”Sitä ajattelee, että se kipu vain kuuluu naiseuteen”

Endometrioosia esiintyy jopa 10 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista. Vaikka sairaus on luultua yleisempi, siihen liittyy monia ennakkoluuloja. Yksi sitkeimmistä ennakkoluuloista liittyy kuukautiskipuihin. Myös Tiia Ennala, 28, uskoi pitkään kivun kuuluvan naiseuteen.

Olen kärsinyt kivuliaista kuukautisista 13-vuotiaasta lähtien. Luulin, että kova kipu on normaali osa kuukautisia. Myös kouluterkkarit ja lääkärit kuittasivat oireet tavallisina kuukautiskipuina.

Vertasin itseäni tosi paljon muihin ja ajattelin olevani kaikkia muita heikompi: kun kaverini elivät kuukautisten aikana normaalia elämää, mä makasin sohvalla ja itkin kivusta.

Mietin usein, että mikä mua oikein vaivaa.

Sain diagnoosin 21-vuotiaana. Olin ollut luovuttamassa munasoluja ja toimenpide oli sattunut todella paljon. Jälkitarkastuksen yhteydessä lääkäri väläytti ilmoille endometrioosin. Diagnoosi tunti aluksi raskaalta. Kun rattaat alkoivat pyörimään, olo helpottui: löysin apua, sain hoitoa ja pääsin leikkaukseen.

Pelko lapsettomuudesta varjosti elämää

Endometrioosista puhuminen tuntuu tabulta ja sairauteen liittyy paljon ennakkoluuloja. Ne tulevat niin omasta päästä kuin ulkopuolelta. Sitä vain ajattelee, että kipu kuuluu naiseuteen, vaikka se ei todellakaan ole niin.

Endometrioosi tuo mukanaan myös sellaisen varjon kuin mahdollisen lapsettomuuden.

Äidiksi tuleminen on aina ollut haaveeni, joten tieto sen mahdollisuuden menettämisestä pelotti. Diagnoosin jälkeen pääsimme mieheni kanssa lapsettomuuspolille ja siitä suoraan lapsettomuushoitoihin.

Endometrioosia ei voi hoitaa samaan aikaan kuin lapsettomuutta. Oli rankkaa, kun kuukausi toisensa perään sain pettyä ja kokea sen päälle vielä kamalat kuukautiskivut. Yritimme lasta yhteensä neljä vuotta, kunnes viimein saimme tämän meidän ihmeen aikaan.

Mun endometrioosi on onneksi tällä hetkellä kurissa. Se johtuu imetyksestä, keltarauhashormonista sekä siitä, ettei mun kuukautiskierto ole vielä palautunut synnytyksestä. Aika näyttää mitä tapahtuu, kun imetys loppuu.

Endometrioosiin kehitetään koko ajan uusia hoitomuotoja, joita odotan mielenkiinnolla.

Uskalla-kampanja jatkuu: Nyt otetaan turhat luulot pois

On tavallista, että nuoren aikuisen mieli askartelee omaan hyvinvointiin ja terveyteen liittyvien asioiden parissa. Mehiläisen teettämän tutkimuksen mukaan 15–30-vuotiaista nuorista aikuisista jopa 63 prosenttia miettii usein ovatko heidän terveysvaivansa normaaleja.

Mehiläinen kannustaa puhumaan omasta terveydestä. Tiia on yksi kolmesta rohkeasta naisesta, jotka kertovat juttusarjassa, millaisia ennakkoluuloja ja pelkoja oma sairaus on herättänyt ennen ja jälkeen diagnoosin.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Ahonen
LL , naistentautien ja synnytysten el
9.5
Tiina Backman
LT,gynekologian ja gyn.endoskopian erikoislääkäri
9.7
Kaisa Bergmann
LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
9.8
Johanna Hautala
LL, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
9.8
Katso seuraava vapaa aika
huhtikuu 2021viikko 15
Ei vapaita aikoja tälle valinnalle, ole hyvä ja ota yhteyttä soittamalla numeroon:010 414 00*