HPV-virus eli papilloomavirus

Ihmisellä esiintyvät HPV-virukset (papilloomaviruksia) ovat yleisiä – vähintään kolme neljästä saa HPV-virustartunnan jossakin elämänsä vaiheessa. Tavallisin HPV-infektio on 20–25-vuotiaana. Papilloomavirus tarttuu yleensä seksin välityksellä sukupuolielinten alueelle. Kondomi ei anna täydellistä suojaa tartunnalta eikä tartuntaan ei ole hoitoa.

HPV-infektiotyypit

HPV-viruksia tunnetaan lähes 200 tyyppiä. HPV-virukset voidaan jakaa yleensä kahteen ryhmään – matalan syöpäriskin HPV-viruksiin ja korkean syöpäriskin HPV-viruksiin.

Matalan syöpäriskin HPV-virukset saattavat aiheuttaa hyvänlaatuisia muutoksia kuten ihosyyliä, kurkunpään papilloomia ja sukupuolielinten kondyloomia eli visvasyyliä. Visvasyyliä voidaan hoitaa kotihoitona muun muassa erilaisin penslausainein ja lääkärissä jäädytyshoidolla (kryohoito) ja laserilla.

Korkean syöpäriskin HPV-virukset taas yhdistetään ennen kaikkea kohdunkaulan syövän ja sen esiasteiden kehittymiseen. Korkean syöpäriskin HPV-infektio sukupuolielinten alueella on lähes aina oireeton ja itsestään paraneva. Pienellä osalla HPV-virustartunnan saaneista infektio kuitenkin pitkittyy. Naisella tartunnan pitkittyminen voi johtaa kohdunkaulan solumuutoksien kehittymiseen. Kohdunkaulan solumuutoksista pieni osa etenee kohdunkaulan syövän esiasteiksi. Ilman hoitoa osa esiasteista kehittyy lopulta syöväksi.

Papa-koe

Papa-kokeen avulla voidaan selvittää, onko kohdunkaulassa solumuutoksia. Irtosolunäyte otetaan emättimestä, kohdunsuulta ja kohdunkaulakanavasta. Papa-koe on tarpeellinen myös naisilla, joilta kohtu on poistettu. Jos Papa-koe antaa aiheen epäillä esiastetta tai syöpää, jatkotutkimukset ovat aiheellisia. Tavallisin jatkotutkimus on kohdunkaulan valomikroskopia eli kolposkopia.

HPV-testi

Kohdunkaulan irtosolunäytteestä voidaan tehdä yli 30-vuotiaille myös niin sanottu HPV-testi, josta ilmenee, onko kohdunkaulassa korkean syöpäriskin HPV-virusten aiheuttama tartunta. Mikäli testitulos on positiivinen ja tartunta todetaan, tehdään myös papa-koe mahdollisten solumuutosten toteamiseksi. Tällaisen yhdistelmäseulonnan on todettu löytävän kohdunkaulansyövän esiasteet ja -syövät pelkkää papa-koetta paremmin.

HPV-rokote

HPV-infektioita ja siitä aiheutuvia syöpiä voi ehkäistä HPV-rokotteella, joka antaa suojan yleisimpiä papilloomaviruksia vastaan. Parhaan hyödyn rokotteesta saa, jos sen ottaa ennen 14 vuoden ikää, mutta siitä on osoitettu olevan hyötyä myös myöhemmin otettuna. HPV-rokotuksen saat Mehiläisestä. Lapsen ja nuoren HPV-rokotuksesta voit keskustella lastenlääkärin tai gynekologin kanssa. Aikuisen naisen HPV-rokotuksista huolehtii gynekologi.

Lue myös:
Gynekologilla käynti
Alavatsakipu naisella
Sukupuolitaudit
Ehkäisymenetelmät

Asiantuntijana artikkelissa Tuuli Soini, LT, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Ahonen
LL , naistentautien ja synnytysten el
9.6
Ansa Aitokallio-Tallberg
Gynekologi, perinatologi
9.5
Seija Ala-Nissilä
Dos, naist. ja synn. erikoislääkäri
10
Teija Lehmonen (Alanko)
LL,Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri