HPV-rokote eli papilloomavirusrokote

HPV-rokote antaa suojaa HPV- eli papilloomavirusten aiheuttamia solumuutoksia ja syöpiä vastaan. HPV-virusten aiheuttamia syöpiä ovat kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnytinten syövät. HPV-rokotus vähentää myös peräaukon ja peniksen sekä pään ja kaulan alueen syöpiä, joista osa johtuu HPV-virusinfektiosta.

Kenelle HPV-rokotus on tarkoitettu?

HPV-rokote on tarkoitettu yli 9-vuotiaille sukupuolesta riippumatta. Rokote suositellaan annettavaksi ennen sukupuolielämän aloittamista, jolloin siitä saatava suojavaikutus HPV-viruksia vastaan on suurin. Rokotteen voi kuitenkin ottaa vielä tämän jälkeenkin, jopa aikuisiällä.

HPV-rokotteen hyödyt

HPV-rokotteen ottaminen kannattaa, koska se suojaa tehokkaasti kohdunkaulan syövältä sekä sen esiasteilta. Mitä suurempi osa väestöstä on saanut HPV-rokotuksen, sitä laajempi laumasuoja myös rokottamattomille saadaan.

Miten saan HPV-rokotteen?

HPV-rokote tarjotaan nykyisin osana kansallista rokoteohjelmaa 5.–9. luokkalaisille tytöille ja pojille. Jos HPV-rokotus on jäänyt saamatta tai ei ole kuulunut rokoteohjelmaan, voi rokotteen ottaa Mehiläisessä ja maksaa sen itse. Kannattaa tarkistaa ensin omasta rokotuskortista, onko saanut rokotteen. Jos HPV-rokotteen on saanut kansallisessa rokoteohjelmassa, kouluterveydenhuollossa on tieto siitä.

Töölön Mehiläisessä voit varata ajan suoraan sairaanhoitajalle rokotukseen.

Varaa aika sairaanhoitajalle

Muissa Mehiläisen toimipisteissä rokotuksen saat seuraavasti:

1. Tarvitset lääkärin kirjoittaman reseptin rokotteelle. Saat reseptin esimerkiksi Digiklinikalta.

2. Hae rokote apteekista.

3. Varaa aika sairaanhoitajalle rokotukseen.

HPV-rokote Mehiläisessä

Mehiläisessä käytetään Gardasil 9 -rokotetta, jolla on HPV-rokotteista laajin suojavaikutus eri HPV-viruksia vastaan. Gardasil 9 -rokote antaa suojaa edellä mainittujen HPV-virusten aiheuttamien syöpien lisäksi myös kondyloomia vastaan. Kansallisessa rokoteohjelmassa käytetään tällä hetkellä eri valmistetta.

Katso rokotteen hinta

Mehiläisessä rokoteajan saa joustavasti ja omaan aikatauluunsa sopivasti. Rokotteen antaa Mehiläisessä hoitajan vastaanotolla rokotuksien antamiseen koulutuksen saanut terveydenhuollon ammattilainen.

Varaa aika Mehiläisen ajanvarauspalvelusta  tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min).

Asiantuntijana artikkelissa Tuuli Soini, LT, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

joulukuu 2022viikko 49