Puheterapia-arvio
- Maksusitoumus. Mehiläisen terapeutit kuntouttavat asiakkaita Kelan, hyvinvointialueiden, sairaanhoitopiirien tai kuntien maksusitoumuksilla. Maksusitoumuksen edellytyksenä on, että terapia sisältyy kuntoutussuunnitelmaan. Katso ohjeet, kuinka hakeutua Kelan vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen.
- Omakustanteisesti. Meille olet tervetullut myös omakustanteisesti, ilman lääkärin lähetettä.
- Vakuutuksen kautta. Joissakin tapauksissa vakuutus voi kattaa kustannuksia, riippuen vakuutussopimuksesta.
Mehiläisen terapeutit kuntouttavat asiakkaita pääasiassa Kelan, hyvinvointialueiden, sairaanhoitopiirien tai kuntien maksusitoumuksilla.
- Tarvitset kuntoutussuunnitelman. Kuntoutussuunnitelma laaditaan hoitovastuussa olevalla taholla ja siinä otetaan kantaa kuntoutustarpeeseen ja tavoitteisiin. Maksusitoumuksen saaminen edellyttää, että terapiaa suositellaan kuntoutussuunnitelmassa.
- Maksusitoumus. Saat maksusitoumuksen terapiaan Kelalta, sairaanhoitopiiristä, omasta kunnasta tai kaupungilta.
- Ota meihin yhteyttä. Mikäli hoitovastuussa oleva taho ei etsi teille terapeuttia, ole yhteydessä meihin ja kysy mahdollisia vapaita terapiapaikkoja. Selvitämme yhdessä sinulle sopivan terapeutin ja terapian toteutuspaikan.
- Hoidon aloitus. Aloitamme tavoitteen mukaisen terapian.
Puheterapia-arvio tiiviisti
- Puheterapia-arvio on kattava tutkimus, joka selvittää henkilön puheen, kielen ja kommunikoinnin taitoja sekä niiden kehitystä.
- Arvio on suunnattu kaikenikäisille ja se voi liittyä monenlaisiin tarpeisiin, kuten äänen oireiluun, änkytykseen tai erilaisiin sairauksiin ja vammautumisiin.
- Arvion perusteella laaditaan yksilöllinen kuntoutussuunnitelma, joka voi sisältää puheterapiaa, erilaisia kommunikointikeinoja ja tukitoimia.
Aiheeseen liittyvät palvelut
Mikä on puheterapia-arvio?
Puheterapian tarvetta arvioidaan haastattelun, havainnoinnin sekä erilaisten testien ja kyselylomakkeiden avulla. Asiakkaan ikä ja tilanne huomioiden selvitetään puheen, kielen ja kommunikoinnin taitoa ja kehitystä sekä haasteiden vaikutuksia arkeen. Arviointijakso sisältää yleensä 1–3 tapaamista, joiden aikana puheterapeutti pyrkii luomaan asiakkaan tilanteesta mahdollisimman kattavan kokonaiskuvan. Puheterapia-arvio on hyödyllinen kaiken ikäisille, sillä se auttaa tunnistamaan haasteet ja ohjaa sopivaan kuntoutukseen.
Puheterapia-arviossa tutkitaan esimerkiksi seuraavia asioita:
- Artikulaatiota ja puheen tuottoa, kuten äänenkäyttöä, puheen sujuvuutta sekä suun alueen ja puheen tuoton motoriikkaa.
- Kielellisiä taitoja, kuten kielen ymmärtämistä, sanavarastoa, kielellisiä päättelytaitoja, käsitteiden hallintaa sekä kerrontataitoja.
- Kommunikointiin ja vuorovaikutukseen liittyviä taitoja, kuten vuorovaikutustaitoja, kommunikointikykyä ja kommunikointikeinoja.
- Lukemiseen ja kirjoittamiseen liittyviä taitoja.
- Syömisen ja nielemisen taitoja.
Näin puheterapia-arvio etenee
Arviointiin ei tarvitse erityisesti valmistautua, mutta tutkimukseen on suositeltavaa tulla levänneenä, jotta taidoista saadaan todellisuutta vastaava käsitys. Aikaisemmat lausunnot ja tutkimustiedot kannattaa myös ottaa mukaan.
Lapset ja nuoret saapuvat arviointiin huoltajan seurassa, aikuiset voivat tulla yksin tai läheisen kanssa. Arviointi suoritetaan joko Mehiläinen Terapiaklinikan ammattimaisesti varustelluissa tiloissa tai asiakkaan lähiympäristössä, kuten koulussa.
Arvioinnin aikana keskitytään selvittämään asiakkaan puheen, kielen ja kommunikoinnin taitoja sekä näiden kehitystä. Lisäksi arvioidaan, miten mahdolliset haasteet vaikuttavat asiakkaan jokapäiväiseen elämään.
Puheterapeutti kirjoittaa tutkimusjakson päätteeksi yhteenvedon, jossa hän arvioi asiakkaan tarvetta terapiaan. Yhteenvedossa suositellaan myös muita tukitoimia tai lisätutkimuksia. Tämä arviointi toimii perustana puheterapeutin jatkuvassa kuntoutuksessa ja auttaa seuraamaan asiakkaan taitojen kehittymistä. Tutkimuksiin voi kuulua myös konsultaatiokäyntejä esimerkiksi koulussa tai päiväkodissa.
Katso myös nämä palvelut
Allasterapia
Vedessä toteutettavassa kuntoutuksessa hyödynnetään veden nostetta, vastusta ja painetta.
Puheterapia
Terapiamuoto, joka auttaa eri-ikäisiä kommunikoinnin haasteissa.
Toimintaterapia
Tukee omatoimisuutta silloin, kun fyysinen, psyykkinen tai sosiaalinen toimintakyky on heikentynyt.
Toimintaterapia lapselle
Terapiaa, joka tähtää lapsen ikätason mukaisen kehityksen tukemiseen.
Toimintaterapia-arvio
Toimintakyvyn eri osa-alueiden arviointiin. Koostuu keskimäärin 3–5 tapaamisesta ja palautekeskustelusta.
Neurologinen fysioterapia
Vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta, joka edistää liikkumis- ja toimintakykyä.