Aknearvet ja aknearpien hoito

Aknearvet ovat akneen liittyvän tulehduksen aiheuttamia vaurioita ihossa. Mitä syvempi akne on, sitä herkemmin se jättää arpia. Pinnallinen akne ei yleensä arpeuta. Lue lisää arpien hoidosta täältä.

Keskisyvä tai syvä akne voi arpeuttaa mitä tahansa ihoaluetta, jossa on tulehdusta. Yleensä akne on kasvojen ja selän alueella.

Voiko aknearpia ennaltaehkäistä?

Aknearpia voi ja kannattaa ennaltaehkäistä hoitamalla aknea riittävän ajoissa. Siksi akneen kannattaa hakea hoitoa pian sen puhjettua. Mitä pidempään akne ehtii olla hoitamatta, sitä enemmän se ehtii vaurioittaa ihoa. Arpeuttava akne näyttää usein pattimaiselta. Ihotautilääkäri osaa arvioida, kuinka herkästi arpeuttavasta aknesta on kyse.

Milloin aknearpia kannattaa hoitaa?

Aknearpia kannattaa hoitaa, kun akne on rauhoittunut lääkehoidolla. Tulehtunutta ihoa ei kannata hoitaa, mutta arpien hoidossa ei tarvitse myöskään odottaa, että akne olisi kokonaan ohi. Jos aknen hyvää perushoitoa jatkaa arpien hoidon jälkeen, akne ei pääse arpeuttamaan ihoa uudestaan.

Aknearpien hoito

Aknearpien hoitoon on useita eri menetelmiä. Näitä ovat ihon kemiallinen kuorinta, lääketieteellinen neulaus, hionta, arven kirurginen poistaminen ja arpijuosteiden subkisio eli arven ihonsisäinen vapauttaminen neulalla. Taitava ihotautilääkäri osaa valita sopivan tekniikan arpityypin mukaan. Jotta ihosta tulisi mahdollisimman tasainen, hoidossa voi olla hyvä yhdistellä eri menetelmiä.

Aknearpien kuorinta

Lääketieteellisessä kemiallisessa kuorinnassa lääkäri kuorii hoidettavan ihoalueen sopivalla happoliuoksella. Iho punoittaa ja kuoriutuu noin viikon verran kuorinnan jälkeen.

Lue lisää: Ihon kemiallinen kuorinta

Aknearpien neulaus

Lääketieteellisessä neulauksessa lääkäri poistaa arpia neulauslaitteella, joka ei juurikaan riko ihon pintaa, mutta vaikuttaa silti ihon syvimpiin kerroksiin tehokkaasti. Lääketieteellisen neulauksen parhaita puolia onkin sen turvallisuus ja vaivaton toipuminen hoidon tehon lisäksi.

Aknearpien hionta

Ihon hionnassa lääkäri hioo ihon pintaa arpien häivyttämiseksi. Hiottavat ihoalueet peitetään rasvataitoksilla ja hionnan jälkeen on siksi hyvä pitää joitakin sairauslomapäiviä.

Aknearpien poistaminen leikkaamalla ja subkisiolla

Arpien kirurginen poistaminen tarkoittaa arven leikkaamista pois. Lääkäri ompelee leikkauskohdan usein kahdella ompeleella ja ompeleet ovat ihossa yleensä viikon. Subkisiossa lääkäri katkaisee ihonsisäisen arpijuosteen neulalla, jolloin arpikuoppa oikenee. Hoidettuun kohtaan voi tulla mustelma, joka häviää kahdessa viikossa.

Eri hoitojen sivuvaikutusriskit ja toipumisajat vaihtelevat. Sairausloman tarve on yksilöllistä. Yleensä yksikin hoitokerta antaa merkittävän avun. Osassa tekniikoista hoito kannattaa uusia, mikäli arvet ovat voimakkaat.

Asiantuntijana ihotautien ja allergologian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Tomi Leivo.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Pekka Autio
DOS, ihotautien erikoislääkäri
Viktoria Danielsson
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.7
Håkan Granlund
Ihotautien erikoislääkäri
9.4
Anna Haahtela
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.8

Lisää aiheesta