Eläinavusteinen kuntoutus
Eläinavusteisen kuntoutuksen hyöty perustuu ihmisen ja eläimen ainutlaatuiseen vuorovaikutussuhteeseen. Eläinavusteisuutta voidaan käyttää osana kuntoutusta muun muassa toimintaterapiassa, psykoterapiassa ja puheterapiassa. Mehiläinen Terapiaklinikalla ammattilaisen työparina toimii pääsääntöisesti koira, mutta toisinaan muitakin eläimiä – kuten lampaita.
Näin haet eläinavusteiseen kuntoutukseen
Mehiläinen Terapiaklinikan terapeutit hyödyntävät eläinavusteista kuntoutusta eri puolilla Suomea muun muassa osana toimintaterapiaa, psykoterapiaa ja puheterapiaa. Voit kysyä tarkempia tietoja Mehiläinen Terapiaklinikan asiakaspalvelusta 010 414 0900 (pvm/mpm) (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min) (avoinna arkisin klo 8-16) tai olla yhteydessä lähimpään Mehiläinen Terapiaklinikkaan:
Kenelle eläinavusteinen kuntoutus sopii?
Eläinavusteisuus sopii monelle asiakasryhmälle ja menetelmät valitaan aina asiakkaan tavoitteiden mukaisesti. Puheterapiassa koiraa hyödynnetään kommunikoinnin tukena. Psykoterapiassa karvatassun tehtävänä on tarjota levollista mieltä tai helpotusta vaikkapa koirapelkoihin. Toimintaterapiassa se voi auttaa sosiaalisten ja tunnetaitojen tai hahmottamisen harjoittelussa.
Ylipäätään koiran on havaittu vaikuttavan positiivisesti lukuisiin eri osa-alueisiin: keskittymiseen, ongelmanratkaisuun, kognitioon, muistiin ja puheentuottoon. Koiran avulla on helppo harjoitella myös empatiataitoja ja useilla se auttaa myös erilaisiin pelkotiloihin. Jokaiselle asiakkaalle sopiva työskentelytapa muotoutuu yhdessä kuntouttavan terapeutin ja eläimen kanssa.
Ensin tutkinto, sitten töihin
Eläinavusteisessa kuntoutuksessa yhdistyvät ammattihenkilön osaaminen omalta terapia-alaltaan sekä ymmärrys eläinavusteisesta työskentelystä ja eläinten käyttäytymisestä. Prosessiin kuuluu aina hyvin koulutettu ja turvallinen koira tai muu eläin.
Toiminta on aina tavoitteellista ja dokumentoitua sekä asiakaslähtöistä. Ennen työhön ryhtymistä koira suorittaa soveltuvuuskokeen ja työnäytön – ja terapeutti ylläpitää jatkuvasti omaa osaamistaan. Eläin ei työskentele päivittäin, vaan sen hyvinvoinnista ja palautumisesta huolehditaan työn ohella.
Tiesitkö, että eläinavusteinen kuntoutus on kuntoutuksen ammattilaisen tuottama palvelu, jossa eläintä käytetään yhtenä terapiamenetelmänä. Palvelua tarjoava terapeutti on kouluttautunut eläinavusteisen menetelmän käyttöön.