Varhaisraskauden ultraäänitutkimus

Raskausviikoilla 5-6 eli jo 1-2 viikon kuluttua odotettujen kuukautisten poisjäännistä voidaan vaginaalisella ultraäänitutkimuksella usein todeta kohdunsisäinen raskaus. Varhaisultraääni voidaan tehdä aina raskausviikolle 10 asti. Ultraäänellä pyritään varmistamaan, että raskaus on oikeassa paikassa kohdun sisällä ja että sikiö kasvaa ja kehittyy hyvin. Lisäksi voidaan määrittää raskauden kesto, sikiöiden lukumäärä ja näin laskettu aika. Varhaisraskauden ultraäänitutkimus on helppo ja kivuton toimenpide.

Milloin varhaisultraan?

Alkuraskaudessa ultraäänitutkimus on syytä suorittaa, jos kuukautiskierto raskautta edeltävinä kuukausina on ollut selvästi epäsäännöllinen. Samoin, jos odottavalla äidillä on joskus ollut kohdun ulkoinen raskaus, on ultraäänitutkimus syytä suorittaa kohdun sisäisen raskauden varmistamiseksi. Niissä tapauksissa, kun raskaustesti on positiivinen, mutta raskauden alkuajankohta ei ole tiedossa, kannattaa hakeutua tilannearvioon ja raskaudenkeston määritykseen. Varhaisempi ultraäänitutkimus voi myös olla aiheellinen, jos aiemmissa raskauksissa on ollut useita keskenmenoja.

Alkuraskauden ultra yleensä poistaa ylimääräistä huolta raskauteen liittyvissä kysymyksissä. Lievää kipua ja niukkaa verenvuotoa esiintyy alkuraskaudessa sangen usein. Näissäkin tapauksissa raskauden normaali jatkuminen on syytä varmentaa ultraäänitutkimuksella. Äitiysneuvolan ensikäynti tehdään yleensä raskausviikkojen 11-13 välillä. Tämän jälkeen käynnit suunnitellaan yksilöllisesti.

Lue lisää:

Raskausajan ultraäänitutkimukset

Mitä varhaisultraäänitutkimuksella varmistetaan?

Ultraääni voidaan tehdä jo viikoilla 5–12 (viikot lasketaan eteenpäin kuukautisvuodon alusta). Sikiön sydämen syke on havaittavissa useimmiten jo raskausviikolla kuusi, mutta viimeistään raskausviikolla 7-8. Tutkimus tehdään yleisemmin sisätutkimuksena, emättimen kautta. Joissain tapauksissa sykettä ei saada näkyviin, vaikka raskaus onkin alkanut. Tällöin ei kannata vielä huolestua. Uusi varhaisultra voidaan suorittaan n. 1-2 viikon sisällä, jolloin sydämensyke saattaa hyvinkin jo näkyä.

Ultraäänitutkimukseen valmistautuminen

Tutkimukseen tullaan virtsarakko tyhjänä. Alkuraskauden ultraäänestä ei saa KELA-korvausta kuin erityistapauksissa (asiakkaan on haettava korvausta itse Kelasta, koodilla MA1AE). Huomioithan, että tutkimuksen ultraäänimaksuun lisätään aikaperusteinen lääkärinpalkkio.

Minne voi hakeutua varhaisraskauden ultraan?

Varaa aikasi helposti verkkoajanvarauksestamme  tai OmaMehiläinen-sovelluksen kautta. Et tarvitse lääkärin lähetettä tutkimuksen varaamiseen. Voit myös soittaa Mehiläisen ajanvarausnumeroon p. 010 414 00 (0,084 €/min).

Kaikkiin raskausajan ultraäänitutkimuksiin pääsee helposti Lääkärikeskus Mehiläisessä.

Lue lisää:

Raskauden seuranta 

Äitiysneuvola 

Asiantuntijat

Satu Tarjanne
LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
9.8
Elina Voutila
Naistentautien ja synnytyksen erikoislääkäri
Helena Hieta-Heikurainen
Naistentautien ja synn.erikoislääkäri
9.8
Ritva Nissi
Naistentautien ja synn.erikoislääkäri
9.6
Katso muut asiantuntijat