Kohdun tähystys eli hysteroskopia
Kohdun tähystyksessä eli hysteroskopiassa viedään kohtuonteloon emättimen ja kohdun kaulakanavan kautta kapea, kameralla varustettu tähystin ja instrumentteja. Kohdun tähystyksellä voidaan tunnistaa ja hoitaa helposti kohdun erilaisia sairaustiloja, kuten esimerkiksi gynekologisia vuotohäiriöitä sekä kohdun limakalvon polyyppeja ja myoomia. Ennen kohduntähystystä tilanne on arvioitava gynekologin tekemällä ultraäänitutkimuksella ja tarvittaessa myös kohdun limakalvonäytteellä.
Koska hysteroskopiassa tähystin viedään kohdunkaulan kautta kohtuonteloon, isompi leikkaus voidaan välttää, mikä vaikuttaa paljon toimenpiteestä toipumiseen. Yleisin hysteroskopiassa tehtävä toimenpide on polyypin tai myooman poisto. Myös esimerkiksi vaikea kierukanpoisto voidaan tehdä tähystyksen avulla.
Vain osa Mehiläisen gynekologeista tekee kohdun tähystyksiä. Oma gynekologisi voi ohjata varaamaan ajan leikkaavan gynekologin vastaanotolle toimenpidearvioon.
Mitä kohdun tähystyksessä tapahtuu?
Kohdun tähystys voidaan tehdä polikliinisena toimenpiteenä vastaanottohuoneen tyyppisessä tilassa. Hyvä ajankohta toimenpiteelle on kuukautiskierron alku heti kuukautisvuodon loputtua, jotta kuukautisvuoto ei haittaa näkyvyyttä. Tarvittaessa kuukautisvuodon ajankohta voidaan ajoittaa sopivaksi ehkäisypillereillä tai keltarauhashormonilla. Kohdun tähystystä ei voida tehdä raskauden aikana. Lääkäri ohjeistaa ottamaan tietyn kipulääkityksen jo kotona ennen toimenpidettä. Tarvittaessa lääkäri voi paikallispuuduttaa kohdunkaulan. Kohdun tähystys tehdään vain harvoin nukutuksessa.
Tähystyksessä lääkäri vie kohtuun emättimen ja kohdunkaulan kautta kapean tähystimen, jossa on mukana kamera. Tähystimen tyhjän kanavan kautta kohtuun voidaan viedä myös pieniä instrumentteja, kuten esimerkiksi sakset tai kohtumuutoksen poistoon tarkoitettu elektrodi. Lääkäri näkee koko toimenpiteen ajan monitorista kameran välittämää kuvaa ja pystyy sen avulla arvioimaan kohtuontelon tilanteen ja mahdolliset poikkeavuudet. Esimerkiksi kohtuontelossa oleva polyyppi voidaan usein poistaa samalla kertaa.
Toimenpiteen kesto riippuu kohtuontelossa olevista muutoksista, mutta yleensä se kestää esivalmisteluineen 5–20 minuuttia.
Kohdun tähystyksen jälkeen
Kohdun tähystyksen jälkeen potilas pääsee kotiin samana päivänä. Sairauslomaa tarvitsee ainoastaan toimenpidepäivän verran. Toipuminen tähystyksestä on nopeaa, mutta jälkivuotoa voi tulla joitakin päiviä. Jos kohtuontelon muutos on saatu hoidettua kokonaan toimenpiteessä, ei jälkitarkastusta tarvita. Poistetut muutokset lähetetään aina patologin tutkittaviksi. Lääkäri sopii potilaan kanssa tulosten ilmoittamisesta. Varaa aika kohdun tähystykseen.
Polyyppi tai muu kohtuontelon muutos todetaan usein gynekologikäynnin yhteydessä ultraäänitutkimuksessa tai kohdun limakalvonäytteessä. On hyvä huomioida, että vain osa Mehiläisen gynekologeista tekee kohdun tähystyksiä. Näin ollen oma gynekologisi voi ohjata varaamaan ajan leikkaavan gynekologin vastaanotolle toimenpidearvioon, jossa lääkäri arvioi tilanteen ja ohjeistaa jatkosta.
Asiantuntijana artikkelissa LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuuli Soini.