Needs review

Mammografia käytetään rintarauhasten sairauksien tutkimiseen. Alle 30-vuotiailla naisilla käytetään ensisijainen tutkimusmenetelmä rintojen ultraääntä, ja mammografia tehdään ainoastaan perustellusta syystä. Mammografiaa pyritään välttämään raskauden ja imetyksen aikana, jolloin rintojen ultraääni on ensisijainen tutkimusmenetelmä.

Radiologian erikoislääkäri Ilmari Anttinen kertoo rintojen tutkimuksesta mammografialla, ultraäänella ja magneettikuvauksella. Lue artikkeli >>

Paljonko mammografia maksaa?

Kuvantamistutkimusten hinnat näet erillisestä hinnastosta. Voit kysyä tarvittaessa lisää asiakaspalvelustamme.

Miten mammografia kuvaus tapahtuu?

Mammografia on perinteinen röntgensäteilyä käyttävä kuvantamismenetelmä. Kuvauksessa röntgenhoitaja ottaa mammografiakuvat yleensä vähintään kahdesta eri suunnasta. Tarvittaessa voidaan ottaa kohdistettuja kuvia tai suurennuskuvia pienten muutosten arvioimiseksi.

Kuvauksessa tutkittava rinta puristetaan kuvauslaitteessa tasaisesti muovilevyn ja kuvalevyn väliin, jotta kuvanlaatu paranisi ja kuvauksesta aiheutuva säderasitus olisi mahdollisimman pieni. Tämä tuntuu rinnan puristuksena mutta puristuksen hetki on lyhyt. Mikäli rinnat ovat arat, suositellaan kuvauksen toteuttamista 14 vrk kuluessa kuukautisten alusta. Mammografiatutkimusta täydennetään lisäksi ultraäänitutkimuksella. 

Mammografia ja rintojen ultraäänitutkimus kestää yleensä noin puoli tuntia. Mikäli tutkimuksessa ilmenee tarvetta näytteenotolle, voidaan se useimmiten tehdä saman käynnin yhteydessä.

Mammografian varaaminen

Mammografiaan tarvitaan lääkärin lähete. Lisäksi tarvitset Kela-korvausta varten lääkärin allekirjoittaman tutkimus-ja hoitomääräyksen (SV 3).

Voit varata ajan mammografiaan ja rintojen ultraäänitutkimukseen Mehiläisen lääkärikeskuksessa, verkkoajanvarauksessa tai soittamalla vaihteeseen. Otathan tutkimukseen mukaan vanhat mammografiakuvat, jotta lääkäri voi tehdä kuvavertailua.

Mammografian tulokset

Lähettävän lääkärin tutkimuspyynnössä antamien esitietojen, kuvauslöydösten ja mahdollisten vanhojen kuvien vertailun perusteella radiologian erikoislääkäri antaa tutkimuksesta kirjallisen lausunnon, joka on heti Mehiläisessä toimivan hoitavan lääkärin käytettävissä. Kuvat on mahdollista saada mukaan CD-levykkeellä.

Kuvantamistutkimusten kuvat ja lausunnot näkyvät myös OmaMehiläisessä heti hoitavan lääkärin kuitattua vastaukset tai viimeistään 3 (-14) vuorokauden kuluttua tutkimuksesta.