Varsinais-Suomen pieni suuri seura Peimari United uudisti jalkapallon harrastamisen

Urheilu Mehiläinen on tehnyt Peimari Unitedin kanssa yhteistyötä jo vuodesta 2013 lähtien. Yhteistyö kattaa konsultoinnin urheiluvammojen ennaltaehkäisystä sekä tarvittaessa niiden hoidon ja kuntoutuksen.

Peimari United

Peimari United perustettiin vuonna 2010 kehittämään Paimion ja Sauvon juniorijalkapalloilua. Paikkakunnilla oli havaittu, että noin 12-vuotiaiksi asti pelaajia riitti runsaasti, mutta sitä vanhemmista oli vaikea saada enää joukkueita kasaan. Uusi seura halusi tarjota jalkapallon harrastusmahdollisuuden omalla paikkakunnalla aina aikuisikään asti.

Alkuperäinen konsepti oli yhdistää molempien paikkakuntien poikajunnut 11-vuotiaina Peimari Unitedin joukkueeseen. Paimiossa seurayhteistyö ei jatkunut pitkään, ja sittemmin Peimari United on kehittänyt oman kokonaisvaltaisen seuratoiminnan.

Seuran perustajalla, Olli Dahlilla, on vahva jalkapallotausta: hän on itse pelannut ja ollut aktiivisesti mukana poikiensa harrastuksessa.

– Omien poikien kautta se ajatus seuran perustamisesta lähti. Ajauduin toisen pojan joukkueen valmentajaksi ja mietin, että asioita voisi tehdä eri tavalla, Dahl muistelee.

Ammattivalmentajia nappuloista alkaen

Peimari United lanseerasi uudenlaisen kulttuurin jalkapallon harrastamiseen ja valmennukseen.

– Halusimme irti siitä perinteestä, että junioreita valmentavat isät ja äidit, jotka on napattu hommaan kentän laidalta, toisinaan jopa vasten omaa tahtoaan. Jotta toiminta on laadukasta, innostavaa ja eteenpäin vievää, pitää ammattitaitoista valmennusta olla tarjolla nappuloista lähtien. Äärimmäisen tärkeää on osata käsitellä lapsia oikein kaikissa ikäluokissa.

Peimari United palkkasi heti alussa ammattivalmentajan, vaikka joukkueita oli vain yksi. Sopiva valmentaja löytyi Portugalista, jossa jalkapallovalmentajaksi opiskellaan yliopistotasolla 3 vuotta. Koulutus sisältää paljon muutakin kuin vain jalkapallotekniikkaa: isossa osassa ovat muun muassa pedagogiikka ja kasvatustieteet.

– Lähdimme nollasta liikkeelle, mutta nyt joukkueita on jo 13 ja kaikkia valmentaa ammattilainen. Yhteys Portugaliin on säilynyt: tällä hetkellä meillä on kolme sikäläistä valmentajaa.

Ulkomaalaisten valmentajien ansiosta Peimari Unitediin on juurtunut myös vahva kansainvälisyys. Toisena kielenä käytetään suomen rinnalla englantia, mihin kaikki palloilijat tottuvat kouluikäisestä alkaen.

Hyvät harjoitteluolosuhteet ympäri vuoden

Peimari United panostaa myös ympärivuotisiin harjoitteluolosuhteisiin.

– Paimiossa ja Sauvossa on hyvät ulkokentät kesäkaudelle. Talvitreenipaikat sen sijaan olivat pitkään koulujen liikuntasalien varassa, eikä niiden puulattia ole jalkapalloon paras mahdollinen alusta.

Vuonna 2011 Dahlilla heräsi ajatus jalkapallohallin rakentamisesta.

– Monien eri selvitysten ja neuvottelujen lopputuloksena päädyin perustamaan halliyhtiö Peimari-Areena Oy:n. Yhtiö perustettiin joulukuussa 2011 yksityisin voimin. Hallin suunnittelussa haluttiin monipuolistaa tiloja, joten halli laajenikin monitoimihalliksi, jossa on jalkapallokentän lisäksi myös kuntosali, ryhmäliikuntatila, kahvila ja kokoustilat saunaosastoineen.

