Yhteistyön avulla rasitusvammoja ehkäistään jo varhain

Urheilu Mehiläisen ja Grankulla IFK:n P2010-joukkueen yhteistyö alkoi maaliskuussa 2020. Grankulla IFK:ssa haluttiin ehkäistä jo hyvissä ajoin lajityypillisiä rasitusvammoja asiantuntijan avulla. Urheilu Mehiläisen kautta valmentajien lisäksi myös vanhemmat saavat tietoa nuoren urheilijan terveydestä koulutusten muodossa.

– Joukkue on aktiivinen, teemme paljon kisareissuja ja olemme mahdollisimman monessa mukana. Meille oli luontevaa miettiä myös sitä, miten keskitymme pitämään huolta joukkueen terveydestä, kertoo ikäluokan päävalmentaja Tommi Aaltonen.

Idrottsföreningen Kamraterna Grankulla on vuonna 1925 perustettu kaksikielinen urheiluseura Kauniaisissa Uudellamaalla. Seuran arvoihin kuuluu laadukas toiminta ja jalkapallokulttuurin kehittäminen.

– Haluamme luoda monipuolisen toimintamallin, joka motivoi eri tavoin eri pelaajia, ja joka kannustaa liikunnalliseen elämäntapaan koko loppuelämän ajan.

Tavoitteena urheilijoiden terveenä pysyminen

Nuoren joukkueen rasitusvammojen ehkäisy haluttiin aloittaa ajoissa.

– Lapset alkavat olla siinä iässä, että tyypillisiä ikäluokkaan liittyviä vammoja alkaa tulla. Esimerkiksi kantapään ja polven ongelmia on jo näkynyt. Halusimme ennaltaehkäistä tyypillisiä jalkapallossa syntyviä rasitusvammoja mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

– Seuran sisällä ei kuitenkaan ollut tarpeeksi tietotaitoa, joten halusimme mukaan asiantuntijatahon. Urheilu Mehiläinen oli luonteva valinta, Aaltonen sanoo.

Lue lisää:
Lasten yleisimmän jalkapallovammat - lääkärin vinkit ennaltaehkäisyyn ja hoitoon

Fysioterapeutti mukana harjoituksissa

Mehiläisen fysioterapeutti on käynyt joukkueen harjoituksissa opettamassa aktivoivaa alkulämmittelyä.

– Ehdimme ennen koronan aiheuttamaa taukoa pitämään pari tällaista fysioterapeutin vetämää sessiota. Ideana on, että fysioterapeutin kanssa tehdään ennen treeniä kunnon aktivoinnit. Valmentajat ovat mukana ja ammentavat tietoa ja ohjeita, jotta kaikissa treeneissä voidaan keskittyä hyvään lämmittelyyn.

Fysioterapeutin vetämien lämmittelyjen lisäksi Urheilu Mehiläisen asiantuntijat järjestävät koulutuksia.

– Vanhemmille on syksyllä tulossa luento, jossa käsitellään urheilijan ravintoa, vammoja ja henkistä hyvinvointia, Aaltonen kertoo.

Asiantuntijan näkökulmasta: Tähtäimessä pitkä yhteistyö

Halusimme ryhtyä yhteistyöhön nuoren ja aktiivisen joukkueen kanssa, jonka pelaajat pääsevät yhdessä kehittymään tulevina vuosina, kertoo Mehiläisen fysioterapeutti ja seurakoordinaattori Elina Myllymäki.

– Yhteistyön yhtenä ajatuksena oli tuoda esille myös juniorijoukkueen toimintaa ja näkökulmaa kilpaurheilussa, sillä se koskettaa varsin monia. Kattavien terveyspalveluiden lisäksi tarjoamme perheille tietoa muun muassa siitä, kuinka ennaltaehkäistä vammoja ja miten tukea urheilijan hyvinvointia.

Urheilu Mehiläiselle on tärkeää, että yhteistyö tuo molemmille aidosti lisäarvoa.

– Mehiläisessä on laajaa osaamista urheilulääketieteen huipputasolta. Meille on tärkeää, että joukkueen asiointi Mehiläisessä on yksinkertaista ja nopeaa. Tätä varten on luotu hyvät väylät yhteydenotolle, jotta apua saa tarvittaessa nopeasti, kertoo Töölön Mehiläisen yksikönjohtaja Petri Koponen.

– Olemme ilolla mukana tässä yhteistyössä. Joukkueessa ja koko seurassa on hyvä tekemisen meininki. Tätä tekemistä ja menoa on ilo tukea.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Satu Aaltonen
Ravitsemusterapeutti
Jukka Aho
OMT-Fysioterapeutti
9.4
Antti Aitasalo
Työfysioterapeutti, fysioterapeutti
9.6

Lisää aiheesta