Nooralle puhkesi aikuisiän akne

Nooralle puhkesi aikuisiän akne

"Olin ajatellut, että kivannäköiset kasvot ovat parasta ulkonäössäni."

Noora Kokko, 27, ei ollut koskaan kärsinyt iho-ongelmista. Vuosi sitten hänelle puhkesi aikuisiän akne, joka aluksi romutti hänen itsetuntonsa.

Keväällä minulle alkoi tulla leuan alueelle finnejä, jotka eivät lähteneet pois. Epäilin, että ne johtuvat vatsaongelmista, joita minulla oli. Vaihdoin gluteenittomaan ruokavalioon, mutta sillä ei ollut vaikutusta finneihin. Lopulta menin lääkäriin ja sain kuulla, että minulla on aikuisiän akne.

Yritin pitkään hokea itselleni, että tämä on väliaikaista ja menee varmaan pian ohi, mutta uusia kipeitä patteja vain ilmestyi kasvoihin. Sitä oli vaikea hyväksyä, sillä olin aina ollut vähän epävarma kropastani, mutta tykännyt kasvoistani. Olin ajatellut, että olen kivannäköinen ja pidin siitä, miltä näytän. Kun akne puhkesi, tuli sellainen olo, että siinä meni viimeinkin hyvä asia ulkonäössäni. Se oli isku vasten kasvoja – kirjaimellisesti.

Akne oli pahimmillaan viime syksynä.

Muutin silloin Helsinkiin opiskelemaan ja sain 40 uutta luokkakaveria. He eivät olleet koskaan nähneet minua ilman aknea, ja minulla oli pakottava tarve selittää heille, että en oikeasti näytä tältä, vaan olen täällä finnien alla piilossa. Melkein näytin heille vanhoja kuvia itsestäni. En halunnut tavata uusia ihmisiä. En halunnut edes ajatella, että ryhtyisin deittailemaan. Uskoin, etteivät ihmiset halua tavata tämännäköistä tyyppiä. Pahinta oli se, kun tuntemattomat ihmiset tulivat kysymään, mitä mun kasvoille on tapahtunut.

Opettelin pikkuhiljaa elämään asian kanssa.

Jossain vaiheessa ennen joulua totesin itselleni, etten voi enää elää tällä tavalla. En voi lykätä asioiden tekemistä siksi, että naamani näyttää tältä. Elämä menee hukkaan, jos vain odotan – enkä tiedä, tulenko koskaan enää näyttämään erilaiselta.

Menin kauppaan ja kouluun ilman meikkiä. Latasin Instagramiin kuvan, jossa minulla ei ole meikkiä. Pienillä asioilla buustaan itseäni.

Nykyään katson ihmisten ihoa eri tavalla ja tunnen kateutta, jos jollain on tosi hyvä iho. Joskus tuntuu epäreilulta, miksi juuri minulle tuli tämä. Mietin, miksi en osannut nauttia hyvästä ihosta silloin, kun sellainen oli.

Olen miettinyt, onko minulla oikeutta tuntea tällaisia tunteita.

Tiedän ihmisiä, jotka ovat taistelleet monta vuotta aknen kanssa. Toisaalta jokaisella on joku asia, joka tekee epävarmaksi. Akne oli kova isku minulle, eikä sitä voi tai kannata verrata muiden epävarmuuksiin.

Aknen myötä olen huomannut, että olenkin aika vahva. Voin olla minä, vaikka jotain tällaista tapahtuukin. Itsetuntoni on nyt paljon vahvemmalla pohjalla kuin aiemmin.

USKALLA – Mehiläinen x Viivi Huuska

Noora Kokko on yksi Uskalla-kampanjan rohkeista naisista. Valokuvaaja Viivi Huuskan ja Mehiläisen yhdessä toteuttama kampanja ja valokuvanäyttely  kannustavat nuoria naisia puhumaan terveyshuolistaan ja jaksamisestaan.

Noora Kokko halusi mukaan kampanjaan, sillä hänelle on tärkeää olla sellainen kuin on ja näyttää siltä kuin näyttää.

– Olen opetellut itse hyväksymään sen, miltä näytän ja toivon, että muutkin saman asian kanssa kamppailevat pystyisivät. Totta kai minullekin tulee vielä päiviä, jolloin on huono olo, mutta enää en peittele itseäni jatkuvasti.

Kuvaustilanteen rentous yllätti Kokon.

– Oli tosi helppoa olla kuvattavana. Täällä oli ihana tunnelma ja kivoja ihmisiä, hän kehuu.

Lue lisää:

Mehiläinen x Viivi Huuska

Nuori nainen

Aikuisiän akne

Kurkista Uskalla-kuvausten kulisseihin ja katso "Making Of" -video!

Lisää aiheesta