Monitoimihalli nousi lukuisten yritysten tuella ja yksityishenkilöiden talkooponnistuksin Sauvoon marraskuussa 2014. Halli mahdollistaa ympärivuotisen jalkapalloharrastuksen osakasseuroille eli Peimari Unitedille ja Sauvon Urheilijoille. Sen lisäksi hallia vuokrataan myös alueen muillekin seuroille.

Vahva alku, nopea nousu

Kymmenessä vuodessa Peimari Unitedin joukkueiden määrä on kasvanut 13:een: on tyttöjen ja poikien juniorijoukkueita sekä miesten ja naisten joukkueet. Aktiivisia pelaajia on yhteensä noin 160. Tulevaisuudelta haetaan maltillista kasvua ja menestystä. Miesten edustusjoukkue pelaa tällä hetkellä Länsi-Suomen Kolmosta.

– Miesten joukkueemme teki eräänlaisen Suomen ennätyksen, kun se voitti sarjansa neljänä vuotena peräkkäin ja nousi kutosdivarista kakkoseen. Nyt olemme taas kolmosessa, mutta tavoitteena on nousta ylöspäin.

Suomen Palloliitto antoi tunnustusta Peimari Unitedin toiminnalle nimeämällä sen Vuoden Grassroots -seuraksi vuonna 2015. Palkinto annetaan seuralle, joka on tehnyt jotain poikkeuksellisen merkittävää jalkapallotoiminnan kehittämiseksi. Seuran paikallisesta merkityksestä kertoo sekin, että sen faneilla on oma, aktiivinen kannattajayhdistys, Peimari Fans Ry.

Urheilu Mehiläisestä neuvontaa ja vammojen hoitoa

Urheilu Mehiläinen on Peimari Unitedin pitkäaikaisin yhteistyökumppani: Sairaala NEO:n kanssa ensimmäinen sopimus tehtiin jo 2013.

– Kauden päätteeksi pidetään aina palaveri siitä, mitä on tehty ja miten on mennyt. Kaikki vammat hoidetaan Urheilu Mehiläisessä, josta on aina saatu hyvää hoitoa. Polvioperaatioita on ollut valitettavan paljon, niin kuin jalkapallossa usein, mutta ne on aina hoidettu hyvin, Dahl kertoo.

Urheilu Mehiläinen on järjestänyt myös infotilaisuuksia esimerkiksi vammojen ehkäisemisestä ja kasvuikäisten tyypillisistä rasitusvammoista.

Asiantuntijan näkökulmasta: Janne Sarimo, konsultoiva ortopedi

Urheilu Mehiläisen Janne Sarimo on ollut mukana Peimari Unitedin seurayhteistyössä ortopedikonsulttina jo useamman vuoden.

– Peimari United on mielenkiintoinen pieni, mutta iso seura, jonka kanssa on miellyttävä tehdä yhteistyötä. Siellä on aktiivista väkeä ja poikkeuksellisen hienot puitteet ja harjoittelutilat. Seurassa on myös erittäin hyvä henki. Se on perhemäinen yhteisö, joka pitää huolta pelaajistaan ja panostaa heidän hyvinvointiinsa. Tämä on lääkärinkin kannalta positiivinen asia.

Seurassa on esimerkiksi tapana, että ulkomaalaisen pelaajan kanssa vastaanotolla on aina mukana joku joukkueesta.

– Hän auttaa pelaajaa löytämään perille ja hoitamaan asiansa, ja saa samalla ensikäden tietoa hoitosuunnitelmasta.

Sarimo astuu kuvaan mukaan siinä vaiheessa, kun tarvitaan asiantuntijan mielipidettä pitkittyvästä vaivasta tai pahemmasta vammasta, mietitään magneettikuvauksen tarvetta ja pohditaan hoitolinjaa sekä mahdollista leikkausta. Leikkaushoitoa vaativat esimerkiksi eturistiside- tai kierukkavammat.

– Läheskään kaikki Peimarin potilaat, jotka näen, eivät loppujen lopuksi onneksi tarvitse operaatiota, Sarimo toteaa.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Satu Aaltonen
Ravitsemusterapeutti
Jukka Aho
OMT-Fysioterapeutti
9.4
Antti Aitasalo
Työfysioterapeutti, fysioterapeutti
9.8

Lisää aiheesta