LAKU-perhekuntoutus
LAKU-perhekuntoutus on Kelan harkinnanvarainen maksuton kuntoutus, joka tarjoaa tukea ja ohjausta perheille, joissa on neuropsykiatrisia haasteita kohdanneita lapsia, edistäen perheen arjen sujumista ja lapsen sosiaalista sekä koulullista integraatiota.
LAKU-perhekuntoutus tiiviisti
- LAKU-perhekuntoutus on Kelan harkinnanvaraista maksutonta kuntoutusta.
- LAKU-perhekuntoutus on pitkäkestoista ja monimuotoista tukea tarjoavaa kuntoutusta.
- LAKU-perhekuntoutus keskittyy 7–15-vuotiaiden neuropsykiatrisista häiriöistä kärsivien lasten ja heidän perheidensä arjen haasteisiin.
- LAKU-perhekuntoutus sisältää yksilöllisiä ja ryhmätapaamisia sekä verkostoyhteistyötä, jotka tukevat lapsen toimintakykyä ja perheen selviytymistä.
Mitä LAKU-perhekuntoutus tarkoittaa?
LAKU-perhekuntoutuksen asiakas on perhe, jossa on 7–15-vuotias lapsi tai nuori, jolla on asianmukaisen diagnostisen arvion perusteella todettu jokin seuraavista neuropsykiatrisista häiriöistä:
- ADHD tai ADD
- Autismikirjon häiriö (ilman kognitiivisen kehityksen häiriötä)
- Touretten oireyhtymä tai pitkäaikaiset tic-oireet
LAKU-perhekuntoutus edellyttää perheen sitoutumista pitkäkestoiseen kuntoutukseen ja kuntoutuksen integroimista perheen arkeen. Perheen lisäksi päiväkoti ja koulu saavat konkreettisia keinoja, joilla lasta tai nuorta voidaan tukea päiväkodin tai koulun arjessa sekä hänen toimiessaan kavereiden kanssa.
Lapsen tai nuoren neuropsykiatrisen häiriön lisäksi perheellä on tarve pitkäkestoiseen, monimuotoiseen kuntouttavaan tukeen ja ohjaukseen. Kuntoutuksen tarve kohdentuu neuropsykiatrisen häiriön aiheuttamiin arjen haasteisiin.
LAKU-perhekuntoutuksen hyödyt
- Tieto ja ohjaus
Perhe saa tietoa ja ohjausta keinoista, joiden avulla he voivat selviytyä paremmin neuropsykiatristen oireiden kanssa, löytää soveltuvia keinoja, joilla perhe voi toteuttaa omakuntoutustaan ja parantaa arkensa sujumista. - Konkreettiset ohjeet
Perhe saa tietoa ja konkreettisia ohjeita liittyen lapsen tai nuoren tunnesäätelyyn ja toiminnan ohjaukseen sekä keinoja käyttäytymisen ohjaamiseen. - Selviytymiskeinot ja voimavarat
Perhe saa konkreettisia ohjeita siihen, miten löytää ja vahvistaa arkeen liittyviä selviytymiskeinoja ja voimavaroja, sekä tukea yhteistoimintaan siten, että he löytävät koulunkäyntiä ja kaverisuhteita tukevia menetelmiä, joita perhe voi toteuttaa arkiympäristöissään.
Lapsella tai nuorella voi esiintyä neuropsykiatriseen häiriöön liittyviä:
- samanaikaisia käytös- ja tunne-elämän oireita, joiden hoito toteutuu terveydenhuollossa
- toimintakykyä heikentäviä oireita, joihin pystytään vaikuttamaan kuntoutuksella. Tällaisia oireita ovat esimerkiksi vaikeudet sosiaalisessa vuorovaikutuksessa tai omassa toiminnanohjauksessa.
Jotta asiakasperhe voi osallistua kuntoutukseen, heidän elämäntilanteensa tulee mahdollistaa täysipainoinen ja suunnitelmallinen osallistuminen kuntoutuksen kaikkiin osa-alueisiin: yksilö- ja perhetapaamiset, ryhmätapaamiset, verkostotapaamiset, omakuntoutus.
LAKU-perhekuntoutuksen kesto ja sisältö:
- Kokonaiskesto enintään 18 kuukautta
- 1 ennakkoyhteydenotto asiakasperheeseen
- 17 tapaamista asiakasperheen kanssa
- 4–6 verkostotapaamista asiakasperheen ja lapsen tai nuoren hoitotahon, koulun ja/tai arjen toimijoiden kanssa
- 5 ryhmätapaamista lapsille ja nuorille
- 5 ryhmätapaamista aikuisille läheisille
- 2 seurantatapaamista.
Tarvitset LAKU-perhekuntoutusta varten lääkärin B-lausunnon, joka on suositus kuntoutusta varten.
Voit hakea B-lausunnon hoitavalta lääkäriltä, lasten psykiatrilta tai koululääkäriltä.
- Avaa ja täytä Kelan Harkinnanvarainen kuntoutus -lomake.Ulkoinen linkki
- Kirjoita Palveluntuottaja-kenttään Mehiläinen Terapiaklinikka.
- Tallenna täytetty lomake sähköisessä muodossa tai tulosta lomake.
Postita molemmat, sekä B-lausunto että Kelan Harkinnanvarainen kuntoutus -lomake Kelaan.
Kelan osoite:
Kela
PL 10
00056 KELA
Voit toimittaa hakemukset liitteineen myös Kelan asiointipalvelussa sähköisessä muodossa.
Kirjaudu Kelan asiointipalveluun pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
Kun Kela on tehnyt päätöksen LAKU-perhekuntoutukseen pääsystä, ilmoittaa Kela päätöksestä sekä asiakkaalle että Mehiläiselle.
Kysyttävää LAKU-perhekuntoutuksesta?
Voit olla yhteydessä Mehiläinen Terapiaklinikan asiakaspalveluun 010 414 0900 (pvm/mpm) (avoinna arkisin klo 8-16) tai ottamalla yhteyttä sinulle sopivaan LAKU-perhekuntoutus -palvelua tarjoavaan Mehiläinen Terapiaklinikkaan: