypillisesti rakkuloita tai näppylöitä käsissä, suussa ja jaloissa. Lapsilla enterorokkoon voi liittyä myös kurkkukipua ja vatsavaivoja. Enterorokko on tavallisin alle 10-vuotiailla lapsilla, mutta se voi tarttua etenkin perheissä myös aikuisiin.

Miten enterorokko tarttuu?

Enterorokko tarttuu helposti ulosteiden tai hengitystie-eritteiden välityksellä. Ulosteesta virus siirtyy yleensä käsien kautta toisiin ihmisiin tai suuhun. Hengitystie-eritteet taas leviävät yleensä pisaratartuntana.

Paras keino tartunnan estämiseen on hyvä käsihygienia. Kädet kannattaa pestä huolellisesti saippualla erityisesti WC-käyntien tai vaipanvaihdon jälkeen sekä ennen ruokailua.

Enterorokon itämisaika

Enteroviruksen itämisaika on 3–7 vuorokautta tartunnasta.

Enterorokon oireet

Enterorokon tyypillisimpiä oireita ovat

  • kuume
  • rakkulat tai näppylät kämmenissä, jalkapohjissa ja suun limakalvoilla
  • päänsärky
  • voimattomuus
  • lapsilla: kurkku- ja nielukipu sekä vatsaoireet

Yleensä iho-oireet ilmaantuvat muutaman vuorokauden kuluessa kuumetaudin alkamisen jälkeen. Usein taudin oireet ovat lieviä ja muistuttavat tavallista flunssaa. Joskus enterorokko voi olla jopa oireeton. Enterorokon oireiden kesto on yleensä noin 7–10 vuorokautta.

Etenkin taudin alkuvaiheessa voi olla hankalaa erottaa enterorokko vesirokosta. Toisin kuin vesirokossa, enterorokon näppylät eivät yleensä aiheuta lapsilla kutinaa ja ne painottuvat käsiin ja jalkoihin. Taudin jälkeen paranemisvaiheessa iho voi hilseillä.

Enterorokolle ei kehity pitkäaikaista vastustuskykyä, johtuen osittain myös aiheuttavien enterovirusten vaihtelusta. Näin ollen enterorokon voi sairastaa enemmän kuin kerran.

Enterorokon jälkitaudit

Enterorokkoon ei liity varsinaisia jälkitauteja. Harvinainen seuraus enterorokon sairastamisen jälkeen voi olla kynsien irtoaminen.

Enterorokko lapsella

Lapsilla enterorokkoon voi liittyä kurkku- tai nielukipua sekä epämääräisiä vatsavaivoja. Lapsilla näppylät eivät yleensä ole kutisevia. Suun limakalvojen rakkulat taas saattavat olla aristavia, mikä hankaloittaa syömistä ja juomista. Lapselle kannattaa tarjota helppoa ja nestemäistä syötävää, kuten jogurttia, mehua tai jäätelöä, jota ei tarvitse pureskella.

Enterorokko vauvalla

Pienten vauvojen infektiot ovat aina ikäviä, mutta enterorokko ei aiheuta erityistä vaaraa vaan on virusinfektio siinä missä tavallinen flunssa, jonka vauva voi myös saada. Vauvoilla enterorokkoa hoidetaan samalla tavalla kuin muillakin tartunnan saaneilla.

Enterorokko aikuisella

Vaikka enterorokko on tavallisesti lastentauti, etenkin lapsiperheissä enterorokko voi tarttua myös aikuiselle. Aikuisen sairastamaan enterorokkoon ei yleensä liity kurkkukipua tai vatsaoireita, mutta sen sijaan rakkulat voivat kutista voimakkaasti. Lisäksi jalkapohjien rakkulat voivat olla kivuliaita ja haitata kävelyä.

Enterorokko raskauden aikana

Enterorokolla ei ole vaikutusta raskauteen. Jos synnyttävällä äidillä on enterorokko, se voi tarttua vastasyntyneeseen synnytyksessä.

Enterorokon hoito

Enterorokon hoitoon ei ole olemassa erityistä lääkehoitoa, joka edistäisi paranemista, tai rokotetta, joka estäisi infektion tarttumisen. Enterorokon hoito on näin ollen oireenmukaista. Tulehduskipulääkkeistä ja parasetamolista on apua kuumeen, päänsäryn ja esimerkiksi jalkapohjien rakkuloiden aiheuttamaan kipuun. Mikäli suun rakkulat ovat kipeitä, voi nestemäisten ruokien nauttiminen helpottaa syömistä.

Enterorokon ennaltaehkäisy

Hyvä käsihygienia on paras keino tartunnan estämiseen. Kädet kannatta pestä huolellisesti saippualla erityisesti WC-käyntien tai vaipanvaihdon jälkeen sekä ennen ruokailua.

Milloin lääkäriin?

Yleensä enterovirusinfektio on lievä ja paranee itsestään. Lääkäriin kannattaa hakeutua, mikäli yleisvointi huononisi, kuumeilu jatkuu korkeana useita päiviä tai tautiin liittyy kovaa päänsärkyä ja niskajäykkyyttä.

Digiklinikalta saat apua ilman ajanvarausta joka päivä, ympäri vuorokauden. Digiklinikkaa käytät helposti OmaMehiläinen-sovelluksen avulla.

Lataa ilmainen OmaMehiläinen-sovellus älypuhelimeesi ja saat Digiklinikan käyttöösi.

Siirry OmaMehiläiseen

Lataa OmaMehiläinen iPhoneen

Lataa OmaMehiläinen Android-puhelimeen

Lue lisää:
Tutustu OmaMehiläiseen
Lisätietoa Digiklinikasta

Milloin takaisin töihin, kouluun tai päiväkotiin?

Koska enterorokko tarttuu jo ennen oireiden alkua, ei sairaan lapsen tai aikuisen eristämisestä ole hyötyä. Takaisin töihin, kouluun tai päiväkotiin voi mennä voinnin mukaan, kun kuume ja muut oireet ovat helpottaneet.

Artikkelissa asiantuntijana LL, lastentautien erikoislääkäri Maria Enlund-Cerullo .

Lähteet: THL, Terveyskirjasto

Lue lisää:
Lasten tartuntataudit
Muista lasten sairauksista ja niiden hoidosta

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Aaltonen
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.6
Henrikka Aito
LT, lastentautien erikoislääkäri
Minna Aromaa
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.8
Justin Bejedi
LL, lastentautien erikoislääkäri

Lisää aiheesta